Επιδημίες

Long COVID: Μπορεί να ενοχοποιείται ένας άλλος ιός για τα συμπτώματα της νόσου;

Long COVID: Μπορεί να ενοχοποιείται ένας άλλος ιός για τα συμπτώματα της νόσου;

Η long COVID, μία νόσος που εμφανίζεται σε ορισμένους ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19, φαίνεται ότι δεν αποδίδεται μόνο στις επιδράσεις του SARS-CoV-2, αλλά και σε αυτές ενός άλλου ιού.

Από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, αρκετοί ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 συνέχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα, ακόμα και μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό.

Τα συμπτώματα αυτά, συχνότερα από τα οποία ήταν:

-το αίσθημα κόπωσης και,

-οι διαταραχές της σκέψης, έμοιαζαν αρκετά με αυτά του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Τελευταία δεδομένα έχουν δείξει ότι το παραπάνω γεγονός δεν αποτελεί σύμπτωση.

Οι δύο χρόνιες παθήσεις έχουν παρόμοια αίτια.

Μία πρόσφατη μελέτη που εξέτασε 185 ασθενείς με COVID-19 από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των ασθενών που παρουσίασαν συμπτώματα long COVID, είχαν επίσης θετικές εξετάσεις ενεργοποίησης του ιού Epstein-Barr (EBV).

Στο παρελθόν, ορισμένες μελέτες είχαν δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχουν ενδείξεις ενεργοποίησης του παραπάνω ιού, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει και με τη long COVID.

Ο ιός Epstein Barr είναι ένας από τους πλέον κοινούς ιούς που κυκλοφορούν σήμερα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκοσμίου πληθυσμού θα μολυνθεί κάποια στιγμή με τον ιό κατά τη διάρκεια της ζωής του και μετά την οξεία φάση της λοίμωξης, ο ιός θα παραμείνει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε παρατεταμένες περιόδους έντονου στρες (όπως η πανδημία), ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί και πάλι και να προκαλέσει συμπτώματα γρίπης.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης έκαναν ορολογικές εξετάσεις στους ασθενείς με COVID-19 τουλάχιστον 90 ημέρες μετά τις θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2.

Ο στόχος τους ήταν να συγκρίνουν τα ποσοστά ενεργοποίησης του ιού Epstein-Barr στους ασθενείς που παρουσίασαν long COVID και αυτούς που δεν εκδήλωσαν περαιτέρω συμπτώματα μετά την ολοκλήρωση της οξείας φάσης.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, πάνω από το 73% των ασθενών με long COVID είχαν επίσης θετικές εξετάσεις ενεργοποίησης του Epstein-Barr.

Επιπλέον, αρκετοί ασθενείς ανέφεραν συμπτώματα τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον παραπάνω ιό, όπως για παράδειγμα:

-αίσθημα κόπωσης,

-δερματικά εξανθήματα κ,

-αι φαινόμενο Raynaud.

Αν και το δείγμα που εξετάστηκε στη μελέτη ήταν σχετικά μικρό, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αρκετά από τα συμπτώματα της long COVID, πιθανώς δεν αποδίδονται στον SARS-CoV-2 αλλά στην ενεργοποίηση του Epstein-Barr, εξ’ αιτίας της φλεγμονής που προκλήθηκε από την COVID-19.

Στο σύνολο των 185 ασθενών, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το 1/3 είχε συμπτώματα που παρέμειναν για μήνες ή ακόμα και περισσότερο από 1 χρόνο.

Σε ένα τυχαίο δείγμα εθελοντών από τη μελέτη, σχεδόν το 67% είχε αντισώματα που παραπέμπουν σε ενεργοποίηση του Epstein-Barr.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 10% στην ομάδα των ασθενών που δεν είχαν long COVID.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης μία δεύτερη ομάδα εθελοντών που διαγνώστηκαν με COVID-19 πριν από 21-90 ημέρες.

Ακόμα και σε αυτό το μικρό διάστημα, τα ποσοστά ενεργοποίηση του Epstein-Barr ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν παραπάνω.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, τα ποσοστά ενεργοποίησης του Epstein-Barr ήταν παρόμοια σε αυτούς που είχαν συμπτώματα long COVID για μήνες, καθώς και σε αυτούς που εμφάνισαν τη νόσο πριν λίγες εβδομάδες.

Το γεγονός αυτό πρακτικά δείχνει ότι η ενεργοποίηση του ιού συμβαίνει σχεδόν ταυτόχρονα, ή λίγο μετά τη λοίμωξη COVID-19.

Στις αρχές του έτους, μία ομάδα ερευνητών από τη Wuhan της Κίνας διαπίστωσε ότι ο ιός Epstein-Barr μπορεί να συνδέεται με την COVID-19 στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Μέσα σε 2 εβδομάδες από τη λοίμωξη COVID-19, πάνω από το 50% των 67 ασθενών με COVID-19 που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν ενδείξεις ενεργοποίησης του Epstein-Barr.

Μάλιστα, η ταυτόχρονη λοίμωξη από τους δύο ιούς συνδέθηκε με σοβαρότερα συμπτώματα σε αυτούς τους ασθενείς.

Μία άλλη έρευνα από την Ευρώπη που δημοσιεύτηκε πέρσι έδειξε ότι το 87% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στη ΜΕΘ στο δείγμα που εξετάστηκε είχε επίσης θετικές εξετάσεις ενεργοποίησης του Epstein-Barr.

Αν έχουμε ενεργοποίηση του Epstein-Barr σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ασθενών με COVID-19, τότε αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης πιστεύουν ότι πιθανώς θα πρέπει να κάνουμε εξετάσεις για αντισώματα του Epstein-Barr σε κάθε ασθενή που έχει θετικές εξετάσεις για COVID-19.

Αν οι εξετάσεις αντισωμάτων είναι θετικές, τόσο πιθανώς θα πρέπει να χορηγήσουμε περισσότερες θεραπείες για να προστατεύσουμε τους ασθενείς από τη σοβαρή νόσηση.

Προφανώς, δεν περιμένουμε να υπάρχουν θετικές εξετάσεις ενεργοποίησης του Epstein-Barr σε όλους τους ασθενείς με long COVID.

Αντίστοιχα, μπορεί να υπάρχουν ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19 και έχουν θετικές εξετάσεις για τον Epstein-Barr, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν χρόνια συμπτώματα.

Επομένως η εξέταση αντισωμάτων για τον Epstein-Barr θα μπορεί ίσως να μας δείξει ποιοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Αν και σήμερα δεν υπάρχει φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει τον ιό Epstein-Barr, υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που περιορίζουν τον ιικό φορτίο, επιτρέποντας έτσι στο ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον ιό.

Μία πρόσφατη έρευνα από την Κίνα, για παράδειγμα, έδειξε ότι το αντιιικό φάρμακο γανκυκλοβίρη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης στους ασθενείς με COVID-19.

Ένα παρόμοιο φάρμακο, η βαλγανκυκλοβίρη, μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης στους ασθενείς που έχουν αντισώματα για τον Epstein-Barr.

Η σύνδεση ανάμεσα στον ιό Epstein-Barr και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες που πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει την παραπάνω χρόνια νόσο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ευθύνεται για την ενεργοποίηση του ιού.

Αν και διάφορες αυτοάνοσες νόσοι ή λοιμώξεις έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν ενεργοποίηση του Epstein-Barr, σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, ο SARS-CoV-2 μπορεί να επιτύχει ευκολότερα τον παραπάνω στόχο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pathogens.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού