Επιδημίες

Κι όμως: H ασπιρίνη προστατεύει κατά 48% από θανατηφόρο κρούσμα covid-19! Δείτε τι λέει έρευνα

Τις πιθανές προστατευτικές επιδράσεις ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου έναντι στις βλάβες που προκαλεί ο COVID-19 στους πνεύμονες εξετάζουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη. Η λήψη του σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου εντός του νοσοκομείου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο George Washington διαπίστωσαν ότι οι χαμηλές δόσεις ασπιρίνης μπορεί να μειώνουν την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη, εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς και τους θανάτους νοσηλευόμενων με COVID-19 ασθενών.

Τα τελικά αποτελέσματα που υποδεικνύουν τις προστατευτικές επιδράσεις της ασπιρίνης στους πνεύμονες δημοσιεύθηκαν στο Ακαδημαϊκό περιοδικό Anesthesia & Analgesia.

«Όταν μάθαμε για τη σύνδεση ανάμεσα στις θρομβώσεις και την COVID-19, καταλάβαμε ότι η ασπιρίνη –που χρησιμοποιείται και για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος– θα μπορούσε να είναι σημαντική για τους πάσχοντες από COVID-19. Έτσι, η έρευνά μας ανέδειξε έναν συσχετισμό ανάμεσα στις χαμηλές δόσεις ασπιρίνης και τη μειωμένη σοβαρότητα της νόσου και τους μειωμένους θανάτους», εξηγεί ο Δρ. Jonathan Chow, επίκουρος καθηγητής αναισθησιολογίας στην Ιατρική Σχολή του George Washington.

Περισσότεροι από 440 ασθενείς εισήχθησαν σε διάφορα νοσοκομεία των ΗΠΑ μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2020, τέσσερα από τα οποία συμπεριελήφθησαν στη μελέτη. Μετά την προσαρμογή της ανάλυσης σε δημογραφικούς παράγοντες και συννοσηρότητες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λήψη ασπιρίνης σχετίστηκε με κατά 44% μειωμένο κίνδυνο μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης, κατά 43% σε εισαγωγές σε ΜΕΘ και μείωση κατά 47% των θανάτων εντός του νοσοκομείου.

Μάλιστα, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές σε μεγάλη αιμορραγία ή εμφανή θρόμβωση ανάμεσα σε όσους χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη και στους υπόλοιπους ασθενείς.

Τα προκαταρκτικά αυτά ευρήματα δημοσιεύθηκαν το φθινόπωρο του 2020, από τότε, όμως, υπήρξαν και άλλες μελέτες που επιβεβαίωσαν την επίδραση που μπορεί να έχει η ασπιρίνη τόσο στην πρόληψη της λοίμωξης όσο και στη μείωση του κινδύνου σοβαρής COVID-19 και θανάτου.

Ο Δρ. Chow ευελπιστεί ότι η μελέτη αυτή θα οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με το αν υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στη χρήση ασπιρίνης και τις μειωμένες πνευμονικές βλάβες στους πάσχοντες από COVID-19.

«Η ασπιρίνη είναι ένα φτηνό και εύκολα προσβάσιμο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από εκατομμύρια ανθρώπους για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων. Η εύρεση αυτού του νέου συσχετισμού της με την COVID-19 αποτελεί μια τεράστια νίκη για αυτούς που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο κάποιων από τις πιο καταστροφικές επιδράσεις της COVID-19», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε