Επιδημίες

Γιατί είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συχνότητα του συνδρόμου θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca;

Γιατί είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συχνότητα του συνδρόμου θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca;

Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, όσο και το Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency της Μεγάλης Βρετανίας κατέληξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με μία σπάνια μορφή θρομβώσεων.

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ αντέδρασαν με διαφορετικό τρόπο στο παραπάνω συμπέρασμα.

Η Δανία, για παράδειγμα, σταμάτησε εντελώς τη χορήγηση του εμβολίου.

Στη Γερμανία, το εμβόλιο χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 60, ενώ στη Γαλλία τα άτομα ηλικίας κάτω των 55 που έκαναν την 1η δόση του εμβολίου της AstraZeneca, θα κάνουν 2η δόση από άλλο εμβόλιο.

Στη Μεγάλη Βρετανία, το υπουργείο υγείας αποφάσισε ότι μόνο τα άτομα κάτω των 30 ετών θα κάνουν άλλα εμβόλια και στις μεγαλύτερες ηλικίες το εμβόλιο θα χορηγείται κανονικά.

Όπως βλέπουμε, οι παραπάνω προσεγγίσεις είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το εμβόλιο;

Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να δώσουμε μία σαφή απάντηση και αυτό μπορεί να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό γιατί κάθε χώρα επέλεξε διαφορετική προσέγγιση στη χορήγηση του εμβολίου“, εκτιμά ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital

Εκτιμώντας τον πραγματικό κίνδυνο

Αυτή τη στιγμή δύο διαταραχές της πηκτικότητας έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca:

-η θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου (CVST) και,

-η σπλαγχνική φλεβοθρόμβωση (SVT).

Και οι δύο παραπάνω νόσοι εμφανίζονται σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία).

Προκειμένου να διαπιστώσουμε αν οι ασθενείς που εμβολιάζονται διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν τις παραπάνω επιπλοκές θα πρέπει να εξετάσουμε συγκριτικά τα ποσοστά τους με αυτά που εμφανίζονται στο γενικό πληθυσμό.

Τι έχουν δείξει, λοιπόν, τα δεδομένα μέχρι σήμερα;

Από το Δεκέμβριο μέχρι τις 4 Απριλίου χορηγήθηκαν συνολικά 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη και εμφανίστηκαν 169 περιστατικά CVST και 53 περιστατικά SVT.

Στη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχαν χορηγηθεί 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου σε ασθενείς με αποτέλεσμα να εμφανιστούν 54 περιστατικά CVST και 25 περιστατικά SVT.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εμφανίζεται 1 περιστατικό CVST ανά 240.000 δόσεις και 1 περιστατικό SVT ανά 690.000 δόσεις.

Η συχνότητα του CVST στο γενικό πληθυσμό σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις είναι περίπου 1 περιστατικό ανά 200.000 άτομα ετησίως.

Καθώς το εμβόλιο χορηγείται μόνο εδώ και μερικούς μήνες, τα παραπάνω δεδομένα ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι πράγματι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο της επιπλοκής αυτής.

“Για να καταλάβουμε καλύτερα το παραπάνω γεγονός, ας εξετάσουμε το εξής παράδειγμα: έστω ότι κάθε άτομο στην Ιρλανδία (πληθυσμός 5 εκατομμύρια) κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό σημαίνει ότι θα εμφανιστούν συνολικά 21 περιστατικά CVST.

Αυτά θα προστεθούν στα 25 περιστατικά που θα περιμέναμε τυπικά, αν δεν είχε εμβολιαστεί κανένας. Καταλαβαίνουμε, επομένως ότι ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός“, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας:

Ωστόσο, η σύγκριση συχνοτήτων δεν οδηγεί πάντοτε σε σωστά συμπεράσματα, επομένως είναι προτιμότερο να αποφεύγεται.

Αρχικά, το CVST που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό σχεδόν πάντοτε συνυπάρχει με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Η επιπλοκή αυτή έχει πλέον ονομαστεί VITT (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia).

Το CVST τυπικά δεν σχετίζεται με αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία.

“Αυτό σημαίνει ότι το CVST που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό δεν θα πρέπει πιθανώς να ταυτίζεται με αυτό που εμφανίζεται από άλλα αίτια”, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας:

Επιπλέον, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας του CVST στον πληθυσμό είναι δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις με σαφή δεδομένα. Αν και συχνά χρησιμοποιούνται οι συχνότητες από τις δύο παραπάνω μελέτες, άλλες έχουν δείξει ότι το πραγματικό ποσοστό ενδεχομένως είναι υψηλότερο”.

Η συχνότητα του CVST μπορεί να διαφοροποιείται επίσης ανάλογα με την ηλικία, το φύλο ή άλλους παράγοντες κινδύνου.

Το αντισυλληπτικό χάπι, για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με 7 φορές αυξημένο κίνδυνο CVST στις γυναίκες ηλικίας 15-50 ετών.

Η πληροφορία αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το εμβόλιο της AstraZeneca έχει χορηγηθεί περισσότερο σε γυναίκες νεαρότερης ηλικίας.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, δόθηκε προτεραιότητα σε επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευτικούς, δύο επαγγέλματα στα οποία τα ποσοστά των γυναικών είναι υψηλότερα.

Κατά συνέπεια, τα υψηλότερα ποσοστά του CVST που παρατηρήθηκαν ενδεχομένως συνδέονται και με άλλους παράγοντες κινδύνου.

Χαμηλά αιμοπετάλια

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η COVID-19 έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων αλλά και χαμηλών αιμοπεταλίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, ο κίνδυνος CVST μετά την COVID-19 είναι 8-10 φορές αυξημένος σε σχέση με αυτόν που παρατηρείται μετά τον εμβολιασμό.

Φαίνεται, επομένως, ότι η πανδημία έχει ήδη αυξήσει τα ποσοστά της παραπάνω επιπλοκής“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Γενετική προδιάθεση

Υπάρχει, τέλος, το ενδεχόμενο το εμβόλιο να προκαλεί CVST σε ασθενείς που είχαν γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που παρουσιάζουν CVST θα είχαν εμφανίσει την τελευταία αργότερα στη ζωή τους, ακόμα κι αν δεν είχαν εμβολιαστεί.

“Όλοι οι παραπάνω παράγοντες καθιστούν σχετικά δύσκολο να εκτιμήσουμε τον πραγματικό κίνδυνο από το εμβόλιο”, τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Προς το παρόν αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να συγκρίνουμε τους κινδύνους από το εμβόλιο με τους κινδύνους μίας πιθανής λοίμωξης από COVID-19.

Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια, μεταξύ των οποίων και αυτό της AstraZeneca, έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της σοβαρής COVID-19.

Ο κίνδυνος σοβαρής COVID-19 είναι χαμηλότερος στις νεαρές ηλικίες και μειώνεται συνολικά όταν το ιικό φορτίο στην κοινότητα είναι χαμηλό.

Κατά συνέπεια, η αναλογία οφελών/κινδύνων είναι ακόμα υπέρ της χορήγησης του εμβολίου σχεδόν σε κάθε περίπτωση.

Μόνο όταν ο κίνδυνος έκθεσης στο ιό είναι εξαιρετικά χαμηλός, είναι ίσως προτιμότερο να μην χορηγείται σε ηλικίες κάτω των 30.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η COVID-19 είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή και σε άτομα νεαρής ηλικίας”, σημειώνει  ο κ. Δημητρακόπουλος..

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, 1 στους 2.500 ασθενείς ηλικίας 25-44 ετών που νοσούν από COVID-19, τελικά καταλήγουν.

Το ποσοστό αυτό είναι 400 φορές υψηλότερο σε σχέση με τον κίνδυνο θανάτου από την επιπλοκή CVST.

Αν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε το εμβόλιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και τα υπόλοιπα εμβόλια της COVID-19 δεν είναι στείρα κινδύνων.

Στο εμβόλιο της Pfizer, για παράδειγμα, 1 στους 90.000 ασθενείς παρουσιάζει αναφυλαξία, ενώ τελευταία παρατηρούνται περιστατικά θρομβώσεων και από το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε