Επιδημίες

CDC: Οι ανεμβολίαστοι έχουν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν μολυνθούν από COVID-19

Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον COVID-19 και 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν έχοντας μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, από τότε που η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα έγινε το κύριο στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από τρία άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον κύριο ομοσπονδιακό οργανισμό δημόσιας υγείας της χώρας, και υπογραμμίζουν ομόφωνα τη συνεχή αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον COVID κατά των σοβαρών μορφών του ιού.

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται την επομένη της παρουσίασης μιας νέας δυναμικής στρατηγικής του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, μια στρατηγική που περιλαμβάνει ένα διάταγμα που απαιτεί από εργαζομένους μεγάλων αμερικανικών εταιρειών να εμβολιαστούν ή να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ.

«Όπως έχουμε αποδείξει, με αλλεπάλληλες μελέτες, ο εμβολιασμός έχει αποτέλεσμα», επέμεινε η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Η πρώτη μελέτη ανέλυσε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα του COVID-19 σε 13 αμερικανικές περιφέρειες δικαιoδοσίας των CDC, στο χρονικό διάστημα από τις 4 Απριλίου έως τις 19 Ιουνίου, πριν την διάδοση της παραλλαγής Δέλτα, και τα συνέκρινε με τον αριθμό μολύνσεων από τις 20 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου.

Μεταξύ αυτών των δύο χρονικών περιόδων, ο κίνδυνος ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο να μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό σε σύγκριση με ένα μη εμβολιασμένο άτομο αυξήθηκε από 11,1 φορές λιγότερο πιθανό να μολυνθεί σε 4,5 φορές.

Η προστασία από νοσηλεία και θάνατο παρέμεινε σταθερή, αλλά μειώθηκε περισσότερο για άτομα 65 ετών και άνω από ό,τι για νεότερες ομάδες ατόμων.

Επί του παρόντος, υγειονομικοί αξιωματούχοι αξιολογούν την ανάγκη για χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να είναι οι πρώτοι που θα τη λάβουν όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκινήσει την εκστρατεία αναμνηστικών εμβολιασμών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Μία από τις μελέτες, που ανέλυσε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών εμβολίων στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου σε περισσότερα από 400 νοσοκομεία και κέντρα υγείας, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Moderna ήταν το πιο αποτελεσματικό έναντι εισαγωγής σε νοσοκομείο (95%), από εκείνο της Pfizer (80%), και της Johnson & Johnson (60%).

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να παρέχει υψηλότερη προστασία από αυτό της Pfizer όταν η παραλλαγή Δέλτα έγινε το κύριο στέλεχος του ιού.

Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την υψηλότερη δοσολογία των 100 μικρογραμμαρίων έναντι 30 μικρογραμμαρίων, ή το μεγαλύτερο διάστημα χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης (τέσσερις εβδομάδες έναντι τριών για την Pfizer), το οποίο ενδέχεται να δημιουργεί ισχυρότερη ανοσοαπόκριση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε