Επιδημίες

Σαρηγιάννης: Τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400 ημερησίως

Σαρηγιάννης: Τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400 ημερησίως

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει σε όλη τη χώρα, με τα αποτελέσματα της να έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται σταδιακά στα κρούσματα που καθημερινά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ (χθες έφτασαν τα 3.109 και την Δευτέρα 2.065) «ίλιγγο» προκαλεί το γεγονός πως στις 15 Αυγούστου, τα κρούσματα θα διπλασιαστούν στα 6.400 σύμφωνα με τα μοντέλα του καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο καθηγητής, όσο στη χώρα θα συνεχίσουν να γίνονται διπλάσια τεστ σε σχέση με τα προηγούμενα διαστήματα, τόσο τα κρούσματα θα βλέπουμε να αυξάνονται:

«Εμείς υπολογίζουμε πως τον Δεκαπενταύγουστο με τον υψηλό αριθμό τεστ που γίνονται αυτή την στιγμή στη χώρα, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400.

Μέχρι πρότινος γίνονταν σε όλη τη χώρα 40.000-45.000 τεστ, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί στις 84.000, που σημαίνει πως όσο κάνουμε διπλάσια τεστ θα ανιχνεύονται και διπλάσια περίπου κρούσματα.

Το μοντέλο υπολογίζει την συνολική διασπορά στην κοινότητα και όχι τα ανιχνευθέντα» εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης και προσθέτει:

-“Ακόμη δεν είναι κυρίαρχη η μετάλλαξη “Δέλτα

«Το 6.400 κρούσματα στα μέσα Αυγούστου θα οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα καθαρά. Ακόμα δεν είναι κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα.

Όμως στα τέλη του μήνα θα είναι.

Αυτή την στιγμή το ποσοστό της αγγίζει το 25% με 30%.

Τα νούμερα που βλέπουμε σήμερα οφείλονται περισσότερο στις μεταλλάξεις που σήμερα επικρατούν και λιγότερο στη Δέλτα».

Αν και τα νούμερα των κρουσμάτων είναι αποκαρδιωτικά, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες «φρενάρουν» όσο μπορούν την υπερμετάδοση:

«Οι υψηλές θερμοκρασίες φυσικά και βοηθούν αυτή την στιγμή, διότι αν την ίδια διασπορά και την τωρινή χαλαρότητα των μέτρων την είχαμε το Νοέμβριο, τότε θα βλέπαμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν σαν πύραυλος, δεν το συζητάμε.

Η θερμοκρασία βοηθάει, αλλά και πόσο να βοηθήσει, δεν γίνεται να στηριζόμαστε μόνο σ αυτές τις συνθήκες και να περιμένουμε να «φρενάρουν» την κατάσταση.

Είναι εντυπωσιακό πάντως αυτό συμβαίνει με την Δέλτα.

Την Άνοιξη είχα πει πως η Δέλτα θα μας προβλημάτιζε από τον Αύγουστο, ωστόσο ήρθε νωρίτερα στη χώρα από τον Ιούνιο.

Περίμενα λίγο πιο αργά τα αποτελέσματα της».

Στοχευμένα τεστ και τοπικά lockdown σύντομης διάρκειας η μόνη λύση

«Το τραγικό αυτή την στιγμή είναι πως ενώ τα κρούσματα θα συνεχίσουν να καλπάζουν εμείς καθόμαστε και τα κοιτάμε την ώρα που μπορούμε να τα σταματήσουμε.

Βέβαια κάτι τέτοιο κοστίζει και μάλιστα ακριβά, αλλά τουλάχιστον μπορεί να γίνει καλύτερη και στοχευμένη επιτήρηση, να γίνουν στοχευμένα self test και rapid test, ώστε να μπει περισσότερος κόσμος σε καραντίνα, περιορισμούς σε δραστηριότητες και ίσως κάποια τοπικά lockdown σε περιοχές, όπου υπάρχουν γρήγορη ανάπτυξη κρουσμάτων. Είναι μια σειρά από πράγματα που ακόμα δεν τα συζητάμε όμως θα έπρεπε.

Έχω αμφιβολίες για το τι θα γίνει και αυτό το καλοκαίρι, διότι αν οποιαδήποτε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας πει αυτή την στιγμή ότι όποιος γυρίσει από Δευτέρα π .χ από την Ελλάδα θα μπαίνει καραντίνα, τότε θα αδειάσει ο τόπος όπως έγινε και πέρσι.

Όταν σου ξεφεύγει έτσι η κατάσταση δεν ξέρω πως μπορείς να κρατήσεις τους τουρίστες.

Δεν είναι λύση να κλείνουμε τα μάτια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη οι εμβολιασμοί πρέπει να αυξηθούν

«Για μένα η αντιμετώπιση είναι ο εμβολιασμός, ακόμα κι αν πρέπει να γίνεται με το εμβόλιο της αρεσκείας του καθενός.

Ταυτόχρονα κάνω καλό έλεγχο και επιτήρηση με κινητές μονάδες, ώστε να μπορώ να δω τι γίνεται από νωρίς.

Δεν είναι κάτι δύσκολο αρκεί οι ειδικοί να πάρουν τα μοντέλα των δεδομένων, εκεί φαίνεται που στη χώρα υπάρχει αυξητική τάση.

Εκεί πας κάνεις περισσότερα τεστ, βάζεις κόσμο σε καραντίνα και σπάζεις τις αλυσίδες μετάδοσης.

Αν πάλι δεν πρόλαβες να το κάνεις τότε ένα τοπικό lockdown σύντομης διάρκειας θα δώσει λύση διότι είναι ακόμα νωρίς.

Αν η κατάσταση ξεφύγει κι άλλο στην Κρήτη, τότε θα πρέπει για να σταματήσεις τη φόρα των κρουσμάτων να κάνεις lockdown σε όλο το νησί ακόμα και για ένα μήνα».

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

29.08.2026

Δείτε τι να κάνετε αν το παιδί σας κλαίει ασταμάτητα μέσα σε εστιατόριο και δεν θέλετε να σας «χαλάσει» την έξοδο

Υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν

28.08.2026

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;

Οι πιο σημαντικές στιγμές της ζωής δεν αναγνωρίζονται πάντα όταν συμβαίνουν και χάνονται μέσα στην καθημερινότητα

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;
28.08.2026

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;

«Αθόρυβη» απειλή για τα νεφρά: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
28.08.2026

«Αθόρυβη» απειλή για τα νεφρά: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Είσαστε άνω των 55; – Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ!
28.08.2026

Είσαστε άνω των 55; – Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ!

Επίγειο ψεκασμό με «τουρμπίνες» από την Περιφέρεια Αττικής σε 10.000 στρέμματα περιορισμό του ιού Δυτικού Νείλου
27.08.2026

Επίγειο ψεκασμό με «τουρμπίνες» από την Περιφέρεια Αττικής σε 10.000 στρέμματα περιορισμό του ιού Δυτικού Νείλου

Αυτά είναι τα τρόφιμα και τα σκεύη που δεν πρέπει να βάλετε ποτέ στο air fryer
27.08.2026

Αυτά είναι τα τρόφιμα και τα σκεύη που δεν πρέπει να βάλετε ποτέ στο air fryer

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Κι όμως οι γυναίκες έχουν καλύτερη ακοή από τους άνδρες
27.08.2026

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Κι όμως οι γυναίκες έχουν καλύτερη ακοή από τους άνδρες

Η Όλγα Σκιαδαρέση παντρεύτηκε με συνεργάτη της – Η ανάρτηση του Γεράσιμου Σκιαδαρέση για την κόρη του
24.08.2026

Η Όλγα Σκιαδαρέση παντρεύτηκε με συνεργάτη της – Η ανάρτηση του Γεράσιμου Σκιαδαρέση για την κόρη του

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένουμε πριν το μαγείρεμα
24.08.2026

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένουμε πριν το μαγείρεμα