Επιδημίες

Ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας SARS-COV-2

Έχει περάσει 1 χρόνος από τη στιγμή που ξεκίνησε η μάχη που δίνει το Εθνικό Σύστημα  Υγείας και οι δομές του, ο κρατικός μηχανισμός, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, απέναντι στην πανδημία COVID-19, που δημιούργησε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση χωρίς προηγούμενο στο πρόσφατο παρελθόν της χώρας μας.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) επιστρατεύτηκε από την πρώτη στιγμή, διαθέτοντας ανιδιοτελώς, την τεχνολογική του υπεροπλία και το εξειδικευμένο  επιστημονικό του προσωπικό στον κοινό σκοπό της θωράκισης της δημόσιας υγείας των πολιτών και την ταυτόχρονη διασφάλιση των αποθεμάτων αίματος.

Τα εργαστήρια μοριακού ελέγχου του φορέα που διαθέτουν εξοπλισμό και τεχνολογία αιχμής μεγάλης δυναμικότητας για τον συγκεντρωτικό μοριακό έλεγχο του αίματος, αξιοποιήθηκαν πολύ νωρίς και για τον μοριακό έλεγχο του SARS-CoV-2, λιγότερο από ένα μήνα μετά την εξάπλωση της πανδημίας και στην χώρα μας.

Ενδεικτική, αναφορικά με τη σημασία του έργου που ανέλαβε το Ε.ΚΕ.Α., υπήρξε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στον φορέα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα στις 15 Απριλίου 2020, την πρώτη μέρα έναρξης του μοριακού ελέγχου  δειγμάτων για τον ιό SARS-Cov-2.

Ένα χρόνο μετά

Τον Απρίλιο του 2021, έναν χρόνο μετά, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δικαιώνει ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, τον κεντρικό ρόλο που επωμίστηκε εξαρχής από την ελληνική πολιτεία, εξακολουθώντας να αναβαθμίζει τον εξοπλισμό του (όλες οι διαδικασίες είναι πλήρως αυτοματοποιημένες) και το έμψυχο δυναμικό του (με πρόσληψη εξειδικευμένου επικουρικού προσωπικού) καθώς οδεύουμε στην τελική ευθεία μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ Απριλίου 2020-Απριλίου 2021 έχουν ελεγχθεί  συνολικά:

-447.639 δείγματα για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 , εκ των οποίων,

-τα 25799 ήταν θετικά.

-Ο μεγαλύτερος μηνιαίος αριθμός μοριακών ελέγχων  εντοπίζεται τον Ιούνιο 2020 (56480), -με τον περασμένο Μάρτιο να ακολουθεί με 56441 τεστ.

-Επιπρόσθετα, τα περισσότερα θετικά δείγματα COVID-19 εντοπίζονται και πάλι τον Μάρτιο 2021 (6539), αντικατοπτρίζοντας την σφοδρότητα του τρίτου κύματος της πανδημίας που περνάει η χώρα μας.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον Απρίλιο του 2021 δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 28.331 δείγματα, με τα θετικά να ανέρχονται σε 3.248.

Οι προαναφερθέντες (ενδεικτικοί) αριθμοί, καταδεικνύουν την μεγάλη συνεισφορά του Ε.ΚΕ.Α στην τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί και μετά την επιστροφή της υγειονομικής κανονικότητας, με τον καθοριστικό ρόλο του φορέα να έχει εμπεδωθεί πλήρως από την ελληνική κοινωνία.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό για όλους μας να νιώσουμε ότι ΜΑΖΙ είμαστε δυνατότεροι.

Γιατί, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα καταφέρουμε συλλογικά να ξεπεράσουμε την κρίση.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε