Επιδημίες

Νέα έρευνα: Ξεχωρίζει 3 διαφορετικούς φαινοτύπους ασθενών με COVID-19

Μία νέα μελέτη κατάφερε να ξεχωρίσει τρεις διαφορετικούς φαινότυπους ασθενών με COVID-19 που προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Ο κάθε φαινότυπος συνδέεται με διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου και διαφορετική πρόγνωση, γεγονός που μπορεί να καθοδηγήσει τη χορήγηση θεραπείας, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Οι περισσότεροι ασθενείς ανήκουν στο «Φαινότυπο ΙΙ»

Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών από 14 νοσοκομεία των ΗΠΑ και 60 κέντρα υγείας στην πολιτεία της Minnesota.

Οι συνολικά 7.538 ασθενείς που εξετάστηκαν σε μελέτη είχαν επιβεβαιωμένη με PCR COVID-19 λοίμωξη και διαγνώστηκαν κάποια στιγμή από τις 7 Μαρτίου μέχρι τις 25 Αυγούστου 2020.

Από τους παραπάνω ασθενείς, οι 1.022 (14%) χρειάστηκαν τελικά νοσηλεία και συμπεριελήφθησαν στις αναλύσεις των ερευνητών.

Οι τελευταίοι εξέτασαν τις συνοσηρότητες των ασθενών, τα φάρμακα που έπαιρναν, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, τις επισκέψεις στο νοσοκομείο και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Όπως διαπίστωσαν, το 60% των ασθενών που προσήλθαν στα επείγοντα (613) είχαν «φαινότυπο ΙΙ».

Οι ασθενείς του παραπάνω φαινοτύπου είχαν σπάνια ιστορικό ηπατικών νόσων σε σχέση με αυτούς των φαινοτύπων Ι και ΙΙΙ, παρουσίαζαν συνήθως μέτρια συμπτώματα, ενώ η θνητότητα αυτής της ομάδας ήταν περίπου 10%.

Το 23% περίπου των ασθενών (236) είχε «φαινότυπο Ι», ο οποίος συνδέθηκε με τη χειρότερη πρόγνωση.

Οι ασθενείς του συγκεκριμένου φαινοτύπου είχαν τις περισσότερες αιματολογικές, νεφρικές και καρδιακές συνοσηρότητες.

Επιπλέον, σχεδόν ένας στους δύο ασθενείς δεν μιλούσε Αγγελικά, γεγονός που οι επιστήμονες της μελέτης θεώρησαν ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Οι ασθενείς του φαινοτύπου Ι ήταν συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με τους φαινοτύπους ΙΙ και ΙΙΙ (67.2 ετών έναντι 60.9 και 58.6, αντίστοιχα), ενώ και οι δείκτες φλεγμονής ήταν υψηλότεροι σε αυτή την ομάδα.

Ο Φαινότυπος ΙΙΙ είχε την καλύτερη πρόγνωση

-173 ασθενείς (16.9%) είχαν το «φαινότυπο ΙΙΙ», ο οποίος είχε την καλύτερη πρόγνωση.

Ένα γεγονός που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι οι ασθενείς αυτού του φαινοτύπου είχαν τα υψηλότερα ποσοστά αναπνευστικών συνοσηροτήτων, αλλά και τα χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και θανάτου.

Ο φαινότυπος αυτός συνδέθηκε επίσης με ιστορικό:

-καπνίσματος,

-αλκοολισμού και,

-ουδετεροπενίας.

Οι επιστήμονες της μελέτης στάθηκαν αρκετά στο γεγονός ότι αρκετοί ασθενείς του φαινοτύπου ΙΙΙ είχαν χρόνιες πνευμονικές παθήσεις.

Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούσαν επίσης συσκευές εισπνοών, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς η θεραπεία αυτή προσφέρει κάποιου βαθμού προστασία από την COVID-19.

Ο φαινότυπος ΙΙΙ συνδέθηκε με 10% αυξημένο κίνδυνο νέας νοσηλείας συγκριτικά με τους άλλους δύο φαινοτύπους.

Η ετερογένεια των ασθενών

Συνολικά, οι φαινότυποι Ι και ΙΙ συνδέθηκαν με 7.3 φορές και 2.57 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με το φαινότυπο ΙΙΙ, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη ετερογένεια των ασθενών με COVID-19, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες.

Τόνισαν επίσης, ότι οι παρατηρήσεις της έρευνας θα βοηθήσουν στην προσαρμογή των θεραπειών που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η μελέτη προσφέρει επίσης σημαντικά δεδομένα που δίνουν απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα σχετικά με το long COVID, όπως για παράδειγμα αν το σύνδρομο συνδέεται με τις προϋπάρχουσες παθήσεις των ασθενών πριν την COVID-19 λοίμωξη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, γνωρίζοντας το φαινότυπο των ασθενών κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, θα είναι δυνατό να προβλέψουμε σε μεγάλο βαθμό ποια συμπτώματα θα εμφανίσουν κατά τη νοσηλεία τους.

Με έναν ισχυρό αλγόριθμο, θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία της διαλογής (triage).

 Καθυστέρηση νέων θεραπειών

Σήμερα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες θεραπείες.

Αυτή τη στιγμή, μόλις 1 φάρμακο, η δεξαμεθαζόνη, έχει συνδεθεί με μειωμένη θνητότητα των ασθενών που νοσηλεύονται.

Όπως έγραψαν στη μελέτη τους οι επιστήμονες, αν γίνει διαχωρισμός τον ασθενών ανάλογα με το φαινότυπο και ακολούθως αναζητηθούν ειδικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον κάθε φαινότυπο, τότε θα είναι ευκολότερο να καταλήξουμε σε αποτελεσματικά φάρμακα.

Καταλήγοντας, τόνισαν ότι, προς το παρόν, δεν θα πρέπει να αλλάξουν οι θεραπείες που χορηγούνται στους ασθενείς με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης τους.

Ωστόσο, η τελευταία προσφέρει σημαντικά δεδομένα που μπορούν να καθοδηγήσουν τις μελλοντικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε