Επιδημίες

Μελέτη για τη θνητότητα και τις ΜΕΘ Covid με πρωτοστάτη τον Σωτήρη Τσιόδρα

Μελέτη για τη θνητότητα και τις ΜΕΘ Covid με πρωτοστάτη τον Σωτήρη Τσιόδρα

Αυξημένη θνητότητα από 57% έως και 87%, καταγράφεται κατά περιόδους στους διασωληνωμένους ασθενείς στην Ελλάδα.

Το θλιβερό αυτό ποσοστό εξαρτάται από την πληρότητα των ΜΕΘ και το εάν ο ασθενής βρίσκεται εντός ή εκτός μονάδας.

Περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών θα μπορούσαν να έχουν σωθεί το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.

Τα στοιχεία – σοκ περιλαμβάνονται σε μελέτη που υπογράφουν ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Θεόδωρος Λύτρας.

Αίσθηση προκαλούν τα σχόλια του κ. Λύτρα, σύμφωνα με τα οποία τα στοιχεία έχουν γνωστοποιηθεί σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις σε “ανώτατο επίπεδο“.

Όπως αναφέρει : “Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο “ανώτατο’ επίπεδο“”.

Επισημαίνει πως το εάν θα επιβιώσει ένας διασωληνωμένος ασθενής, εξαρτάται από το που ζει και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) τύχει να αρρωστήσει.

“Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα”, τονίζει.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο κ. Λύτρας διευκρινίζει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο:

Με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Επιπλέον, έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη ‘υγειονομική ανισότητα’ μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας“.

Για το εάν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, παραπέμπει στους συναδέλφους του που εργάζονται σε αυτό, στους ασθενείς που το ζούν και στους δημοσιογράφους, οι οποίοι οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο.

“Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα”, αναφέρει, ενώ διευκρινίζει:

Από τους 3.988 θανάτους διασληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες.

Δηλαδή, εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν, αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (κάτω από 200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής και εντός ΜΕΘ”.

Όπως αναφέρει, νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα – παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους ασθενείς, μόνο περίπου το 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και “εν μέρει” ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Τα ευρήματα συνοψίζονται στο παραπάνω διάγραμμα, για το οποίο ο κ. Λύτρας σχολιάζει:

Όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει “κλιμακωτά” η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: αύξηση 25% για άνω των 400 ασθενών, έως +57% για άνω των 800 ασθενών.

 Διασωλήνωση σε νοσοκομείο ‘εκτός Αττικής’ σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%”.

Επανάληψη

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, η ιδέα για την ανάλυση ανήκει στον Σωτήρη Τσιόδρα:

“Εγώ βοήθησα με την υλοποίηση.

Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας και εγώ είμαστε μόνον επιστήμονες, με αποκλειστικό μέλημα τη Δημόσια Υγεία“, τόνισε, για να προσθέσει: ”

Εφόσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα Υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα”.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

12.05.2026

Νέα μελέτη: Η ουσία στο ώριμο σκόρδο που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

Η S1PC ενεργοποιεί βιολογικούς μηχανισμούς που ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ λιπώδους ιστού, μυών και εγκεφάλου

12.05.2026

Ανατριχιαστικό: Τσιμπούρι παρέμεινε σχεδόν μία ημέρα μέσα στο μάτι γυναίκας στη Ρωσία (φώτο-βίντεο)

Τα τσιμπούρια μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές λοιμώξεις

PFAS: Τι είναι τα «παντοτινά χημικά» και τι μπορούν να μας προκαλέσουν
12.05.2026

PFAS: Τι είναι τα «παντοτινά χημικά» και τι μπορούν να μας προκαλέσουν

Θετικός στον χανταϊό ο Ισπανός που βρίσκεται σε καραντίνα στη Μαδρίτη
12.05.2026

Θετικός στον χανταϊό ο Ισπανός που βρίσκεται σε καραντίνα στη Μαδρίτη

Ιταλία: Σε καραντίνα δύο 25χρονοι που ήρθαν σε επαφή με γυναίκα που πέθανε από χανταϊό
12.05.2026

Ιταλία: Σε καραντίνα δύο 25χρονοι που ήρθαν σε επαφή με γυναίκα που πέθανε από χανταϊό

ΗΠΑ: Αμερικανός επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου διαγνώστηκε θετικός στον χανταϊό
12.05.2026

ΗΠΑ: Αμερικανός επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου διαγνώστηκε θετικός στον χανταϊό

Καπετάνιος MV Hondius για χανταϊό: «Οι τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά δύσκολες – Ευχαριστώ το πλήρωμα» (βίντεο)
11.05.2026

Καπετάνιος MV Hondius για χανταϊό: «Οι τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά δύσκολες – Ευχαριστώ το πλήρωμα» (βίντεο)

Δεν είναι απλά μια τάση: Τα οφέλη που έχει για την υγεία το νερό με αγγούρι
11.05.2026

Δεν είναι απλά μια τάση: Τα οφέλη που έχει για την υγεία το νερό με αγγούρι

Ανακαλύφθηκε η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο: Υπάρχει μόνο σε έναν άνθρωπο στη Γη
11.05.2026

Ανακαλύφθηκε η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο: Υπάρχει μόνο σε έναν άνθρωπο στη Γη

Καθησυχαστικός ο Θ.Βασιλακόπουλος για τον χανταϊό: «Κολλάει εξαιρετικά δύσκολα»
11.05.2026

Καθησυχαστικός ο Θ.Βασιλακόπουλος για τον χανταϊό: «Κολλάει εξαιρετικά δύσκολα»