Επιδημίες

ΕΚΠΑ: Προϋποθέσεις για το άνοιγμα των εστιατορίων

Η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 , καθώς ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων.

Η συνεπής και σωστή χρήση της μάσκας είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς και άτομα πριν εμφανίσουν συμπτώματα αφορά το 60% των περιπτώσεων COVID-19.

Οι εσωτερικοί χώροι, όπως τα εστιατόρια, όπου οι κοινωνικές αποστάσεις είναι δύσκολο να τηρηθούν και η συνεχόμενη χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή μπορεί να γίνουν αιτία αυξημένης μετάδοσης του ιού.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA για τη λειτουργία της εστίασης στην πανδημία και το ρόλο της μάσκας.

Το κλείσιμο της εστίασης μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού αλλά έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

Τα εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με παράδοση κατ οίκον και παραλαβή από το κατάστημα για να περιορίσουν την διασπορά, όπως ήδη γίνεται τους τελευταίους μήνες.

Για να μπορούν όμως να λειτουργήσουν κανονικά ξανά τότε οφείλουν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως:

-η χρήση μάσκας,

-ο κατάλληλος αερισμός,

-η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους,

-η σωστή υγιεινή των χεριών και,

-οι αποστάσεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων.

Επίσης το προσωπικό πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απέχει από την εργασία του αν έρθει σε επαφή κάποιο θετικό κρούσμα ή εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.

Η πρόταση για χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό, αλλά και από τους πελάτες, όσο δεν γευματίζουν, είναι λογική, όσο δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις.

Η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που θα επιφέρει το άνοιγμα της εστίασης, μπορεί να μειωθεί με τη σωστή και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Όσο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί αυξάνεται, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βγουν οδηγίες για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο καλός αερισμός του χώρου είναι βασική προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα της εστίασης, καθώς ο ιός κυρίως μεταδίδεται από μικρά σταγονίδια στον αέρα.

Επίσης, η σωστή απολύμανση των επιφανειών και των αντικειμένων που ακουμπούν πολλοί, όπως τα μηχανήματα ηλεκτρονικής πληρωμής, τα μενού, οι πάγκοι και οι καρέκλες κλπ, είναι απαραίτητη.

Η απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, η χρήση εξωτερικών χώρων εστίασης και η αποφυγή συνωστισμού σε χώρους αναμονής είναι επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ασφαλές άνοιγμα των εστιατορίων.

Οι στρατηγικές πρόληψης είναι νευραλγικό κομμάτι για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μαζί με το μαζικό εμβολιασμό που προχωράει, μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε