Επιδημίες

Διαβητικοί ασθενείς: Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται για σοβαρή νόσηση από COVID-19

Διαβητικοί ασθενείς: Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται για σοβαρή νόσηση από COVID-19

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι ασθενείς διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου από την COVID-19.

Ο διαβήτης τύπου 2, μία νόσος που επηρεάζει σήμερα πάνω από το 10% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από τον ιό SARS-CoV-2.

Σε ποιους παράγοντες αποδίδεται, ωστόσο, η παραπάνω σύνδεση;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, ένας από τους παράγοντες που ενοχοποιείται είναι το ένζυμο SETDB2.

Το ένζυμο αυτό έχει συνδεθεί στο παρελθόν και με το μειωμένο ρυθμό επούλωσης των φλεγμονωδών τραυμάτων στους διαβητικούς ασθενείς.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να εξετάσουν τη σύνδεση του ενζύμου αυτού με την ανεξέλεγκτη φλεγμονή που παρατηρείται σε αρκετούς ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ.

Εξετάζοντας αρχικά ένα μοντέλο πειραματόζωων με COVID-19, διαπίστωσαν ότι στα διαβητικά ποντίκια που είχαν μολυνθεί με τον ιό, τα επίπεδα του SETDB2 ήταν μειωμένα στα ανοσιακά κύτταρα που εμπλέκονται στην ανοσιακή απόκριση (μακροφάγα).

Ακολούθως, επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις τους και σε ανθρώπους ασθενείς COVID-19.

Τόσο στα μοντέλα πειραματόζωων όσο και στις κλινικές δοκιμές με ανθρώπους εθελοντές, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο τα επίπεδα του SETDB2 έπεφταν, τόσο αυξανόταν η φλεγμονή.

Επιπλέον, παρατήρησαν ότι η οδός σηματοδότησης JAK1/STAT3 ρυθμίζει τα επίπεδα του SETDB2 κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.

Συνολικά, τα παραπάνω αποτελέσματα αναδεικνύουν μία νέα πιθανή θεραπευτική προσέγγιση.

Προηγούμενες μελέτες από την ίδια επιστημονική ομάδα είχαν δείξει ότι οι ιντερφερόνες, μία κατηγορία κυτταροκινών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσία για τους ιούς, αυξάνουν τα επίπεδα του SETDB2 για την επούλωση των τραυμάτων.

Στην παρούσα μελέτη, παρατήρησαν ότι ο ορός αίματος διαβητικών ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ για COVID-19 είχε μειωμένα επίπεδα ιντερφερόνης β, συγκριτικά με τους ασθενείς χωρίς διαβήτη.

«Οι ιντερφερόνες έχουν εξεταστεί εκτενώς ως πιθανή θεραπεία από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές αν θα πρέπει να αυξήσουμε ή να περιορίσουμε τα επίπεδά τους.

Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με τον κάθε ασθενή, καθώς και το στάδιο της λοίμωξης», αναφέρει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Θέλοντας να εξετάσουν τη θεωρία τους, οι επιστήμονες χορήγησαν ιντερφερόνη β σε διαβητικά ποντίκια με COVID-19 και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του SETDB2 αυξήθηκαν, ενώ τα επίπεδα των φλεγμονωδών κυτταροκινών μειώθηκαν.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, αυτή τη στιγμή προσπαθούν να εξετάσουν ποιοι παράγοντες ρυθμίζουν τα επίπεδα του SETDB2, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τα επίπεδα αρκετών φλεγμονωδών κυτταροκινών που αυξάνονται στην COVID-19, όπως η IL-1β, o TNF-α και η IL-6.

Προς το παρόν φαίνεται ότι η ιντερφερόνη αποτελεί ένα από τα κύρια ρυθμιστικά μόρια για το SETDB2, με την οδό σηματοδότησης JAK1/STAT3 να παίζει επίσης κάποιο ρόλο.

Η ιντερφερόνη επηρεάζει και τα δύο παραπάνω, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να αυξήσει άμεσα τα επίπεδα του SETDB2.

Η παρατήρηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ανοίγει νέες προσεγγίσεις για την αύξηση των επιπέδων του παραπάνω ενζύμου.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι παρατηρήσεις τους θα οδηγήσουν σε νέες έρευνες, αλλά και κλινικές δοκιμές που θα εξετάσουν τις ιντερφερόνες ως θεραπεία για την COVID-19.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι κυτταρικές θεραπείες θα πρέπει να προσαρμόζονται κατάλληλα ανάλογα με τα χρόνια νοσήματα των ασθενών, ιδιαίτερα αν πάσχουν από διαβήτη.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι αν χορηγήσουμε ιντερφερόνες στους διαβητικούς ασθενείς νωρίς στην πορεία της λοίμωξης, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την πρόγνωσή τους», καταλήγει η μελέτη.

¨Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού