Επιδημίες

Μ. Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό

Συγχαρητήρια στη νέα γενιά που έδειξε τον δρόμο και εκφράστηκε υπέρ του εμβολιασμού έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πανδημία COVID-19.

«Να πάρει κάθε νέος από το χέρι έναν πιο ηλικιωμένο και να τον οδηγήσει στον εμβολιασμό», τόνισε.

Αναφερόμενη στην ανταπόκριση που είχε στους νέους η δυνατότητα να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι “πρόκειται για χαρμόσυνο μήνυμα που έστειλαν οι 30ρηδες και η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους».

Σε ότι αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας,  η κ. Θεοδωρίδου είπε, πως” συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών.

Είναι ένα ευχάριστο και εύκολο στη φύλαξη του εμβόλιο το οποίο καταγράφει 66% αποτελεσματικότητα στην ήπια νόσο και 77% έως 80% αποτελεσματικότητα στη σοβαρή νόσο”.

Για τα άλλα εμβόλια ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση.

Χαρακτηριστικά είπε «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Η συμμόρφωση για τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης για τα άλλα εμβόλια παραμένει σημαντική» , ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότισύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς”.

Ανέφερε μάλιστα, ότι σε μεγάλη μελέτη που έγινε στη Βρετανία, σε πληθυσμό 25.000 νοικοκυριών που κάποιο μέλος τους έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Phizer ή της AstraZeneca μόνο με την πρώτη δόση επιτεύχθηκε σημαντική συλλογική ανοσία.

«Φάνηκε, μετά από τρεις εβδομάδες από τον εμβολιασμό, μείωση κατά 50% της μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον, κάτι που είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος όσων έχουν εμβολιαστεί» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Επεσήμανε πως “αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συλλογική ανοσία”.

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

«Αρκετοί μετρούν τα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, όμως δεν είναι μόνο τα αντισώματα υπάρχει και η κυτταρική ανοσία» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στη μνήμη των κυττάρων η οποία αποκτάται είτε με φυσική νόσηση είτε μετά από εμβολιασμό.

Εξήγησε πως οι πολίτες αυτοί διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων.

«Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια.

Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο.

Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε επίσης, ότι στη χώρα μας παραμένει ένα το σοβαρό περιστατικό θρομβώσεων, ενώ όσον αφορά σε άλλες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί, ενώ επεσήμανε πως «υπάρχει μια ευαισθητοποίηση με την πάροδο του χρόνου τόσο στους ιδιώτες γιατρούς αλλά και αυτούς δημόσιων νοσοκομείων ώστε να δηλώνονται οι πιθανές παρενέργειες και τα περιστατικά στα οποία εμφανίζονται» καταλήγοντας με την φράση:  “Οι όποιες παρενέργειες είναι λίγες στη χώρα μας

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε