Επιδημίες

Ποια φάρμακα για άλλες νόσους δοκιμάζονται σήμερα στην αντιμετώπιση της COVID-19

Από την αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες έχουν εξερευνήσει διάφορα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για άλλες παθήσεις ως προς τη χρησιμότητά τους για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Ένας τρόπος για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου είναι η εξέταση της αποτελεσματικότητας των μορίων του φαρμάκου στην αντιμετώπιση μίας συγκεκριμένης νόσου στο εργαστήριο.

Μία άλλη προσέγγιση είναι η εξέταση ενός συγκεκριμένου μηχανισμού δράσης (όπως για παράδειγμα η εξέταση άλλων αντιιικών φαρμάκων στην COVID-19) ή η τυχαία παρατήρηση (όπως συνέβη με τη σιλδεναφίλη στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας).

Ακολουθώντας την πρώτη από τις παραπάνω προσεγγίσεις, επιστήμονες από το National Center for Advancing Translational Sciences (NCATS) των ΗΠΑ αποφάσισαν να εξετάσουν περίπου 10.000 φάρμακα που έχουν εγκριθεί σήμερα για άλλες παθήσεις ως προς την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους είναι διαθέσιμα στο κοινό στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Το NIH των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει επίσης τη μελέτη ACTIV-6, η οποία θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα 7 φαρμάκων που έχουν εγκριθεί για άλλες παθήσεις στην αντιμετώπιση της ήπιας-μέτριας COVID-19.

Μία ομάδα επιστημόνων από το California Institute for Biomedical Research (Calibr) έχει ξεκινήσει μία βάση δεδομένων, τη ReFRAME (Repurposing, Focused Rescue and Accelerated Medchem), η οποία περιέχει περισσότερα από 12.000 φάρμακα.

Η ReFRAME αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων που εξετάζει τον επαναπροσδιορισμό της χρήσης φαρμάκων για άλλες νόσους.

Από την αρχή της πανδημίας η Calibr έχει δημοσιεύσει 40 πλήρεις αναλύσεις στην ιστοσελίδα της και έχει στείλει τα δεδομένα που συνέλεξε σε περισσότερες από 70 ερευνητικές ομάδες“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Άλλες προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί περισσότερο σε φάρμακο που χορηγούνται ήδη σε ασθενείς με COVID-19.

Η μελέτη COVID-19 Registry of Off-label & New Agents (CORONA) αποτελεί ένα παράδειγμα της παραπάνω προσέγγισης”, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο David Fajgebaum, MD, MBA, από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania ξεκίνησε τη μελέτη CORONA το Μάρτιο του 2020 με στόχο να καταγράψει κάθε φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της COVID-19 σε ασθενείς.

Ο επιστήμονας αποφάσισε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πεδίο της έρευνας όταν διαγνώστηκε με νόσο Castleman ως φοιτητής.

Το παραπάνω σπάνιο σύνδρομο προκαλεί παθολογική διόγκωση των λεμφαδένων.

Στις έρευνες που έκανε διαπίστωσε ότι ένα γενώσιμο φάρμακο, το sirolimus, το οποίο είχε αναπτυχθεί για ασθενείς που κάνουν μεταμόσχευση νεφρού, μπορούσε να αντιμετωπίσει και τη νόσο Castleman”, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο επιστήμονας έλαβε το φάρμακο και έχει καταφέρει να περιορίσει τα συμπτώματα της νόσου τα τελευταία 7 χρόνια.

Ο Fajgenbaum είναι σήμερα επικεφαλής του Castleman Disease Collaborative Network (CDCN), που ασχολείται με τον επαναπροσδιορισμό φαρμάκων για αυτοάνοσα νοσήματα.

Η μελέτη CORONA

Η μελέτη CORONA διεξάγεται κυρίως από εθελοντές.

Σχεδόν 100 φοιτητές ιατρικής και επιστήμονες εργαστηρίων εργάζονται νυχθημερόν με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εξετάσει 29.000 επιστημονικές μελέτες με δεδομένα για 300.000 ασθενείς με COVID-19.

Η μελέτη CORONA έχει πλέον δεδομένα για περίπου 500 φάρμακα, η πλειοψηφία των οποίων είναι γενώσιμα.

Αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων με πληροφορίες για θεραπείες που χορηγήθηκαν για την αντιμετώπιση της COVID-19 σε ανθρώπους.

Η μελέτη PRESECO

Μία άλλη μελέτη, η PRESECO, επικεφαλής της οποίας είναι ο Armand Balboni, MD, PhD, εξετάζει τη φαβιπιραβίρη, ένα γενώσιμο φάρμακο που χορηγείται από το στόματος, στην αντιμετώπιση της COVID-19.

Η φαβιπιραβίρη είναι ένα ευρέως φάσματος αντιιικό φάρμακο.

Ο Balboni είναι εκτελεστικός διευθυντής της Appili Therapeutics, μίας εταιρίας που αναζητεί θεραπείες για λοιμώδη νοσήματα.

Το 2014, είχε ηγετικό ρόλο στην επιτροπή του FDA που ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Ebola.

Όπως υποστήριξε, το 2014 είχε εξεταστεί η χορήγηση αντιιικών ευρέως φάσματος για τον περιορισμό της επιδημίας.

3 από τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας που πιστεύει ότι θα μπορούν πιθανώς να αντιμετωπίσουν και την COVID-19 ήταν:

-η ρεμδεσιβίρη,

-η φαβιπιραβίρη και,

-η μολνουπιραβίρη.

Η PRESECO είναι μία τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή κλινική δοκιμή φάσης 3 που διεξάγεται σε 27 νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Η Appili Therapeutics συνεργάζεται με τη Fujifilm (την εταιρία που διατηρεί τα δικαιώματα της φαβιπιραβίρης), τα Dr Reddy’s Laboratories (μία μεγάλη φαρμακευτική εταιρία από την Ινδία) και το Global Response Aid (μία μεγάλη ασφαλιστική εταιρία από το Dubai).

Η χρηματοδότηση της μελέτης PRESECO έχει γίνει αποκλειστικά από ιδιώτες και ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 12-14 εκατομμύρια δολάρια.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε