Επιδημίες

COVID-19: Η λοίμωξη από τον ιό δεν δημιουργεί πάντοτε ισχυρή ανοσία

Το ιστορικό λοίμωξης από COVID-19 δεν μπορεί να προστατεύσει τα άτομα νεαρής ηλικίας από μελλοντικές λοιμώξεις, σύμφωνα με τα δεδομένα μίας νέας έρευνας παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Respiratory Medicine.

Στην τελευταία, συμμετείχαν συνολικά 3.000 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18-20 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, οι ασθενείς αυτής της ηλικίας, παρά το γεγονός ότι έχουν αντισώματα, θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της COVID-19 προκειμένου να ενισχύσουν την ανοσία τους και να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Η έρευνα διεξήχθη από το Μάιο μέχρι το Νοέμβριο του 2020 και διαπίστωσε ότι από τους 189 εθελοντές που είχαν ιστορικό λοίμωξης με τον ιό, οι 19 μολύνθηκαν και νόσησαν ξανά από τον SARS-CoV-2.

Από τους 2.247 εθελοντές χωρίς ιστορικό λοίμωξης COVID-19, οι 1.079 μολύνθηκαν με τον ιό στο ίδιο διάστημα.

Αν και η έρευνα εξέτασε σχεδόν αποκλειστικά νεαρούς άνδρες με καλή φυσική κατάσταση (πεζοναύτες των ΗΠΑ), οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματά της αφορούν όλα τα άτομα αυτής της ηλικίας, καθώς και άλλες μελέτες κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, μία έρευνα που εξέτασε 4 εκατομμύρια εθελοντές στη Δανία διαπίστωσε ότι το 0.65% των ασθενών που είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό στο 1ο κύμα της πανδημίας, μολύνθηκαν ξανά με αυτόν αργότερα“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Μία άλλη προδημοσίευση από τη Μεγάλη Βρετανία παρατήρησε ότι οι ασθενείς χωρίς ιστορικό λοίμωξης είχαν 5 φορές αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό σε σχέση με αυτούς που είχαν νοσήσει από αυτόν στο παρελθόν.

Ακόμη κι αν νοσήσαμε από κορωνοϊό , πρέπει να εμβολιαστούμε

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της παρούσας μελέτης, καθώς ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνεχίζεται, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ιστορικό λοίμωξης από COVID-19 δεν συνεπάγεται απαραίτητα ανοσία, επομένως ακόμα κι αν έχουμε νοσήσει από τον ιό, θα πρέπει να εμβολιαστούμε“, είναι η επισήμανση του κ. Δημητρακόπουλου.

Η μελέτη

Στα πλαίσια της έρευνας, οι πεζοναύτες έκαναν καραντίνα στο σπίτι τους για 2 εβδομάδες και ακολούθως για άλλες 2 εβδομάδες σε ένα στρατόπεδο των ΗΠΑ.

Έκαναν επίσης εξετάσεις αντισωμάτων για να διαπιστωθεί αν κάποιος από αυτούς είχε μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 στο παρελθόν.

Στους εθελοντές έγιναν επίσης διαγνωστικές εξετάσεις με PCR για νέα λοίμωξη τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και στο τέλος της 1ης και 2ης εβδομάδας της καραντίνας.

Οι πεζοναύτες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια στα οποία υπήρχαν πληροφορίες για τα δημογραφικά στοιχεία, το ατομικό τους ιστορικό, τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα που παρουσίασαν από την COVID-19.

Οι εθελοντές που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από COVID-19 και είχαν ξανά θετικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας, απομονώθηκαν από τους υπολοίπους και έκαναν ξανά εξετάσεις.

Οι επιστήμονες συνέκριναν ακολούθως τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 ανάμεσα σε αυτούς που μολύνθηκαν ξανά με τον ιό και αυτούς που δεν μολύνθηκαν.

Από τους συνολικά 2.346 εθελοντές που παρέμειναν στην έρευνα μέχρι το τέλος της, οι 189 είχαν ιστορικό λοίμωξης από COVID-19 στην αρχή της.

Στη διάρκεια της έρευνας εμφανίστηκαν συνολικά 1.098 περιστατικά COVID-19, εκ των οποίων τα 19 στους ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης”, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Θέλοντας να εξετάσουν γιατί ορισμένοι ασθενείς που είχαν ιστορικό λοίμωξης μολύνθηκαν ξανά με τον ιό, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην απόκριση αντισωμάτων του κάθε ασθενούς.

Όπως διαπίστωσαν, αυτοί που μολύνθηκαν ξανά με τον ιό είχαν δημιουργήσει πολύ χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων μετά την 1η λοίμωξη, σε σχέση με τους ασθενείς που δεν παρουσίασαν νέες λοιμώξεις.

Η διαφορά αυτή ήταν μάλιστα εντονότερη όταν εξετάστηκαν ειδικά τα εξουδετερωτικά αντισώματα.

Συγκεκριμένα:

-45 από τους 54 (83%) εθελοντές που δεν μολύνθηκαν ξανά με τον ιό είχαν επαρκή επίπεδα των παραπάνω αντισωμάτων, ενώ στην ομάδα των ασθενών που επαναμολύνθηκαν,

-το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 32% (6 στους 19).

Το ιικό φορτίο

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι στους ασθενείς με ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης από COVID-19, το ιικό φορτίο ήταν σχεδόν 10 φορές χαμηλότερο σε σχέση με αυτό των ασθενών που μολύνθηκαν για πρώτη φορά με τον ιό.

Τα περισσότερα περιστατικά στην ομάδα με ιστορικό λοίμωξης ήταν:

-ασυμπτωματικά (84%),

-ενώ στην ομάδα ελέγχου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 68%.

Κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Dawn Weir, από το Navy Medical Research Center των ΗΠΑ, η έρευνα δείχνει ότι αυτοί που έχουν χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι δυνατό να μολυνθούν ξανά με τον ιό, ωστόσο συνήθως παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης δεν είναι πάντοτε προστατευμένοι από μελλοντικές λοιμώξεις, ενώ δεν αποκλείεται να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, επομένως είναι σημαντικό να εμβολιαστούν“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε