Επιδημίες

COVID-19: Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από τον ιό;

Πριν την κυκλοφορία των εμβολίων, μία ομάδα ειδικών από τη Μεγάλη Βρετανία ανέπτυξε το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου QCOVID, με σκοπό να διαπιστώσει ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας από την COVID-19.

Η χρήση του παραπάνω εργαλείου είχε ως αποτέλεσμα να ενταχθούν περισσότεροι από 1.5 εκατομμύριο ασθενείς στις ευπαθείς ομάδες, γεγονός που βοήθησε τους φορείς της Μεγάλης Βρετανίας να αποφασίσουν ευκολότερα ποιοι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

Σήμερα, γνωρίζουμε ωστόσο, ότι ακόμα κι αν έχουμε κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουμε από τον SARS-CoV-2.

Θέλοντας να εξετάσουν ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό παρά το γεγονός ότι εμβολιάστηκαν, οι επιστήμονες πίσω από το εργαλείο QCOVID ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου, το οποίο ονόμασαν QCOVID3.

Το εργαλείο QCOVID3 κατάφερε να ταυτοποιήσει ορισμένες ομάδες εμβολιασμένων ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας από COVID-19.

Οι συγγραφείς της μελέτης ξεκαθάρισαν ότι αυτή τη στιγμή ελάχιστα εμβολιασμένα άτομα έχουν νοσηλευτεί ή καταλήξει από την COVID-19.

«Εξετάζοντας δεδομένα από σχεδόν 5 εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα από τη Μεγάλη Βρετανία, διαπιστώσαμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό διατρέχει κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από τον ιό.

Το εργαλείο που αναπτύξαμε βοηθά να ταυτοποιήσουμε ποιοι είναι οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19, παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Οι ευπαθείς ομάδες

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, πίσω από το εργαλείο QCOVID3, ο κύριος στόχος που θέλουν να επιτύχουν με το εργαλείο που ανέπτυξαν είναι να διαπιστώσουν ποιοι ασθενείς θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων.

Επιπλέον, το εργαλείο θα βοηθήσει στην καλύτερη διάθεση των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα, οι οποίες είναι πολύ περιορισμένες σήμερα.

Χρησιμοποιώντας το QCOVID3, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 6 εκατομμύρια ενήλικες που είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση του εμβολίου της COVID-19.

Από αυτούς, τα 5 εκατομμύρια είχαν κάνει και τις 2 δόσεις.

Ο αλγόριθμος του QCOVID3 κατάφερε να ταυτοποιήσει τις παρακάτω ευπαθείς ομάδες (από τον υψηλότερο προς το χαμηλότερο κίνδυνο):

  • Ασθενείς με σύνδρομο Down
  • Ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού
  • Ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας
  • Καρκινοπαθείς που παίρνουν χημειοθεραπεία
  • Ασθενείς με πρόσφατο ιστορικό μεταμόσχευσης μυελού των οστών ή άλλων οργάνων
  • Ασθενείς με AIDS (HIV λοίμωξη)
  • Ασθενείς με άνοια
  • Ασθενείς με νόσο του Parkinson
  • Ασθενείς με ορισμένα σπάνια νευρολογικά νοσήματα
  • Ασθενείς με κίρρωση

Μία σημαντική παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς ασιατικής καταγωγής είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο λοίμωξης σε σχέση με τους καυκάσιους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παρατήρηση αυτή αποδίδεται σε περιβαλλοντικούς ή συμπεριφορικούς παράγοντες.

Αναπάντητα ερωτήματα

Καθώς στο δείγμα που εξετάστηκε οι νοσηλείες, ή θάνατοι από COVID-19 ήταν ελάχιστοι στην ομάδα των ασθενών που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, τα περισσότερα δεδομένα προέρχονται από άτομα που είχαν κάνει μόνο μία δόση.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν έκανε διαχωρισμό των ασθενών ανάλογα με το εμβόλιο που είχαν κάνει.

Αυτό θα πρέπει ίσως να εξεταστεί από μελλοντικές μελέτες, όπως υποστήριξαν.

Τέλος, οι επιστήμονες τόνισαν ότι καθώς η έρευνά τους έγινε λίγο μετά την έναρξη των εμβολιασμών, τα αποτελέσματά τους ενδεχομένως διαφοροποιούνται ανάλογα με το χρόνο που έχει περάσει από τη χορήγηση του εμβολίου.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε