Επιδημίες

Χυμική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με καρκίνο και υγειονομικούς μετά τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19

Η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με κακοήθειες συμπαγών οργάνων και με αιματολογικές κακοήθειες είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελούν πληθυσμιακή ομάδα υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα μελέτης των M.J.Mair και συνεργατών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Oncology (doi:10.1001/jamaoncol.2021.5437).

Οι ερευνητές συνέλεξαν 901 δείγματα ορού από 595 ασθενείς και 58 υγειονομικούς από τη Βιέννη (Αυστρία) και τo Μεράνo (Ιταλία)

Οι συμμετέχοντες εμβολιάστηκαν με ένα από τα ακόλουθα εμβόλια έναντι της COVID-19:

-BioNTech/Pfizer (BNT162b2),

-Moderna (mRNA-1273), ή,

-AstraZeneca (AZD1222).

Οι 595 ασθενείς είχαν διάμεση ηλικία τα 67 έτη, ενώ το 54% ήταν γυναίκες.

Οι 58 υγειονομικοί είχαν διάμεση ηλικία τα 42 έτη, ενώ το 69% ήταν γυναίκες.

43 από τους 595 (7.2%) ασθενείς είχαν προηγούμενη λοίμωξη COVID-19.

Ωστόσο, αντισώματα έναντι του νουκλεοκαψιδίου, που υποδηλώνει παρελθούσα λοίμωξη καθώς οι εμβολιασμένοι έχουν μόνο αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης S, ανιχνεύτηκαν σε 49 ασθενείς.

Οι ασθενείς που είχαν προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 είχαν υψηλότερους τίτλους αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2, συγκριτικά με ασθενείς που είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες που λάμβαναν αγωγή, με παράγοντες που στοχεύουν τα Β-λεμφοκύτταρα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης S (διάμεση τιμή 1.6 μονάδες/mL) συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν λάμβαναν τέτοιους παράγοντες (διάμεση τιμή 191.6 μονάδες/mL), καθώς και με τους ασθενείς με κακοήθειες συμπαγών οργάνων (διάμεση τιμή 246.4 μονάδες/mL).

Επιπλέον, η λήψη και το είδος της αντινεοπλασματικής θεραπείας σχετίστηκε με την αντισωματική απάντηση μετά την πρώτη δόση.

Οι ασθενείς που λάμβαναν χημειοθεραπεία με (διάμεση τιμή 118.7 μονάδες/mL) ή χωρίς (διάμεση τιμή 157.7 μονάδες/mL) ανοσοθεραπεία είχαν τη χαμηλότερη αντισωματική απάντηση, ενώ οι ασθενείς που δε λάμβαναν θεραπεία τη στιγμή του εμβολιασμού είχαν την υψηλότερη αντισωματική απάντηση (διάμεση τιμή 634.3 μονάδες/mL).

Επιπρόσθετα, τα επίπεδα των αντισωμάτων μετά τον πλήρη εμβολιασμό ήταν υψηλότερα στους υγειονομικούς (διάμεση τιμή 2500 μονάδες/mL) συγκριτικά με τους ασθενείς με καρκίνο (διάμεση τιμή 117 μονάδες/mL).

Συμπερασματικά, οι ασθενείς με κακοήθειες συμπαγών οργάνων και αιματολογικές κακοήθειες εμφανίζουν αντισωματική απάντηση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2, ωστόσο σε χαμηλότερο βαθμό συγκριτικά με τους υγειονομικούς.

Η προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 και η μη λήψη θεραπείας κατά τη στιγμή του εμβολιασμού σχετίστηκαν με ανώτερη χυμική ανοσιακή απάντηση.

Αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν την προτεραιοποίηση της αναμνηστικής δόσης για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε