Επιδημίες

Το ελάφι με λευκή ουρά βρέθηκε ότι είναι μια τεράστια δεξαμενή μόλυνσης από κορωνοϊό

Το ελάφι με λευκή ουρά βρέθηκε ότι είναι μια τεράστια δεξαμενή μόλυνσης από κορωνοϊό

Νέα έρευνα από τις ΗΠΑ έδειξε ότι τα ελάφια με λευκή ουρά μολύνονται με SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον COVID-19 στους ανθρώπους. 

Αντισώματα βρέθηκαν στο 40% των ελαφιών που δοκιμάστηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021 :

-στο Μίσιγκαν,

-την Πενσυλβάνια,

-το Ιλινόις και,

-την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Μια δεύτερη αδημοσίευτη μελέτη ανίχνευσε τον ιό στο 80% των ελαφιών που ελήφθησαν δείγμα στην Αϊόβα μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021.

Τέτοια υψηλά επίπεδα μόλυνσης οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ελάφια μεταδίδουν ενεργά τον ιό το ένα στο άλλο.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, υποδηλώνοντας ότι υπήρξαν πολλές λοιμώξεις από άνθρωπο σε ελάφι.

Ο μεγάλος αριθμός ελαφιών με λευκή ουρά στη Βόρεια Αμερική και το γεγονός ότι συχνά ζουν κοντά σε ανθρώπους,  παρέχουν πολλές ευκαιρίες για τη μετακίνηση της ασθένειας μεταξύ των δύο ειδών. 

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επιχειρήσεις διαχείρισης άγριας ζωής, έρευνα πεδίου, αναψυχή, τουρισμό και κυνήγι.

Στην πραγματικότητα, οι κυνηγοί είναι πιθανό να είναι μια από τις πιο προφανείς πηγές πιθανής επαναμόλυνσης, καθώς χειρίζονται τακτικά νεκρά ζώα.

Έχει επίσης προταθεί ότι οι πηγές νερού που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 μπορεί να παρέχουν μια οδό μετάδοσης , αν και αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Γυναίκα κοντά σε ένα ελάφι με λευκή ουρά.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο ιός θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί από τον άνθρωπο στα ελάφια. 

Η μετάδοση από άνθρωπο σε ελάφι, και από  ελάφι σε ελάφι πιστεύεται ότι οδηγεί την ταχεία εξάπλωση της νόσου στους πληθυσμούς ελαφιών με λευκή ουρά σε όλες τις ΗΠΑ.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές κατά τους πρώτους μήνες του 2021, όταν οι λοιμώξεις από τον COVID αυξάνονταν στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από τον άνθρωπο σε οικόσιτα και αιχμάλωτα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γάτων, των σκύλων , των ζώων του ζωολογικού κήπου και, κυρίως, των εκτρεφόμενων βιζόν .

Όμως, μέχρι τώρα, η ασθένεια δεν είχε αποδειχθεί ότι εξαπλώνεται σε είδη άγριας ζωής.

Τα ελάφια με λευκή ουρά είναι το πιο άφθονο μεγάλο θηλαστικό στη Βόρεια Αμερική με μια σειρά που εκτείνεται από τον Καναδά έως τη Νότια Αμερική .
Μόνο ο πληθυσμός των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι αριθμεί 30 εκατομμύρια ζώα .
Τα ελάφια, είναι ένα κοινωνικό είδος που ζει σε οικογενειακές ομάδες από δύο έως 12 άτομα που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μια σειρά από ενδιαιτήματα, συμπεριλαμβανομένων των αστικών πάρκων και των δασικών εκτάσεων .

Αυτές οι πτυχές της οικολογίας και της συμπεριφοράς τους τα έχουν καταστήσει ένα είδος που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία όταν πρόκειται για την εξάπλωση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης των βοοειδών και της χρόνιας καταστροφής .

Αυτά τα παθογόνα έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία πληθυσμών άγριων και κατοικίδιων ζώων σε όλο τον κόσμο.

Τα ευρήματα από αυτές τις τελευταίες μελέτες έχουν εγείρει ανησυχίες ότι το ελάφι με λευκή ουρά θα μπορούσε να είναι μια δεξαμενή του SARS-CoV-2.

Όχι μόνο θα μπορούσε να μολύνει εύκολα μεγάλους αριθμούς ζώων, αλλά επίσης, το πιο ανησυχητικό, θα μπορούσε να διαρρεύσει και στους ανθρώπους.

Αυτός ο τύπος κύκλου μόλυνσης τεκμηριώθηκε σε εργαζομένους σε μολυσμένα αγροκτήματα βιζόν , γεγονός που οδήγησε τελικά στη δανική κυβέρνηση να κάνει ευθανασία ολόκληρου του αιχμάλωτου πληθυσμού των 17 εκατομμυρίων ζώων .

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του SARS-CoV-2 από ελάφι με λευκή ουρά στον άνθρωπο. 

Η αρχική πειραματική εργασία έχει δείξει επίσης ότι τα μολυσμένα ελάφια τείνουν να μην έχουν συμπτώματα.

Ωστόσο, η μετάδοση ασθενειών στους πληθυσμούς της άγριας ζωής έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων .

-Πιθανή πηγή νέων παραλλαγών

Υπάρχει η πιθανότητα ότι η μετάλλαξη του ιού σε έναν ξενιστή δεξαμενής, όπως το ελάφι με λευκή ουρά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες παραλλαγές της νόσου.

Αυτές οι παραλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης, αυξημένη μολυσματικότητα (σοβαρότητα συμπτωμάτων) και να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικές στην αποφυγή του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

Ομοίως, οποιαδήποτε επαναμόλυνση από ταμιευτήρες άγριας ζωής θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειές μας για την καταπολέμηση και την καταστολή της νόσου.

Η γρίπη, η οποία μεταπηδά εύκολα μεταξύ πτηνών, ανθρώπων και άλλων θηλαστικών (ιδιαίτερα των χοίρων), παρουσίασε παρόμοια προβλήματα.

Αυτές οι πολλαπλές δεξαμενές ασθενειών μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων στελεχών έναντι των οποίων οι άνθρωποι έχουν χαμηλότερη ανοσία, όπως συνέβη με τη γρίπη των χοίρων το 2009 .

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιορισμοί σε αυτές τις μελέτες, τόσο ως προς τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται όσο και ως προς το περιορισμένο γεωγραφικό εύρος της έρευνας. 

Η πιο πρόσφατη και αδημοσίευτη μελέτη χρησιμοποίησε τις πιο πρόσφατες γενετικές προσεγγίσεις για την αξιόπιστη ανίχνευση του SARS-CoV-2 σε δείγματα ιστών, αλλά επικεντρώθηκε μόνο στα ελάφια στην Αϊόβα.

Ενώ οι δοκιμές αντισωμάτων στην πρώτη μελέτη διεξήχθησαν σε τέσσερις πολιτείες, αλλά έδειξαν μόνο ότι το ζώο έχει εκτεθεί στον ιό .

Ωστόσο, τα συνδυασμένα ευρήματα έχουν τονίσει ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι πιθανό να είναι ευρέως διαδεδομένη στα ελάφια με λευκή ουρά.

Χρειαζόμαστε ακόμη πολλά να μάθουμε για την εξελισσόμενη κατάσταση με τον COVID και τα ελάφια. 

Τα πιο σημαντικά θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε περιλαμβάνουν:

-την κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του ιού από τον άνθρωπο στα ελάφια, και,

τον προσδιορισμό του κινδύνου διάχυσης πίσω στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Απαιτείται επειγόντως έρευνα για την αξιολόγηση του κινδύνου που παρουσιάζει αυτή η πιθανή δεξαμενή SARS-CoV-2 στους ανθρώπους, καθώς και της πιθανής εξάπλωσης του ιού σε άλλα είδη άγριας ζωής με τα οποία αλληλεπιδρούν τα ελάφια, όπως τα αρπακτικά και οι οδοκαθαριστές.

Σύνδεσμος για την δημοσίευση: https://theconversation.com/white-tailed-deer-found-to-be-huge-reservoir-of-coronavirus-infection-171268

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού