Επιδημίες

COVID-19: Γιατί δεν είναι συνετό να σταματήσουμε την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης στην παρούσα φάση της πανδημίας

Θέλοντας να βοηθήσουν στην οριστική εξάλειψη του ιού SARS-CoV-2 και το τέλος της πανδημίας που μαίνεται εδώ και περίπου 1.5 χρόνο, εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα.

Προς το παρόν, οι προσπάθειες για τον τερματισμό της πανδημίας μέσω ανοσίας της αγέλης έχουν δείξει θετικά δείγματα, ωστόσο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης, δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης σε αυτή τη φάση.

Στη μελέτη αυτή οι επιστήμονες από το Institute of Science and Technology της Αυστρίας εκτίμησαν τον κίνδυνο εμφάνισης ενός στελέχους με ανθεκτικότητα στα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα, εξετάζοντας διαφορετικά μοντέλα εξάπλωσης του ιού.

Ο κύριος παράγοντας σε καθένα από τα παραπάνω μοντέλα ήταν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης για ένα πληθυσμό 10 εκατομμυρίων σε 3 χρόνια, ενώ εξετάστηκαν επίσης και τα μέτρα πρόληψης, όπως:

-η χρήση μάσκας και,

-η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η χορήγηση ενός από τα εγκεκριμένα εμβόλια στο σύνολο του πληθυσμού στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα ήταν το μοντέλο που συνδέθηκε με το μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης νέων στελεχών του SARS-CoV-2 με ανθεκτικότητα στα εμβόλια.

Αντιθέτως, η κυκλοφορία του ιού σε ένα πληθυσμό χωρίς ανοσία, δίνει στο παθογόνο αρκετές ευκαιρίες να μεταλλαχθεί και να δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη, βελτιώνοντας έτσι τη μολυσματικότητά του.

Από τα παραπάνω θα περιμέναμε στην τελευταία περίπτωση θα υπήρχε ο υψηλότερος κίνδυνος να εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος ανθεκτικό στην εξουδετέρωση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Αντιθέτως, η ανάλυσή μας έδειξε ότι ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης ενός ανθεκτικού στελέχους παρατηρείται όταν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, αλλά δεν υπάρχουν μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού», υποστηρίζουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Ειδικότερα, ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης ενός ανθεκτικού στελέχους παρατηρήθηκε στο μοντέλο που είχε εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού και δεν υπήρχαν μέτρα πρόληψης.

Έχοντας εμβολιάσει ήδη τα 2/3 σχεδόν του πληθυσμού αρκετοί πιστεύουν ότι αυτή είναι μία καλή στιγμή για να σταματήσουμε τη χρήση της μάσκας και να αγκαλιάσουμε τους φίλους μας, ωστόσο δυστυχώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα παρούσας μελέτης, αυτή  είναι η χειρότερη στιγμή για τη χαλάρωση των μέτρων.

«Μία οδηγία που μπορούμε να δώσουμε με βάση τις παρατηρήσεις της μελέτης μας είναι να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης (όπως για παράδειγμα η κοινωνική αποστασιοποίηση) ακόμα κι αν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, έτσι ώστε να εξαλειφθούν εντελώς τα ανθεκτικά στελέχη του ιού», εξηγούν οι επιστήμονες.

Κάθε φορά που ο ιός πολλαπλασιάζεται, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσει μετάλλαξη σε κάποιο από τα γονίδιά του.

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεταλλάξεις μπορεί να προσδώσει στον ιό ανθεκτικότητα στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντάς του να αποφύγει την εξουδετέρωση από τα εμβόλια.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της μελέτης, όσο περισσότερα εμπόδια βάζουμε στον ιό, τόσο δυσκολότερο είναι γι’ αυτόν να μεταλλαχθεί με τρόπο που θα του επιτρέπει να ξεπεράσει την εξουδετέρωση από τα εμβόλια.

Υποστήριξαν επίσης ότι η ανοσία της αγέλης είναι ένας ρευστός στόχος ο οποίος δεν βασίζεται αποκλειστικά στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει επαρκή αντισώματα για να αποτρέψει μία σοβαρή λοίμωξη.

Φυσικά, τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο για την επιστροφή στην κανονικότητα και είναι σημαντικό να φτάσουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ωστόσο, όπως καταλήγουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους,δεν είναι ορθό να σηκώσουμε το πόδι από το γκάζι επειδή πλησιάζουμε στη γραμμή του τερματισμού.

Αν μη τι άλλο, αυτή είναι η στιγμή που θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να μην πάει χαμένος ο κόπος που μας έφερε σε αυτό το σημείο“.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε