Επιδημίες

Σαρηγιάννης: Τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400 ημερησίως

Σαρηγιάννης: Τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400 ημερησίως

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει σε όλη τη χώρα, με τα αποτελέσματα της να έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται σταδιακά στα κρούσματα που καθημερινά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ (χθες έφτασαν τα 3.109 και την Δευτέρα 2.065) «ίλιγγο» προκαλεί το γεγονός πως στις 15 Αυγούστου, τα κρούσματα θα διπλασιαστούν στα 6.400 σύμφωνα με τα μοντέλα του καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο καθηγητής, όσο στη χώρα θα συνεχίσουν να γίνονται διπλάσια τεστ σε σχέση με τα προηγούμενα διαστήματα, τόσο τα κρούσματα θα βλέπουμε να αυξάνονται:

«Εμείς υπολογίζουμε πως τον Δεκαπενταύγουστο με τον υψηλό αριθμό τεστ που γίνονται αυτή την στιγμή στη χώρα, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400.

Μέχρι πρότινος γίνονταν σε όλη τη χώρα 40.000-45.000 τεστ, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί στις 84.000, που σημαίνει πως όσο κάνουμε διπλάσια τεστ θα ανιχνεύονται και διπλάσια περίπου κρούσματα.

Το μοντέλο υπολογίζει την συνολική διασπορά στην κοινότητα και όχι τα ανιχνευθέντα» εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης και προσθέτει:

-“Ακόμη δεν είναι κυρίαρχη η μετάλλαξη “Δέλτα

«Το 6.400 κρούσματα στα μέσα Αυγούστου θα οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα καθαρά. Ακόμα δεν είναι κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα.

Όμως στα τέλη του μήνα θα είναι.

Αυτή την στιγμή το ποσοστό της αγγίζει το 25% με 30%.

Τα νούμερα που βλέπουμε σήμερα οφείλονται περισσότερο στις μεταλλάξεις που σήμερα επικρατούν και λιγότερο στη Δέλτα».

Αν και τα νούμερα των κρουσμάτων είναι αποκαρδιωτικά, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες «φρενάρουν» όσο μπορούν την υπερμετάδοση:

«Οι υψηλές θερμοκρασίες φυσικά και βοηθούν αυτή την στιγμή, διότι αν την ίδια διασπορά και την τωρινή χαλαρότητα των μέτρων την είχαμε το Νοέμβριο, τότε θα βλέπαμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν σαν πύραυλος, δεν το συζητάμε.

Η θερμοκρασία βοηθάει, αλλά και πόσο να βοηθήσει, δεν γίνεται να στηριζόμαστε μόνο σ αυτές τις συνθήκες και να περιμένουμε να «φρενάρουν» την κατάσταση.

Είναι εντυπωσιακό πάντως αυτό συμβαίνει με την Δέλτα.

Την Άνοιξη είχα πει πως η Δέλτα θα μας προβλημάτιζε από τον Αύγουστο, ωστόσο ήρθε νωρίτερα στη χώρα από τον Ιούνιο.

Περίμενα λίγο πιο αργά τα αποτελέσματα της».

Στοχευμένα τεστ και τοπικά lockdown σύντομης διάρκειας η μόνη λύση

«Το τραγικό αυτή την στιγμή είναι πως ενώ τα κρούσματα θα συνεχίσουν να καλπάζουν εμείς καθόμαστε και τα κοιτάμε την ώρα που μπορούμε να τα σταματήσουμε.

Βέβαια κάτι τέτοιο κοστίζει και μάλιστα ακριβά, αλλά τουλάχιστον μπορεί να γίνει καλύτερη και στοχευμένη επιτήρηση, να γίνουν στοχευμένα self test και rapid test, ώστε να μπει περισσότερος κόσμος σε καραντίνα, περιορισμούς σε δραστηριότητες και ίσως κάποια τοπικά lockdown σε περιοχές, όπου υπάρχουν γρήγορη ανάπτυξη κρουσμάτων. Είναι μια σειρά από πράγματα που ακόμα δεν τα συζητάμε όμως θα έπρεπε.

Έχω αμφιβολίες για το τι θα γίνει και αυτό το καλοκαίρι, διότι αν οποιαδήποτε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας πει αυτή την στιγμή ότι όποιος γυρίσει από Δευτέρα π .χ από την Ελλάδα θα μπαίνει καραντίνα, τότε θα αδειάσει ο τόπος όπως έγινε και πέρσι.

Όταν σου ξεφεύγει έτσι η κατάσταση δεν ξέρω πως μπορείς να κρατήσεις τους τουρίστες.

Δεν είναι λύση να κλείνουμε τα μάτια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη οι εμβολιασμοί πρέπει να αυξηθούν

«Για μένα η αντιμετώπιση είναι ο εμβολιασμός, ακόμα κι αν πρέπει να γίνεται με το εμβόλιο της αρεσκείας του καθενός.

Ταυτόχρονα κάνω καλό έλεγχο και επιτήρηση με κινητές μονάδες, ώστε να μπορώ να δω τι γίνεται από νωρίς.

Δεν είναι κάτι δύσκολο αρκεί οι ειδικοί να πάρουν τα μοντέλα των δεδομένων, εκεί φαίνεται που στη χώρα υπάρχει αυξητική τάση.

Εκεί πας κάνεις περισσότερα τεστ, βάζεις κόσμο σε καραντίνα και σπάζεις τις αλυσίδες μετάδοσης.

Αν πάλι δεν πρόλαβες να το κάνεις τότε ένα τοπικό lockdown σύντομης διάρκειας θα δώσει λύση διότι είναι ακόμα νωρίς.

Αν η κατάσταση ξεφύγει κι άλλο στην Κρήτη, τότε θα πρέπει για να σταματήσεις τη φόρα των κρουσμάτων να κάνεις lockdown σε όλο το νησί ακόμα και για ένα μήνα».

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

27.05.2026

Επιστήμονες δημιούργησαν φορητό «αυτοκόλλητο» υπερήχων για συνεχή παρακολούθηση του εμβρύου

Η νέα συσκευή μπορεί να συλλέγει δεδομένα συνεχώς, ακόμη και κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων της εγκύου

27.05.2026

Chikungunya: Ο ιός που απειλεί την Ευρώπη – Πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματά του

«Το κοινό δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί, όμως τα συστήματα υγείας πρέπει να προετοιμαστούν εγκαίρως»

Στα Ιωάννινα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026: 45χρονος Έλληνας ο ασθενής
27.05.2026

Στα Ιωάννινα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026: 45χρονος Έλληνας ο ασθενής

Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D ενδέχεται να μειώνει την τερηδόνα έως και 47%
27.05.2026

Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D ενδέχεται να μειώνει την τερηδόνα έως και 47%

Πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά η Ρωσία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο κατά νέου στελέχους του Έμπολα!
27.05.2026

Πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά η Ρωσία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο κατά νέου στελέχους του Έμπολα!

Επιστήμονες ανέπτυξαν ρινικό σπρέι που μπορεί να μειώσει έως και 80% τη βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο
27.05.2026

Επιστήμονες ανέπτυξαν ρινικό σπρέι που μπορεί να μειώσει έως και 80% τη βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο

Τέξας: 6χρονος «έκλεψε την παράσταση» σε τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου με τις γκριμάτσες του (βίντεο)
26.05.2026

Τέξας: 6χρονος «έκλεψε την παράσταση» σε τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου με τις γκριμάτσες του (βίντεο)

Δ.Παντέλη για την γέννηση του παιδιού της: «Αν επέλεγα φυσιολογικό τοκετό μπορεί να έχανα & την μήτρα μου» (βίντεο)
26.05.2026

Δ.Παντέλη για την γέννηση του παιδιού της: «Αν επέλεγα φυσιολογικό τοκετό μπορεί να έχανα & την μήτρα μου» (βίντεο)

Σύμβαση ΕΕ-Pfizer για εμβόλια Covid-19: «Υπάρχουν παρενέργειες που δεν τις ξέρουμε & ούτε γνωρίζουμε πότε θα εμφανιστούν»
26.05.2026

Σύμβαση ΕΕ-Pfizer για εμβόλια Covid-19: «Υπάρχουν παρενέργειες που δεν τις ξέρουμε & ούτε γνωρίζουμε πότε θα εμφανιστούν»

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά κατεψυγμένο ξιφία – Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου
26.05.2026

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά κατεψυγμένο ξιφία – Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου