Επιδημίες

Χρόνια ανοσμία και COVID-19: Τα τελευταία δεδομένα

Χρόνια ανοσμία και COVID-19: Τα τελευταία δεδομένα

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο ιός SARS-CoV-2 που ευθύνεται για την COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της όσφρησης στο 60% περίπου των ασθενών.

Η ανοσμία αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της COVID-19 μαζί με τον πυρετό, το βήχα και τη δύσπνοια.

Οι περισσότερες έρευνες που εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της COVID-19 στην όσφρηση δεν είχαν καταλήξει σε σαφή αποτελέσματα εξ’ αιτίας:

-του περιορισμένου αριθμού εθελοντών,

-των λανθασμένων πρακτικών κατά τη διάγνωση της νόσου, καθώς και,

– της απουσίας διαχωρισμού ανάμεσα σε ολική ανοσμία και μερική απώλεια της όσφρησης.

Ως αποτέλεσμα οι επιδράσεις της λοίμωξης στην όσφρηση δεν ήταν δυνατό να αποσαφηνιστούν πλήρως.

Θέλοντας να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, μία ομάδα επιστημόνων από τον Καναδά έκανε μία μελέτη στην οποία εξέτασε τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ιού στην παραπάνω αίσθηση.

Εκτός από την όσφρηση, στην έρευνα εξετάστηκαν και οι επιδράσεις του ιού στη γεύση και την αισθητικότητα του προσώπου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν αναρτηθεί ως προδημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό medRxiv.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες της μελέτης χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια από 704 επαγγελματίες υγείας με επιβεβαιωμένη COVID-19 στο 1ο κύμα της πανδημίας, δηλαδή από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Οι εθελοντές είχαν κάνει επίσης την εξέταση CPT (Chemosensory Perception Test) προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της όσφρησης.

Η κατάσταση της όσφρησης, της γεύσης, καθώς και η ευαισθησία του τριδύμου βαθμολογήθηκαν σε μία κλίμακα από το 1 μέχρι το 10.

Οι εθελοντές είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια πριν τη μόλυνσή τους με τον ιό, ενώ συμπλήρωσαν νέα ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, αλλά και μετά την αποδρομή της τελευταίας.

Τα αποτελέσματα

Πάνω από το 50% των εθελοντών που ανάρρωσαν από την οξεία φάση της COVID-19 ανέφεραν διαταραχές της όσφρησης για τουλάχιστον 3-7 μήνες.

Η παρατήρηση αυτή πρακτικά επιβεβαιώνει ότι το σύμπτωμα μπορεί να παραμείνει και μετά την αποδρομή της λοίμωξης για παρατεταμένη διάρκεια.

Περίπου το 40% των ασθενών ανέφερε και διαταραχές της γεύσης που παρέμειναν για 4.8 μήνες κατά μέσο όρο.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι οι παραπάνω διαταραχές παρατηρήθηκαν σε σημαντικά αυξημένη συχνότητα στις γυναίκες.

Διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παρατηρήσεις της έρευνας ενδεχομένως σχετίζονται με την αδυναμία μετανάστευσης των σωματιδίων της όσφρησης από τη στοματική κοιλότητα στη ρίνα.

Οι διαφορές στις διαταραχές της όσφρησης ανάμεσα στα δύο φύλα αποδίδονται πιθανώς σε ενδοκρινικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι χρόνιες επιδράσεις της ανοσμίας

Οι μακροπρόθεσμες διαταραχές της όσφρησης που προκαλεί η COVID-19 μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Αν και οι παθολογικοί μηχανισμοί που ευθύνονται για την εμφάνιση του παραπάνω συμπτώματος δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, φαίνεται ότι σχετίζονται με τα περιφερικά και κεντρικά σήμερα των ερεθισμάτων της όσφρησης.

Κατά συνέπεια, ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να αντιληφθούν τη γεύση ορισμένων τροφίμων, γεγονός που αποτελεί πηγή έντονου στρες.

Προηγούμενες έρευνες, μάλιστα, έχουν συνδέσει την ανοσμία με υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.

Τέλος, η ανοσμία μπορεί να επηρεάσει έμμεσα την υγεία των ασθενών, καθώς δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν την παρουσία επικίνδυνων αερίων.

Επίλογος

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι κατά πάσα πιθανότητα, η όσφρηση θα επανέλθει πλήρως στους ασθενείς με COVID-19, καθώς τα επιθηλιακά κύτταρα της ρινός μπορούν να αναγεννηθούν άμεσα.

Κάτι αντίστοιχο παρατηρήθηκε και στην παρούσα μελέτη, όπου στο 75-85% των ασθενών η όσφρηση επανήλθε πλήρως εντός 60 ημερών.

Ωστόσο, στους ασθενείς που το σύμπτωμα αυτό παρέμεινε, ενδεχομένως αποδίδεται σε βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού