Επιδημίες

Ένας στους δέκα με μακροπρόθεσμα συμπτώματα 8 μήνες έπειτα από ήπια νόσηση

Οκτώ μήνες μετά από ήπια νόσηση με τον νέο κορωνοϊό, ένα στα δέκα άτομα εμφανίζει τουλάχιστον ένα μέτριο ως σοβαρό σύμπτωμα της COVID-19 το οποίο έχει αρνητική επίδραση στην εργασία, στην κοινωνική και στην οικογενειακή ζωή του.

Τα πιο κοινά μακροπρόθεσμα συμπτώματα είναι: η απώλεια όσφρησης και γεύσης καθώς και η κόπωση.

Αυτό δείχνει νέα μελέτη ειδικών του Νοσοκομείου Danderyd και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» (JAMA).

Η μελέτη COMMUNITY

Από την άνοιξη του 2020 οι σουηδοί ερευνητές διεξάγουν τη μελέτη COMMUNITY της οποίας κύριος στόχος είναι η καταγραφή της διάρκειας της ανοσίας μετά από νόσηση με τον SARS-CoV-2.

Στην πρώτη φάση της μελέτης κατά την περυσινή άνοιξη, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από 2.149 εργαζομένους του Νοσοκομείου Danderyd, εκ των οποίων ποσοστό περίπου 19% διέθετε αντισώματα ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

Έκτοτε οι ερευνητές συλλέγουν δείγματα από τους ίδιους εθελοντές κάθε τέσσερις μήνες ενώ οι συμμετέχοντες απαντούν και σε ερωτηματολόγια σχετικά με την εμφάνιση μακροχρόνιων συμπτωμάτων και την πιθανή επίδραση που αυτά έχουν στην ποιότητα ζωής τους.

Κατά την τρίτη φάση παρακολούθησης τον Ιανουάριο του 2021 η ερευνητική ομάδα μελέτησε την παρουσία μακροχρόνιων συμπτωμάτων των εθελοντών που είχαν περάσει την COVID-19 με ήπια συμπτώματα τουλάχιστον οκτώ μήνες νωρίτερα.

Η ομάδα αυτή αποτελείτο από 323 υγειονομικούς (το 83% εξ αυτών ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 43 έτη) η οποία και συγκρίθηκε με 1.072 υγειονομικούς (86% γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη) που δεν μολύνθηκαν με τον νέο κορωνοϊό καθ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Συμπτώματα οκτώ μήνες μετά την ήπια νόσο

Με βάση τα ευρήματα:

το 26% όσων είχαν νοσήσει στο παρελθόν με τον νέο κορωνοϊό (σε σύγκριση με ποσοστό 9% στην ομάδα ελέγχου) παρουσίασε τουλάχιστον ένα μέτριο ως σοβαρό σύμπτωμα το οποίο διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες ενώ,

ποσοστό 11% της ομάδας που είχε νοσήσει με COVID-19 (και 2% στην ομάδα ελέγχου) εμφάνιζε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα με αρνητική επίδραση στην επαγγελματική, στην κοινωνική ή στην οικογενειακή ζωή του το οποίο διαρκούσε επί τουλάχιστον οκτώ μήνες.

Τα πιο κοινά μακροπρόθεσμα συμπτώματα ήταν η αγευσία, η ανοσμία, η κόπωση και τα αναπνευστικά προβλήματα.

Ποια ήταν τα συμπτώματα της μακράς COVID-19 (και ποια δεν ήταν)

«Διερευνήσαμε την ύπαρξη μακροπρόθεσμων συμπτωμάτων μετά από ήπια COVID-19 σε μια ομάδα σχετικώς νέων και υγιών ατόμων παραγωγικής ηλικίας και ανακαλύψαμε ότι τα κύρια μακροπρόθεσμα συμπτώματα ήταν η απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Η κόπωση και τα αναπνευστικά προβλήματα ήταν επίσης πιο συχνά στα άτομα που είχαν νοσήσει με SARSCoV-2 αλλά δεν εμφανίζονταν στον ίδιο βαθμό» ανέφερε η Σάρλοτ Tαλίν, ειδική παθολόγος, κύρια ερευνήτρια της μελέτης COMMUNITY στο Νοσοκομείο Danderyd και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Προσέθεσε ωστόσο ότι «δεν είδαμε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης γνωστικών συμπτωμάτων όπως η ομίχλη του εγκεφάλου, τα προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης ή σωματικά προβλήματα όπως οι πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, η ταχυκαρδία ή ο μακροχρόνιος πυρετός».

Απαιτείται σεβασμός στον ιό και από τους νέους και υγιείς

Ο Σεμπάστιαν Χάβερβαλ, ειδικός παθολόγος στο Νοσοκομείο Danderyd και διδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα σημείωσε πως «παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν εμφανίσει ήπια λοίμωξη με τον νέο κορωνοϊό, ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό ανέφερε μακροπρόθεσμα συμπτώματα τα οποία είχαν επίδραση στην ποιότητα ζωής του.

Υπό το φως αυτού του ευρήματος, πιστεύουμε ότι οι νέοι και υγιείς άνθρωποι, όπως και άλλες ομάδες του πληθυσμού, πρέπει να δείχνουν μεγάλο σεβασμό σε αυτόν τον ιό ο οποίος φαίνεται ότι μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, ακόμη και για μακρό διάστημα μετά τη λοίμωξη».

Τα επόμενα βήματα

Η μελέτη COMMUNITY συνεχίζεται τώρα με τους ερευνητές να έχουν σχεδιάσει την επόμενη παρακολούθηση των εθελοντών τον ερχόμενο μήνα – όταν και ένα μεγάλο μέρος τους αναμένεται να εμβολιαστεί.

Μεταξύ άλλων οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν τη διάρκεια της ανοσίας των εθελοντών, τις πιθανές επαναλοιμώξεις αλλά θα διερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος και μακροπρόθεσμα συμπτώματα όπως η ανοσμία και η αγευσία.

Θα εξετάσουν, και αν το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει ρόλο στη μακρά COVID-19.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε