Επιδημίες

COVID-19: Νέα δεδομένα για τον αριθμό των ασυμπτωματικών φορέων του ιού

COVID-19: Νέα δεδομένα για τον αριθμό των ασυμπτωματικών φορέων του ιού

Μέχρι σήμερα πάνω από 275 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν νοσήσει από COVID-19, ενώ περισσότεροι από 5 εκατομμύρια ασθενείς έχουν καταλήξει από τον ιό.

Τα συμπτώματα της COVID-19 παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία ως προς τη σοβαρότητά τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασθενείς που παραμένουν ασυμπτωματικοί σε όλη τη διάρκεια της λοίμωξης, ενώ άλλοι παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα όπως πνευμονία ή σύνδρομο οξείας αναπνευστική δυσχέρειας.

Οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, αν και δεν παρουσιάζουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα, μπορούν να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2, γεγονός που έχει περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Μία έρευνα, μάλιστα, παρατήρησε ότι το ιικό φορτίο στη ρίνα των ασυμπτωματικών φορέων είναι συγκρίσιμο με αυτό που παρατηρείται στα άτομα που νοσούν σοβαρά.

Μία άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης.

Αντίθετα με άλλους ιούς, οι γνώσεις μας σχετικά με τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους ασυμπτωματικούς φορείς είναι πολύ περιορισμένες.

Αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο τα ποσοστά των ασυμπτωματικών φορέων όσο και τους μηχανισμούς μετάδοσης του ιού από αυτό τον πληθυσμό, τότε θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε κατάλληλα και τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζουμε.

Σε μία πρόσφατη ανάλυση, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στην Κίνα εξέτασαν δεδομένα από 95 έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 30 εκατομμύρια εθελοντές.

Ο σκοπός της ανάλυσης ήταν να προσδιορίσει ποιο είναι το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων από το σύνολο των ασθενών θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2.

Όπως διαπίστωσαν, το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων ήταν 40.5%.

Το υψηλό αυτό ποσοστό δείχνει ότι στην κοινότητα ο ιός εξαπλώνεται σε μεγάλο βαθμό από ασυμπτωματικά άτομα που μεταδίδουν τον ιό εν αγνοία τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Διαφορές των στον αριθμό των ασυμπτωματικών φορέων 

Όπως προαναφέρθηκε, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 95 έρευνες στις οποίες υπήρχαν δεδομένα για 29.776.306 εθελοντές.

Από τις παραπάνω μελέτες:

  • Οι 35 ήταν από την Ευρώπη
  • Οι 32 ήταν από τη Βόρεια Αμερική
  • Οι 25 ήταν από την Ασία

Από το σύνολο των εθελοντών που έκαναν εξετάσεις για τον SARS-CoV-2, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι:

-οι 11.516, δηλαδή το 0.25% είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό, χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, διαφοροποιήθηκε σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων ήταν:

  • 52% στο προσωπικό και τους ηλικιωμένους που έκαναν εξετάσεις σε οίκους ευγηρίας
  • 02% στους ταξιδιώτες με πλοίο ή αεροπλάνο που έκαναν εξετάσεις
  • 34% στις εγκύους που έκαναν εξετάσεις στις μαιευτικές κλινικές
  • 46% σε όσους είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έκαναν προληπτικά εξετάσεις
  • 75% στους επαγγελματίες υγείας που κάνουν τακτικά εξετάσεις
  • 40% στην κοινότητα

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων στα άτομα που κάνουν εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 ήταν υψηλότερο:

  • στις ανεπτυγμένες χώρες
  • στους πληθυσμούς με μέση ηλικίας 60 και άνω
  • στις έρευνες με λιγότερους από 100 εθελοντές

Αναλύοντας τα δεδομένα ξανά, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τους ασθενείς με θετικές εξετάσεις για τον ιό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε αυτό τον πληθυσμό το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων ήταν 40.5%.

Και εδώ, το ποσοστό διαφοροποιήθηκε ανάλογα με τον πληθυσμό που εξετάστηκε.

Συγκεκριμένα το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων ήταν:

  • 11% στις εγκύους
  • 91% στους ταξιδιώτες με αεροπλάνο ή πλοίο
  • 53% στους ηλικιωμένους ή το προσωπικό των οίκων ευγηρίας
  • 74% στην κοινότητα
  • 01% στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλα αίτια
  • 94% σε αυτούς που είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Τα ποσοστά αυτά παρουσίασαν διαφοροποίηση και ανάλογα με την ήπειρο από την οποία προέρχεται η κάθε έρευνα.

Στη Βόρεια Αμερική το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων ήταν: 46.32%,

στην Ευρώπη ήταν 44.18%, ενώ,

στην Ασία ήταν 27.58%.

Η ανάλυση παρατήρησε επίσης ότι τα ποσοστά των ασυμπτωματικών φορέων ήταν υψηλότερα στα άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών.

Σημασία των παραπάνω αποτελεσμάτων

Θέλοντας να εξηγήσουν τα αποτελέσματά τους, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα μειωμένα ποσοστά ασυμπτωματική μετάδοσης στην Ασία συνδέονται πιθανώς με το εκτενές σύστημα πρόληψης της COVID-19 που εφαρμόζεται στη χώρα.

Για τα υψηλότερα ποσοστά ασυμπτωματικών φορέων που παρατήρησε η ανάλυση στις ηλικίες κάτω των 39 ετών, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι αυτά αποδίδονται πιθανώς στην ηπιότερη νόσηση που έχει διαπιστωθεί σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

«Από τις παρατηρήσεις μας επιβεβαιώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα προέρχεται από ασυμπτωματικούς φορείς.

Προκειμένου να περιοριστεί το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό να γίνονται τακτικά εξετάσεις στο σύνολο του πληθυσμού, ιδιαίτερα στα άτομα που εργάζονται σε χώρους με πολλά άτομα», αναφέρει η μελέτη.

«Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι περίπου το 1/3 των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία παραμένουν ασυμπτωματικοί κατά τη διάρκεια της COVID-19 λοίμωξης.

Καθώς ο πληθυσμός αυτός είναι ιδιάζουσας σημασίας για τη μετάδοση του ιού, είναι σημαντικό να κάνει τακτικά εξετάσεις για τον ιό», πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

Περιορισμοί της έρευνας

Οι συγγραφείς τόνισαν ότι η μελέτη τους είχε και ορισμένους περιορισμούς.

Αρχικά, στην έρευνα δεν εξετάστηκαν καθόλου προδημοσιεύσεις, επομένως τα δεδομένα τους ήταν πιθανώς ελλιπή.

Επιπλέον, δεν εξέτασαν καθόλου βάσεις ερευνητικών δεδομένων από την Κίνα, άρα η βιβλιογραφία τους για αυτή τη χώρα ήταν περιορισμένη σε κάποιο βαθμό.

Παρά τους παραπάνω περιορισμούς, η ποιότητα της έρευνας ήταν αρκετά υψηλή και προσφέρει σημαντικά δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να προσαρμόσουμε καλύτερα τα μέτρα πρόληψης για το υπόλοιπο της πανδημίας.

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/covid-19-nea-dedomena-gia-ton-ari8mo-twn-asymptwmatikwn-forewn-tou-iou/

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού