Επιδημίες

COVID-19: Μπορούν οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό;

COVID-19: Μπορούν οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό;

Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της COVID-19, ιδιαίτερα στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, παραμένει υψηλή, ακόμα και μετά την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα.

Οι εμβολιασμένοι έχουν επίσης μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases, ωστόσο, δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να μολυνθούν τον ιό, αλλά και να τον μεταδώσουν.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο κίνδυνος μόλυνσης για ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.

-Τα εμβόλια προστατεύουν από το στέλεχος Δέλτα

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν περισσότερο στη μετάδοση του στελέχους Δέλτα στο σπίτι, ένα συχνό περιβάλλον μετάδοσης του ιού.

Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από 204 επαφές στο περιβάλλον του σπιτιού, για 138 φορείς που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα.

Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου της COVID-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό από κάποιο μέλος της οικογενείας τους σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Συγκεκριμένα:

– μόλις το 25% των εμβολιασμένων ατόμων που εκτέθηκαν σε ένα φορέα του ιού στο σπίτι τους μολύνθηκαν τελικά με τον ιό, ενώ,

-το αντίστοιχο ποσοστό για τους ανεμβολίαστους ήταν 38%.

Είναι σημαντικό να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι η έρευνα διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία, επομένως όλοι οι εθελοντές είχαν κάνει είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε αυτό της AstraZeneca.

-Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν το στέλεχος Δέλτα

Αν και οι εμβολιασμένοι είχαν μειωμένο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό, όταν τελικά μολύνθηκαν με αυτόν μπορούσαν να τον μεταδώσουν σχεδόν το ίδιο εύκολα με τους ανεμβολίαστους.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη:

– το 25% των μελών της οικογενείας που ήρθαν σε επαφή με ένα εμβολιασμένο φορέα του ιού, μολύνθηκαν τελικά με τον SARS-CoV-2, ενώ ,

-για τους ανεμβολίαστους φορείς το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 23%.

«Ένας εμβολιασμένος που μολύνεται τελικά με τον ιό, μπορεί να τον μεταδώσει στα άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι με αυτόν», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Όπως εξήγησαν, αυτό πιθανώς αποδίδεται στο γεγονός ότι ο SARS-CoV-2 πολλαπλασιάζεται εξίσου εύκολα στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης το ιικό φορτίο των ασθενών που μολύνθηκαν τελικά με τον ιό.

Από τα αποτελέσματά τους διαπιστώθηκε ότι το ιικό φορτίο ήταν παρόμοιο ανεξαρτήτως στελέχους, ενώ παρουσίαζε αύξηση με την ηλικία, γεγονός που οι συγγραφείς απέδωσαν στη μείωση της αποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.

-Ο εμβολιασμός βοηθά στην ταχύτερη απομάκρυνση του ιού

Αν και η μέγιστη τιμή του ιιού φορτίου ήταν παρόμοια τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους, το ιικό φορτίο μειώθηκε ταχύτερα στους εμβολιασμένους.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε την έρευνα, η Dr Annelies Wilder-Smith, εξήγησε ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα, επιταχύνοντας παράλληλα την απομάκρυνση του ιού.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το ιικό φορτίο συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με υψηλότερο ιικό φορτίο μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ευκολότερα.

Κατά συνέπεια, από τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης προκύπτει ότι καθώς το ιικό φορτίο στους εμβολιασμένους μειώνεται ταχύτερα, αυτό σημαίνει ότι μεταδίδουν τον ιό για μικρότερο διάστημα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

-Τα εμβόλια της COVID-19 προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση

Η παρούσα μελέτη εξέτασε μόνο ασθενείς με ήπια συμπτώματα COVID-19 και τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα μέλη της οικογενείας τους.

Ωστόσο, αρκετές άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αν και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη λοίμωξη από το στέλεχος Δέλτα είναι μειωμένη, η αποτελεσματικότητά τους για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης παραμένει υψηλή.

Σύμφωνα με δεδομένα τόσο από την Ελλάδα, όσο και από άλλες χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Τα εμβόλια της COVID-19 θα είχαν κρατήσει αρκετούς από τους παραπάνω ασθενείς εκτός νοσοκομείου.

Μία μελέτη από τις ΗΠΑ έδειξε μάλιστα, ότι ο εμβολιασμός θα είχε αποτρέψει περισσότερες από 280.000 στη χώρα αυτή το καλοκαίρι του 2021.

Τελευταία δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ δείχνουν επίσης ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν 11.3 φορές αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν από την COVID-19, συγκριτικά με αυτούς που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων.

-Γιατί ο εμβολιασμός αποτελεί προτεραιότητα σε αυτή τη φάση της πανδημίας

Οι περισσότεροι ειδικοί δεν έχουν εκπλαγεί από το γεγονός ότι τα εμβόλια της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα δεν μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού, καθώς αυτό δεν ήταν το κύριο τελικό σημείο στις κλινικές δοκιμές.

Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι η πρόληψη της σοβαρής νόσησης και του θανάτου από COVID-19, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί από τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα με εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται ήδη εμβόλια τα οποία θα μπορούν να αποτρέψουν και τη μετάδοση του ιού.

Τα εμβόλια αυτά θα χορηγούνται ενδορρινικά και πρώιμες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να δημιουργήσουν ανοσία τοπικά για την COVID-19.

Προφανώς, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να εξεταστούν σε μεγάλες κλινικές δοκιμές, επομένως δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν άμεσα στην αγορά.

Προς το παρόν, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε με τα σκευάσματα που έχουν ήδη εγκριθεί και κυκλοφορούν σήμερα.

Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνό μας να μολυνθούμε και να νοσήσουμε με τον ιό, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους περνάμε αρκετό χρόνο σε κλειστούς χώρους.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε