Επιδημίες

Στέλεχος “Δέλτα”: Απαντήσεις σε κοινά ερωτήματα

Στέλεχος “Δέλτα”: Απαντήσεις σε κοινά ερωτήματα

Το στέλεχος Δέλτα και το συγγενικό του στέλεχος «Δέλτα plus» βρίσκονται πλέον στις επικεφαλίδες των περισσότερων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τόσο την επιστημονική κοινότητα.

Τι γνωρίζουμε, όμως, σήμερα για το στέλεχος αυτό και πόσο θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Τι είναι το στέλεχος Δέλτα;

Το στέλεχος Δέλτα ή B.1.617.2 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020.

Ωστόσο, βρέθηκε για πρώτη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την άνοιξη, περίοδο κατά την οποία εξαπλώθηκε ευρέως και προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα κρουσμάτων στη χώρα.

Ακολούθως το στέλεχος Δέλτα εντάχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) στα στελέχη αυξημένου ενδιαφέροντος“, εξηγεί ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Το Β.1.617.2 αποτελεί παραλλαγή του αρχικού «Ινδικού» στελέχους, συγκεκριμένα του Β.1.617 (ονομάστηκε στέλεχος Κάππα).

Δύο άλλα στελέχη που ανιχνεύθηκαν στην ίδια χώρα ήταν το Β.1.617.3 και πιο πρόσφατα το στέλεχος Β.1.617.2.1, το οποίο ονομάζεται «Δέλτα plus» και δεν αποτελεί ακόμα στέλεχος αυξημένου ενδιαφέροντος.

Η σημαντικότερη μετάλλαξη του στελέχους Δέλτα είναι η L452R, η οποία επηρεάζει το σχήμα της πρωτεΐνης ακίδας.

Το στέλεχος Δέλτα plus φέρει επίσης τη μετάλλαξη Κ417Ν, η οποία επίσης μεταβάλλει το σχήμα της παραπάνω πρωτεΐνης.

Τόσο το στέλεχος Δέλτα όσο και το Δέλτα plus έχουν και άλλες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα καθώς και ορισμένες ακόμα μεταλλάξεις που προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη μολυσματικότητα ή τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Είναι πιο μολυσματικό το στέλεχος Δέλτα;

Το στέλεχος Δέλτα φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι έχει αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του SARS-CoV-2.

Μία μελέτη από το Public Health England που εξέτασε 3.765 περιστατικά και 7.530 εθελοντές (ομάδα ελέγχου) με σκοπό να συγκρίνει τη μολυσματικότητα του στελέχους Δέλτα με αυτή του στελέχους Άλφα (Β.1.1.7), το οποίο ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως διαπίστωσε η παραπάνω μελέτη, το στέλεχος Δέλτα είχε 64% αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με το στέλεχος Άλφα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το στέλεχος Άλφα έχει περίπου 50% αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 που ευθύνεται για τα πρώτα κύματα της πανδημίας“, τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Είναι πιο λοιμογόνο το στέλεχος Δέλτα;

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα αν το στέλεχος Δέλτα προκαλεί σοβαρότερη νόσηση ή αν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Πρώιμα επιδημιολογικά δεδομένα από την Αγγλία και τη Σκωτία έδειξαν ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πράγματι περισσότερο λοιμογόνο σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη.

Μία ανάλυση από το Public Health England που εξέτασε 43.000 περίπου περιστατικά COVID-19 διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που νοσούν από το στέλεχος Δέλτα έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε σχέση με αυτούς που νοσούν από το στέλεχος Άλφα.

Αντίστοιχες ήταν και οι παρατηρήσεις μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο The Lancet από τον ίδιο οργανισμό.

Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος νοσηλείας στους ασθενείς με το στέλεχος Δέλτα ήταν 85% υψηλότερος σε σχέση με αυτό των ασθενών που είχαν μολυνθεί από το στέλεχος Άλφα.

Μπορούν τα εμβόλια να προστατεύσουν από το στέλεχος Δέλτα;

Δεδομένα από την Αγγλία και τη Σκωτία έχουν δείξει ότι τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από το στέλεχος Δέλτα, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους είναι μειωμένη συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη.

Στα τελευταία δεδομένα που δημοσίευσε, το Public Health England ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης είναι περίπου 10% μειωμένη ενάντια στο στέλεχος Δέλτα συγκριτικά με το στέλεχος Άλφα.

Αναφορικά με την πρόληψη των νοσηλειών, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένει εξαιρετικά υψηλή (96% για το στέλεχος Δέλτα και 93% για το στέλεχος Άλφα)“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το Μάιο στην ιστοσελίδα medRxiv διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης ενάντια στο στέλεχος Δέλτα, συγκριτικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα επιβεβαιώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων είναι μεν μειωμένη, αλλά παραμένει υψηλή ενάντια στο στέλεχος Δέλτα.

Πριν από λίγες ημέρες, η Moderna ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μίας μικρής κλινικής δοκιμής που διαπίστωσε «περιορισμένη μείωση» στην αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που παράγονται από το εμβόλιό της ενάντια στο στέλεχος Δέλτα“, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Μπορούν τα μονοκλωνικά αντισώματα να αντιμετωπίσουν το στέλεχος Δέλτα;

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ σταμάτησαν την κυκλοφορία του φαρμάκου μονοκλωνικών αντισωμάτων της Eli Lilly καθώς διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητά του ήταν πολύ χαμηλή ενάντια στο στέλεχος Γάμμα (Ρ1) και το στέλεχος Βήτα (Β.1.351).

Η Regeneron, η GlaxoSmithKline και η Vir, υποστήριξαν ότι οι θεραπείες αντισωμάτων τους δεν έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα ενάντια στο στέλεχος Δέλτα.

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από το στέλεχος Δέλτα;

Αρκετοί γονείς σήμερα έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την επικινδυνότητα του στελέχους Δέλτα για τα παιδιά.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ανησυχίες, τα περισσότερα παιδιά είναι ευάλωτα σε όλα τα στελέχη του SARS-CoV-2 καθώς αποτελούν πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί“, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

Προσφάτως, διαπιστώθηκε ότι το 50% των νέων περιστατικών COVID-19 στο Ισραήλ ήταν παιδιά, γεγονός που πιθανώς συνδέεται με το άνοιγμα των σχολείων στη χώρα.

Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πιο επικίνδυνο για τα παιδιά“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε