Επιδημίες

Πώς τα εμβόλια COVID με βάση τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν να αλλάξουν την πανδημία

Άρθρο στο Nature
Πώς τα εμβόλια COVID με βάση τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν να αλλάξουν την πανδημία

Η Πάμελα Σέρι είναι πρόθυμη να ανοσοποιηθεί κατά του COVID-19. 

Αλλά έχει αναβάλει να πάρει ένα τρύπημα.

«Πιστεύω ότι τα εμβόλια λειτουργούν», λέει.  «Θέλω την προστασία».

Ωστόσο, είναι επιρρεπής σε οξείες ανοσολογικές αντιδράσεις και έχει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, επομένως ανησυχεί για τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζει – αυτά που βασίζονται σε τεχνολογίες αγγελιοφόρου RNA (mRNA) και ιικών φορέων. 

Αν και είναι ασφαλή για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, έχουν συνδεθεί με σπάνιες αλλά δυνητικά σοβαρές παρενέργειες, όπως:

φλεγμονή της καρδιάς και,

θρόμβους αίματος .

Έτσι, η Sherry περίμενε να επεκτείνει το μενού των επιλογών εμβολίων που είχε στη διάθεσή της.

Συγκεκριμένα, αντέχει για ένα εμβόλιο κατασκευασμένο από καθαρές πρωτεΐνες.

Σε αντίθεση με τις σχετικά νέες τεχνολογίες στις οποίες βασίζονται τα εμβόλια του mRNA και του ιού-φορέα COVID-19, τα εμβόλια πρωτεΐνης χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για την προστασία των ανθρώπων από :

-την ηπατίτιδα,

-τον έρπητα ζωστήρα και,

-άλλες ιογενείς λοιμώξεις. 

Για να προκληθεί μια προστατευτική ανοσολογική απόκριση, αυτές οι λήψεις χορηγούν πρωτεΐνες, μαζί με ανοσοδιεγερτικά ανοσοενισχυτικά, απευθείας στα κύτταρα ενός ατόμου, αντί για ένα θραύσμα γενετικού κώδικα που τα κύτταρα πρέπει να διαβάσουν για να συνθέσουν τα ίδια τις πρωτεΐνες.

Αν και τα πρωτεϊνικά εμβόλια δεν είναι ακόμη σε ευρεία χρήση για τον COVID-19, τα δεδομένα κλινικών δοκιμών όψιμου σταδίου μέχρι στιγμής φαίνονται πολλά υποσχόμενα, επιδεικνύοντας ισχυρή προστασία με λιγότερες παρενέργειες από ό,τι συνήθως προκαλούν οι άλλες εμβολιασμοί COVID-19.

¨”Αν υπήρχε μια τέτοια φωτογραφία, θα πήγαινα και θα την έπαιρνα αμέσως», λέει η Σέρι, η οποία διευθύνει μια επιχείρηση χαρτικών έξω από το σπίτι της στο Prosper του Τέξας.

Η αναμονή της Σέρι θα μπορούσε σύντομα να τελειώσει.

Μετά από μήνες αποτυχιών στον ποιοτικό έλεγχο και καθυστερήσεων στην παραγωγή, στελέχη της εταιρείας βιοτεχνολογίας Novavax στο Gaithersburg, Maryland, λένε ότι είναι έτοιμοι να υποβάλουν την πολυαναμενόμενη αίτηση της εταιρείας για το εμβόλιο τους με βάση τις πρωτεΐνες,  στις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των ΗΠΑ πριν από το τέλος του έτους. 

(Την 1 Νοεμβρίου, η Ινδονησία χορήγησε στο εμβόλιο της εταιρείας την πρώτη της άδεια έκτακτης ανάγκης και έχουν ήδη γίνει ρυθμιστικές καταθέσεις με κυβερνητικούς φορείς στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού.)

Εν τω μεταξύ, δύο κατασκευαστές εμβολίων στην Ασία — Clover Τα Biopharmaceuticals, που εδρεύουν στο Chengdu της Κίνας και το Biological E στο Hyderabad, στην Ινδία — είναι παρόμοια σε καλό δρόμο για να υποβάλουν αίτηση σε διάφορες εθνικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Πρωτεϊνικά εμβόλια 101: Ένα infographic που δείχνει πώς παράγονται τα εμβόλια με βάση την πρωτεΐνη COVID-19 και πώς αντιδρά το σώμα σε αυτά.

Νικ Σπένσερ/ Φύση

Εάν δοθεί το πράσινο φως, αυτά τα εμβόλια θα μπορούσαν να κατευνάσουν τους φόβους για εμβολιασμούς όπως το Sherry, να χρησιμεύσουν ως ενισχυτικά και, κυρίως, να καλύψουν ένα κενό στην παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής, λιγότερο από το 6% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19.

Τα εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες – με τα φθηνά πρωτόκολλα παραγωγής τους και τα υλικοτεχνικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών – θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του χάσματος ανοσοποίησης μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.

«Ο κόσμος χρειάζεται αυτά τα εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες για να φτάσει σε αυτούς τους ευάλωτους πληθυσμούς», λέει ο Nick Jackson, επικεφαλής προγραμμάτων και καινοτόμων τεχνολογιών στο Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, ο οποίος έχει επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ σε πέντε πρωτεΐνες COVID-19. εμβόλια σε ενεργό ανάπτυξη.

Η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στα προϊόντα που κατασκευάζονται από τις Clover, Novavax και SK bioscience στο Seongnam της Νότιας Κορέας.

«Τα πρωτεϊνικά εμβόλια πρόκειται να προκαλέσουν μια νέα εποχή ανοσοποίησης κατά του COVID-19», λέει ο Τζάκσον.

-Εγγενώς αργός

Από τις πρώτες ημέρες της απόκρισης της πανδημίας, οι ερευνητές περίμεναν ότι τα σχέδια που βασίζονται σε πρωτεΐνες θα ήταν πιο αργά από τα μπλοκ από άλλες τεχνολογίες εμβολίων.

Οι εταιρείες γνωρίζουν πώς να κατασκευάζουν σβώλους καθαρισμένης πρωτεΐνης σε κλίμακα – χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα κύτταρα από θηλαστικά, έντομα ή μικρόβια – αλλά η διαδικασία περιλαμβάνει πολλά βήματα, καθένα από τα οποία πρέπει να βελτιστοποιηθεί για την παραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

«Υπάρχει μια εγγενής βραδύτητα», λέει ο Christian Mandl, πρώην στέλεχος της βιομηχανίας που τώρα συμβουλεύεται για θέματα ανάπτυξης εμβολίων.

Τα περισσότερα από τα βασισμένα σε πρωτεΐνες εμβόλια που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή έχουν κατασκευαστεί γύρω από κάποια έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η οποία βοηθά τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα (βλ. «Πρωτεϊνικά εμβόλια 101»).

Πέρα από τις αναμενόμενες καθυστερήσεις, ωστόσο, οι κατασκευαστές εμβολίων έκαναν κάποια λάθη που μπορούσαν να αποφευχθούν. 

Όταν, για παράδειγμα, οι κολοσσοί των φαρμάκων Sanofi και GlaxoSmithKline (GSK) συνεργάστηκαν σε ένα έργο εμβολίου πρωτεϊνών, οι θεατές περίμεναν ότι η κλινική ανάπτυξη θα προχωρήσει με μεγάλη βιασύνη.

Ωστόσο, οι εταιρείες αρχικά βασίστηκαν σε ελαττωματικά αντιδραστήρια για να χαρακτηρίσουν το προϊόν τους, με αποτέλεσμα να γίνει λάθος υπολογισμός της δοσολογίας.

 Οι συμμετέχοντες στην πρώιμη δοκιμή έλαβαν δόσεις που ήταν περίπου το ένα πέμπτο της προγραμματισμένης δόσης.

Το λάθος κόστισε τη Sanofi και την GSK περίπου πέντε μήνες στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξής τους, επειδή έπρεπε να επαναλάβουν μια διερευνητική μελέτη για να βρουν τη βέλτιστη δόση για δοκιμές στο τελευταίο στάδιο.

Το εμβόλιο τους με βάση την πρωτεΐνη βρίσκεται τώρα σε μια δοκιμή φάσης ΙΙΙ που ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες συμμετέχοντες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Συγκριτικά, δοκιμές μεγάλης κλίμακας από το Novavax και το Clover έχουν ήδη δώσει δεδομένα αποτελεσματικότητας. 

Σύμφωνα με μια προεκτύπωση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα (που δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους) 1 , το Novavax jab προσέφερε περισσότερο από 90% προστασία έναντι του συμπτωματικού COVID-19 σε μια μελέτη 30.000 ατόμων που ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτουςπριν φτάσει η παραλλαγή Delta, όταν μόνο ηπιότερες μορφές του ιού κυκλοφορούσαν.

ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΤΕ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΈΣ ΕΜΒΟΛΊΩΝ ΜΕ ΕΜΒΌΛΙΑ ΠΡΩΤΕΪ́ΝΗΣ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΈΣ ΔΟΚΙΜΈΣ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟΥ ΣΤΑΔΙΟ

Εταιρία Τοποθεσία Τύπος εμβολίου Σύστημα κατασκευής κυττάρων
Βιολογική Ε Hyderabad, Ινδία Διαλυτή πρωτεΐνη Μικροβιακά κύτταρα (ζύμη)
Clover Biopharmaceuticals Τσενγκντού, Κίνα Διαλυτή πρωτεΐνη Κύτταρα θηλαστικών (ωοθήκη χάμστερ)
Medicago Πόλη του Κεμπέκ, Καναδάς Σωματίδιο που μοιάζει με ιό Φυτικά κύτταρα (όπως ο καπνός Nicotiana benthamiana )
Novavax Gaithersburg, Μέριλαντ Νανοσωματίδιο πρωτεΐνης Κύτταρα εντόμων (φθινοπωρινός στρατός)
Sanofi/GlaxoSmithKline Παρίσι/Μπρέντφορντ, Η.Β Διαλυτή πρωτεΐνη Κύτταρα εντόμων (φθινοπωρινός στρατός)
SK bioscience Seongnam, Νότια Κορέα Νανοσωματίδιο πρωτεΐνης Κύτταρα θηλαστικών (ανθρώπινα)

Η Clover ανέφερε κάπως χαμηλότερα αποτελέσματα αποτελεσματικότητας για το εμβόλιο που βασίζεται σε πρωτεΐνες – μόλις 67% για συμπτωματικό COVID-19 οποιασδήποτε σοβαρότητας – αλλά αυτός ο αριθμός μάλλον “ξεφούσκωσε”, επειδή το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε πληθυσμούς που αντιμετώπιζαν πιο λοιμώδη στελέχη SARS-CoV-2 , συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών Delta και Mu.

Και τα δύο εμβόλια προκάλεσαν επίπεδα αντισωμάτων ίσα με εκείνα που προκαλούνται από εμβόλια mRNA, τα οποία έχουν αναδειχθεί ως μερικά από τα πιο αποτελεσματικά στην πανδημία 2 , 3 .

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατασκευή εμβολίων COVID-19 με τη χρήση πρωτεϊνών «δεν είναι μια υποτυπώδης προσέγγιση μόνο και μόνο επειδή χρειάστηκε περισσότερος χρόνος», λέει ο Ryan Spencer, διευθύνων σύμβουλος της Dynavax Technologies του Emeryville, Καλιφόρνια, που κάνει το ανοσοενισχυτικό του εμβολίου Clover.

Οι βολές φαίνεται επίσης να είναι ασφαλείς.

Κανένα από τα 50 περίπου εμβόλια COVID-19 που βασίζονται σε πρωτεΐνες που βρίσκονται τώρα σε κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο, δεν έχει προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες. 

Ακόμη και πολλές από τις αντιδράσεις που προκαλούνται συνήθως από τα τρυπήματα mRNA ή ιικού φορέα – πονοκέφαλοι, πυρετοί, ναυτία και ρίγη – έχουν αποδειχθεί πολύ λιγότερο συχνές με τις εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται στην πρωτεΐνη.

Για παράδειγμα, λιγότερο από το 1% των ατόμων που έλαβαν εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη από την Medigen Vaccine Biologics Corporation της Ταϊβάν, στην πόλη της Ταϊπέι, ανέπτυξαν πυρετό σε κλινικές μελέτες.

«Το προφίλ ασφάλειας μοιάζει πολύ με αυτά των εμβολίων κατά της γρίπης», λέει ο Szu-Min Hsieh, ειδικός σε λοιμώδεις νόσους στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ταϊβάν στην Ταϊπέι, ο οποίος δημοσίευσε τα αποτελέσματα των δοκιμών φάσης ΙΙ τον περασμένο μήνα 4 .

«Αυτό θα επιτρέψει σε πολλούς ανθρώπους να μην ανησυχούν τόσο πολύ», προσθέτει η Σίντι Γκέι, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, η οποία συνοδήγησε τη δοκιμή του εμβολίου Novavax.

Διαφορές σχεδιασμούΑκόμα κι αν ένα εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες πετύχει – τόσο όσον αφορά την απόδοσή του όσο και όσον αφορά την εύρεση αγοράς – δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα το κάνουν όλοι.

Για ένα πράγμα, η μορφή της πρωτεΐνης ακίδας που αναπτύσσουν ποικίλλει πολύ από το ένα προϊόν στο άλλο. 

Μερικοί χρησιμοποιούν απλές πρωτεΐνες, άλλοι τριάδες.

Μερικοί χρησιμοποιούν πρωτεΐνη ακίδας πλήρους μήκους, άλλοι απλώς ένα θραύσμα.

Ορισμένες πρωτεΐνες επιπλέουν ελεύθερα, άλλες συσκευάζονται μαζί σε νανοσωματίδια.

Πολλά από αυτά κατασκευάζονται επίσης με χρήση διαφορετικών τύπων κυψελών (δείτε «Προσοχή»).

Η Novavax και η Sanofi/GSK χρησιμοποιούν κύτταρα από τον φθινοπωρινό σκώληκα (Spodoptera frugiperda ), έναν τύπο σκόρου, για να συνθέσουν πρωτεΐνη.

Το Clover και το Medigen βασίζονται σε κύτταρα ωοθηκών χάμστερ, που αποτελούν τη βάση της παραγωγής θεραπευτικών αντισωμάτων στη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας.

Επιπλέον, οι κορυφαίοι υποψήφιοι βασίζονται σε διαφορετικά ανοσοενισχυτικά, καθένα από τα οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα με τον δικό του τρόπο, με αποτέλεσμα διαφορετικά είδη ανταποκρίσεων στα εμβόλια.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε διαφορετικά προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας”, λέει ο Thomas Breuer, επικεφαλής παγκόσμιας υγείας για την GSK.

«Θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα δείτε διαφορές, αλλά ο χρόνος και τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης ΙΙΙ θα μας δώσουν την τελική απάντηση», πρόσθεσε.

Αυτά τα αποτελέσματα έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ενισχυτικά προγράμματα σε πλούσιες χώρες, όπου μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Αν και τα jabs mRNA χρησιμοποιούνται επί του παρόντος ως ενισχυτικά σε πολλά από αυτά τα μέρη, οι ανησυχίες σχετικά με την ανεκτικότητα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν ενισχυτές,  με βάση τις πρωτεΐνες μόλις είναι διαθέσιμοι.

Η τεχνολογία είναι δοκιμασμένη και αληθινή και οι μελέτες έχουν δείξει ότι μια στρατηγική ανάμειξης και αντιστοίχισης – στην οποία ένα διαφορετικό εμβόλιο για τον COVID-19 χορηγείται μετά το πρώτο – είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της νόσου “, σημειώνει ο John Mascola, διευθυντής της Έρευνας Εμβολίων Κέντρο στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Θα χρειαζόταν να δούμε ανθρώπινα δεδομένα» που να επιβεβαιώνουν ότι ένα τέτοιο αναμνηστικό σχήμα με βάση την πρωτεΐνη είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό”, λέει ο Mascola — αλλά ο ίδιος και άλλοι αναμένουν ότι θα είναι.

Οι δοκιμές για την αξιολόγηση της προσέγγισης συνεχίζονται.

Συμπλήρωση του κενού μετοχικού κεφαλαίου.

Μόλις εγκριθούν, τα εμβόλια πρωτεΐνης αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσουν γρήγορα τις ελλείψεις εφοδιασμού που έχουν ταλαιπωρήσει τις προσπάθειες εμβολιασμού των χωρών με χαμηλότερο εισόδημα. 

Η Novavax και η Clover, για παράδειγμα, έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλιά τους τον επόμενο χρόνο στην COVAX, μια πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για τη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Η παγκόσμια κοινότητα υγείας έχει επίσης υποστηρίξει ότι η δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του COVID-19 θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της τοπικής κατασκευής εμβόλων στον παγκόσμιο νότο. 

Για να επιτευχθεί αυτό, περισσότεροι ερευνητές θα πρέπει να αναζητήσουν απλά, φθηνά συστήματα παραγωγής που οι κατασκευαστές σε λιγότερο πλούσιες χώρες μπορούν να εφαρμόσουν εύκολα”, λέει ο Christopher Love, χημικός μηχανικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στο Κέμπριτζ.

Η Biological E εκμεταλλεύεται ήδη ένα τέτοιο σύστημα – τη μαγιά – για να παρασκευάσει το εμβόλιο που αδειοδοτήθηκε από το Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας.

Σύμφωνα με τη Maria Elena Bottazzi, μια ιολόγο του Baylor που βοήθησε στη δημιουργία του προϊόντος, αυτό το καθιστά «πιθανώς το πιο εύκολο και φθηνό στην κλίμακα» από όλα τα εμβόλια COVID-19 που κυκλοφορούν ή πλησιάζουν στην αγορά σήμερα.

“Τις πρώτες μέρες της κρίσης του COVID-19, πλατφόρμες εμβολίων όπως το mRNA έφεραν το πλεονέκτημα της ταχύτητας”, λέει ο Ralf Clemens, βετεράνος της βιομηχανίας εμβολίων και επιστημονικός σύμβουλος του Clover.

“Αλλά τώρα που τα εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες πλησιάζουν, θα έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν – και μακροπρόθεσμα, όταν πρόκειται για την προστασία του κόσμου από τις λοιμώξεις από κορωνοϊό, νομίζω ότι θα επικρατήσουν», επεσήμανε.

doi: https://doi.org/10.1038/d41586-021-03025-0

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)