Επιδημίες

Μ. Θεμιστοκλέους: Εμβολιασμένο το 67% του γενικού πληθυσμού και το 79,2% των ενηλίκων

Πάνω από 100.000 άτομα θα μπορούν να εμβολιάζονται καθημερινά τον Δεκέμβριο, όπως τόνισε απόψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Από τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που ξεκίνησαν να λειτουργούν το Σεπτέμβριο, έχουν προστεθεί άλλα 800 και σύντομα θα είμαστε στα 2300 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα επεκταθεί και το ωράριό τους για όλο και περισσότερο εμβολιασμούς», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι το Δεκέμβριο θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού και τις Κυριακές.

Αργία για τους εμβολιασμούς θα είναι η 25η και 26η Δεκεμβρίου, αλλά και η Πρωτοχρονιά.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι από τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, έχουν ήδη εμβολιαστεί 21.014 συμπολίτες μας κατ οίκον – ποσοστό που αγγίζει το 88% των αιτημάτων – ενώ πρόσθεσε ότι έχουν γίνει πάνω από 7 εκατομμύρια εμβολιασμοί με την πρώτη δόση, κάτι που πρακτικά σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι έχει εμβολιαστεί το 67% του γενικού πληθυσμού και το 79,2% του ενήλικου πληθυσμού. 

 Μ. Θεοδωρίδου: Κύτταρα μνήμης

“Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού επιβάλει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, όλων των δόσεων”, είπε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για την παραλλαγή αυτή του ιού.

Όπως εξήγησε, “η παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντάσσεται στα στελέχη που προκαλούν ανησυχία καθώς εμφανίζει 32 μεταλλάξεις στο γονίδιο της πρωτεϊνικής ακίδας”.

Η κ. Θεοδωρίδου έκρινε ότι ο συναγερμός αυτός είναι σωστός καθώς είναι εξαιρετικά κρίσιμος ο χρόνος που μπορεί να χαθεί έως ότου δράσουν οι χώρες.

Επεσήμανε δε ότι “δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος παραλλαγμένος ιός αλλά αναμένεται να είναι  αυξημένα μεταδοτικός, με βάση τα πρώτα στοιχεία“.

Απαντώντας στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, είπε ότι  “η νόσηση των περίπου 100 ατόμων που μολύνθηκαν από αυτόν, ήταν ήπια με συμπτώματα κακουχίας και μυαλγίες, αλλά οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι νέοι”.

Στην συνέχεια είπε ότι “το εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στη νέα παραλλαγή, όσον αφορά την λοίμωξη όσων έχουν εμβολιαστεί”.

Πρόσθεσε πως “το μέγεθος των ανθρώπων που ο Όμικρον θα ξεφεύγει από τα ανθρώπινα αντισώματα θα είναι τελικά μικρότερο.

Φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία, τα κύτταρα μνήμης δηλαδή, προστατεύουν από τις περισσότερες μεταλλάξεις».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ζητά να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, καθώς παραμένει η μόνη ασπίδα προστασίας ακόμα και στις παραλλαγές του ιού, ενώ έκανε αναφορά σε  σημαντική ελληνική μελέτη από την οποία προκύπτει ότι η τρίτη δόση αύξησε στο 97,8% τον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε υγειονομικούς.

Σε ότι αφορά τα παιδιά, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότιη Επιτροπή σύντομα θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Phizer στις ηλικίες 5 έως 11 ετών.

Το εμβόλιο αυτό ουσιαστικά είναι το ένα τρίτο της δόσης που χορηγείται στους ενήλικες και αναμένεται να είναι στην Ελλάδα μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Το εμβόλιο είναι 90,7% αποτελεσματικό στα παιδιά με ήπιες ανεπιθύμητες παρενέργειες“, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε