Επιδημίες

Εμβόλια COVID-19: Θα χρειαστούν 3η δόση οι ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση;

Aπό τη χορήγηση των πρώτων εμβολίων της COVID-19 πριν από περίπου 7 μήνες, αρκετοί γιατροί είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στους ασθενείς που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις.

Σήμερα, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι παραπάνω ασθενείς δεν παράγουν επαρκή επίπεδα αντισωμάτων ακόμα και μετά από 2 δόσεις των εμβολίων mRNA της COVID-19, γεγονός που δείχνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε αυτό τον πληθυσμό, μεταφράζονται σε αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.

Είναι γνωστό ότι τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται συχνά για την πρόληψη της απόρριψης ενός μοσχεύματος, αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων στους ασθενείς.

Σε μία προηγούμενη μελέτη που είχε εξετάσει περίπου 658 ασθενείς με ιστορικό μεταμόσχευσης, μόλις το 54% παρουσίασε επαρκή επίπεδα αντισωμάτων μετά τη χορήγηση 2 δόσεων από εμβόλια mRNA.

Ωστόσο, τα αντισώματα δεν αποτελούν το μοναδικό δείκτη της ανοσιακής απόκρισης μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου.

Αν και σίγουρα τα χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων είναι ένα ανησυχητικό εύρημα, δεν μεταφράζονται πάντοτε σε μειωμένη προστασία από μελλοντικές λοιμώξεις.

Θέλοντας να εξετάσουν τα επίπεδα της παραπάνω προστασίας, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 18.000 ασθενείς που είχαν λάβει κάποιο μόσχευμα και είχαν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων της COVID-19.

-151 από τους παραπάνω ασθενείς μολύνθηκαν τελικά με τον ιό.

Πάνω από το 50% των παραπάνω ασθενών παρουσίασαν συμπτώματα COVID-19 και νοσηλεύτηκαν, ενώ,

το 10% κατέληξε.

Αν και τα ποσοστά μολύνσεων στον πληθυσμό που εξετάστηκε ήταν πολύ χαμηλά, μόλις 0.83%, το ποσοστό αυτό είναι 82 φορές υψηλότερο σε σχέση με αυτό που παρατηρείται στο γενικό πληθυσμό των εμβολιασμένων ατόμων.

Τα ποσοστά σοβαρής νόσησης ήταν μάλιστα 485 φορές υψηλότερα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο περιοδικό Transplantation.

-Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους μεταμοσχευμένους ασθενείς

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που προσφέρει σαφή δεδομένα που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της COVID-19 είναι μειωμένη στους ασθενείς που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις.

Αρκετοί επιστήμονες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, υποστήριξαν ότι τα ποσοστά λοιμώξεων στους ασθενείς που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις είναι πιθανώς υψηλότερα, καθώς αρκετοί από τους ασθενείς ενδεχομένως πήγαν σε άλλα νοσοκομεία όταν παρουσίασαν COVID-19, ή δεν επισκέφθηκαν κάποιο νοσοκομείο και παρέμειναν αδιάγνωστοι.

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφήνουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα καθώς βασίστηκαν σε συγκεντρωτικά δεδομένα και όχι σε ιατρικά αρχεία ασθενών.

Συγκεκριμένα, δεν γνωρίζουμε αν τα περιστατικά των λοιμώξεων ήταν σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή σε ασθενείς που έλαβαν ένα συγκεκριμένο είδος μοσχεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φαίνεται ότι οι ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση δεν έχουν επαρκή ανοσία με 2 δόσεις των εμβολίων mRNA που κυκλοφορούν σήμερα, επομένως ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο μίας 3ης δόσης ειδικά γι’ αυτούς.

Δύο πρόσφατες μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της παραπάνω προσέγγισης κατέληξαν σε πολύ εναθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η πρώτη δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Όπως έδειξε, η χορήγηση μίας 3ης δόσης του εμβολίου της Pfizer ανέβασε στο 68% (από το 40% με τις 2 δόσεις) το ποσοστό των ασθενών που είχαν επαρκή επίπεδα αντισωμάτων.

Μία άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA εξέτασε 159 ασθενείς που έκαναν μεταμόσχευση νεφρού.

Οι ασθενείς αυτοί είχαν πολύ περιορισμένη απόκριση στη χορήγηση 2 δόσεων από το εμβόλιο mRNA της Moderna.

Ωστόσο, μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης, το 49% των ασθενών αυτών είχε επαρκή αντισώματα για τον ιό.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες οδηγίες για τη χορήγηση 3ης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς στις περισσότερες χώρες, ωστόσο με τη δημοσίευση νέων δεδομένων, αυτό ενδέχεται να αλλάξει.

Η Γαλλία ενέκρινε τη χορήγηση 3ης δόσης στους ασθενείς που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις τον Απρίλιο, ενώ η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να εγκρίνει επίσης την προσέγγιση αυτή το φθινόπωρο.

Στις ΗΠΑ η απόφαση για τη χορήγηση 3ης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους θα εξεταστεί μετά την πλήρη έγκριση των εμβολίων (αναμένεται το φθινόπωρο).

Προς το παρόν, οι γιατροί συνιστούν ότι οι ασθενείς που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις θα πρέπει να κάνουν και τις 2 δόσεις των εμβολίων για την COVID-19, καθώς ακόμα και η περιορισμένη ανοσία είναι προτιμότερη από την απουσία ανοσίας.

Θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν κανονικά τη χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και η επίτευξη ανοσίας της αγέλης αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την προστασία των παραπάνω ασθενών.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε