Επιδημίες

Γ.Ιωαννίδης για εμβόλια: «Δεν τα συστήνω στους νέους – Δεν ξέρουμε όλες τις παρενέργειες – Όχι σε υποχρεωτικότητα»

Σε πολλά θέματα αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη του ο καθηγητής Παθολογίας- Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Stanford και μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας, Γιάννης Ιωαννίδης. 

Ανάμεσα στα θέματα στα οποία αναφέρθηκε είναι οι εμβολιασμοί, ο καθηγητής έδωσε ιδιαίτερη βάση στους εμβολιασμούς παιδιών και νέων ανθρώπων και αναφέρθηκε στα οφέλη σε συνάρτηση με τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να υπάρχουν.

Ο καθηγητής Ιωαννίδης τόνισε πως «είμαι διστακτικός στο να δώσω σύσταση σε παιδιά και νέους 22-24 ετών να εμβολιαστούν», 

Είπε πως ο ίδιος έχει εμβολιαστεί, καθώς είναι γιατρός, ταξιδεύει συχνά και έρχεται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους που είναι ηλικιωμένους, συνέστησε στους γιατρούς να εμβολιαστούν, παρόλα αυτά τόνισε πως δεν μπορεί να υποχρεωθεί κανείς με κάτι που δεν έχει κανονική άδεια, καθώς έχει επείγουσα αδειοδότηση και ακόμα μαθαίνουμε. Όπως είπε οι κλινικές δοκιμές θα ολοκληρωθούν σε 2-3 χρόνια. 

Οπότε «κανείς δεν μπορεί να πει ότι ξέρουμε τα πάντα για τα εμβόλια και πως δεν θα υπάρξει καμία παρενέργεια». 

Ο καθηγητής έδωσε στη δημοσιότητα πίνακες με τις πιθανότητες να υπάρξει κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο και τις σύγκρινε με τις πιθανότητες που έχει να πεθάνει κάποιος από κορωνοϊό, ανάλογα την ηλικία του.

Παρόλα αυτά ο καθηγητής τόνισε πως «η καταγραφή των παρενεργειών ποτέ δεν μπορεί να είναι τέλεια», ενώ έδωσε ένα παράδειγμα με το σούπερ μάρκετ λέγοντας «οι πιθανές παρενέργειες είναι όσα τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ. Μπαίνει ένας σε σούπερ μάρκετ και βλέπει πορτοκάλια, λεμόνια, κρέατα, κτλ. αν δει κάποιος σε αυτό το σούπερ μάρκετ ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο το καλοκαίρι θα το δηλώσει, αν δει έναν ουρακοτάγκο θα το δηλώσει. Αν δει όμως λίγα περισσότερα πορτοκάλια ή λεμόνια θα τα δηλώσει; Θα δηλώσει ο κάθε γιατρός και ο κάθε εμβολιαζόμενος το κάθε λεμόνι και το κάθε πορτοκάλι;» 

«Το σωστό είναι να υπάρχει διαφάνεια και να μην υπάρχει καμία αναστολή να καταγράψουμε την παρενέργεια. Το ξέρουμε αυτό δεν γίνεται. Ελπίζουμε πως θα καταγράψουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τους ουρακοτάγκος, αλλά πιθανότατα άλλα συχνά πράγματα δεν θα τα καταγράψουμε». 

Ο καθηγητής επισήμανε επίσης πως «σε βάθος χρόνου δεν ξέρουμε τις πιθανές παρενέργειες», ενώ πρόσθεσε πως «το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι καλή επιλογή για τα άτομα κάτω των 50 ετών», το οποίο χαρακτήρισε ως «κακή ιδέα» συγκρίνοντας τους πίνακες που παραθέτουμε παραπάνω.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα περιστατικά μυοκαρδίτιδας τα οποία καταγράφηκαν στο Ισραήλ σε νέους άνδρες, τονίζοντας πως «αυτό με κάνει διστακτικό να δώσω σύσταση σε άτομα που είναι παιδιά ή νέοι να εμβολιαστούν. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό». 

Δείτε όσα είπε για τα εμβόλια από το 1.20.00 του βίντεο έως το 1.45.00

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε