Επιδημίες

Δ.Σαρηγιάννης: «Μετά το Πάσχα θα μπορούσε να γίνει το άνοιγμα όλων των βαθμίδων αν τα self tests λειτουργήσουν»

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι απαιτούνται υποχρεωτικά self test σε όλους τους εκπαιδευτικούς 1-2 φορές την εβδομάδα και προτεραιότητα στον εμβολιασμό τους μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων.

«Μετά το Πάσχα θα μπορούσε να γίνει το άνοιγμα γυμνασίων, δημοτικών και νηπιαγωγείων αν η μαζική εφαρμογή των self test, σε συνδυασμό με πολύ καλή ιχνηλασία των επαφών, φέρει τα προβλεπόμενα αποτελέσματα σχετικά με την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας και του αριθμού ημερήσιων μολύνσεων» υπογράμμισε.

Μαθήματα στους προαύλιους χώρους

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Α.Π.Θ. ο οποίος μελετά τα αποτελέσματα της υπολογιστικής πλατφόρμας διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου CORE (το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία), τα μαθήματα θα μπορούσαν να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους κάνοντας καλή χρήση του καλού καιρού από τον Μάιο και έπειτα.

«Στις τάξεις θα πρέπει να διατηρούνται οι αποστάσεις και η καλή απολύμανση επιφανειών, να ακολουθείται όσο πιο σχολαστικά και παιδευτικά γίνεται η καλή προσωπική υγιεινή. Εξίσου σημαντικός είναι ο πολύ καλός εξαερισμός σε μόνιμη βάση αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, με χρήση συσκευών μέτρησης του CO2 για την αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα στις τάξεις, ενώ σε τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών και σε περιοχές με σχετικά μεγαλύτερο επιδημιολογικό ή ιικό φορτίο καλό θα είναι να χρησιμοποιηθούν συσκευές απολύμανσης του αέρα με φίλτρα υψηλής απόδοσης (HEPA) ή και χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Χρήση αιθουσών πολιτιστικών κέντρων και δήμων για διδασκαλία- Να διατηρηθεί η τηλεκπαίδευση

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει για την ασφαλή λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι να αποφεύγονται μαθήματα και δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, όπως αναφέρει, π.χ. μουσική και τραγούδι. Ενώ, επαναφέρει την παλιότερη πρόταση του ιδίου και άλλων επιστημόνων για χρήση αιθουσών μεγάλης χωρητικότητας, όπως αίθουσες πολιτιστικών κέντρων, δήμων, κλπ. για διδασκαλία, καθώς και την έναρξη και το τέλος των μαθημάτων σε διαφορετικά ωράρια για να αποφεύγεται συνωστισμός μαθητών και γονέων. «Σ’ αυτό το πλαίσιο, ιδανικό θα ήταν να μπορεί να συνδυαστεί η διά ζώσης εκπαίδευση με την τηλεκπαίδευση, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα συγχρωτισμού και η μείωση των τάξεων σε μέχρι 17 μαθητές εκεί που είναι δυνατόν, πιθανώς με επανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού και ωραρίου προγράμματος. Οι δικοί μας υπολογισμοί με στοχαστικά μοντέλα συμπεριφοράς δείχνουν ότι μια τάξη με 17 μαθητές έχει το πολύ τα 2/3 των ενεργών επαφών από μια τάξη με 27 μαθητές», σχολιάζει ο Καθηγητής του Α.Π.Θ.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, στις τάξεις, θα πρέπει οι ομάδες μαθητών εκεί που απαιτείται ομαδική εργασία να είναι ολιγάριθμες και σταθερές ώστε να μειώνεται η πιθανότητα διασποράς.

Έλεγχος στα σχολικά λεωφορεία

Σημαντικός, τέλος, κρίνεται και ο έλεγχος της διασποράς κατά τη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο με σχολικά λεωφορεία. «Πρέπει τα σχολικά να κρατάνε τα παράθυρα ανοικτά, τα παιδιά να φορούν μάσκες, να μην αλλάζει η σύνθεση των μεταφερόμενων μαθητών σε κάθε λεωφορείο, τα λεωφορεία να φτάνουν και να φεύγουν από το σχολείο σε διαφορετικά ωράρια και η είσοδος στο σχολικό χώρο να γίνεται με τρόπο ώστε να αποφεύγεται η ανάμιξη των μαθητών, χρησιμοποιώντας όπου αυτό είναι δυνατόν διαφορετικές πόρτες εισόδου», καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε