Επιδημίες

Κυβέρνηση: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν φέρνουν “υγειονομικό διαβατήριο” δεν θα πληρώνονται»!

Με τα self test ανά χείρας θα πρέπει να πηγαίνουν στην εργασία τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι από Δευτέρα, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να λέει ευθαρσώς πως όσοι δεν το φέρνουν… δεν θα πληρώνονται! 

Για τα self-test σε σειρά εργαζομένων, είπε ότι «θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα» και πως οι ενδιαφερόμενοι «θα τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους».

Πρόσθεσε δε πως όσοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, «θα υπόκεινται σε περικοπή αποδοχών».  Κληθείσα να σχολιάσει τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρχουν πολίτες που δεν θέλουν να κάνουν χρήση των self-tests, είπε: «Κάνουμε έκκληση στη λογική, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας».

Από κει και πέρα η Α.Πελώνη είπε ότι «η θετικότητα παρουσιάζει σταδιακή μείωση», ενώ σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην «τελευταία αλλά πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας». Τόνισε δε ότι σύμμαχος μας είναι «ο καιρός, τα εμβόλια και τεστ», ενώ εχθρός είναι η «κούραση».

Πρόσθεσε δε ότι από τα 50 εκατ. εμβόλια της Pfizer που θα επισπευσθούν για την ΕΕ, στην Ελλάδα αναλογούν 1,2 εκατ. Ερωτηθείσα για το τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για τα εμβόλια της J&J, αφού τόνισε ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για αυτό το σκεύασμα, είπε ότι «τηρούμε στάση αναμονής, ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ, περιμένουμε».

Για το άνοιγμα του οριζόντιο εμβολιασμού σε νησιά έως 10.000 κατοίκων, είπε ότι «θα προχωρήσουν για όσους το επιθυμούν». «Το σχέδιο για το Πάσχα δεν είναι της παρούσης, θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα ζυγίσουμε τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Για τα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, τόνισε ότι στην ελληνική κυβέρνηση «επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση και τη δημιουργία θετικού κλίματος, είμαστε υπέρ του διαλόγου». Για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, είπε ότι «πηγαίνουμε βήμα βήμα», σημειώνοντας ότι «εμπεδώνουμε το καλό κλίμα».

Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό  

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή της, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό τονίζοντας: «Θετική εξέλιξη, αποτελεί το γεγονός ότι χθες το Coreper -οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε.- κατέληξαν σε κοινό κείμενο για την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. 

Η απόφαση, όπως είναι γνωστό, είχε ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την καθοριστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέπτυξε τη σχετική πρόταση. Επανέλαβαν μάλιστα την δέσμευση των 27 να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι. Η απόφαση παραπέμπεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική έγκριση το αμέσως επόμενο διάστημα».

Και έκλεισε λέγοντας: «Επισημαίνω ότι σήμερα υπογράφεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια συμφωνία για την έναρξη της λειτουργίας Γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών. Η επιλογή της Ελλάδας αποτελεί αναγνώριση του έργου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, και την υλοποίηση πολιτικών Δημόσιας Υγείας».

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού