Επιδημίες

Μ. Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Ενδεχόμενο σύνδεσης με σύνδρομο θρόμβωσης μαζί με θρομβοπενία

Ο ταχύς εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία τείχους ανοσίας ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο εμβόλιο ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία. 

Φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών.

“Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

“Το σύνδρομο είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών αν και έχουν παρουσιαστεί περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία έχει συγγράψει οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και για τους υγειονομικούς και για τους πολίτες“.

Παράλληλα τόνισε, πως “Δεν θα πρέπει αυτές οι οδηγίες να δημιουργήσουν πανικό και άγχος γιατί αναφέρονται σε μια σπάνια κατάσταση και αναγράφονται για τη σωστή έγκαιρη ενημέρωση”.

Συγκεκριμένα:

Οι υγειονομικοί σε περιπτώσεις που εμφανίζονται τέτοια συμπτώματα εντός 28 ημερών από εμβολιασμό θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα και αν κάτι τους προβληματίζει να μπορούν αν συμβουλεύονται και αιματολόγους.

-Οι πολίτες να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους όταν έχουν συμπτώματα όπως: δύσπνοια, κάποιο νευρολογικό σύμπτωμα, θωρακικό άλγος, επίμονη κεφαλαλγία πέραν των 4ωην ημερών και δερματολογικές εκδηλώσεις – εκχυμώσεις πέραν του εμβολίου (μελανιές), μικρές αιμοραγίες σαν τσίμπιμα καρφίτσας.

Συνίσταται σε άτομα με θρομβοπενία κάτω των 150.000 αιμοπετάλια ή  θρόμβωση να έχουν στενή παρακολούθηση και αν έχουν και κλινική συμπτωματολογία να ελέγχονται.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ερευνά μια προς μια τις περιπτώσεις και αναμένεται τις επόμενες ημέρες επιστημονικό πόρισμα.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, “παρά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα ειδικά και σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία”.

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 346.000 περίπου δόσεις εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ, ένα επεισόδιο θρόμβωσης που έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανό», ανέφερε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 18,1 εκατ. δόσεις εμβολίου της AstraZeneca έχουν αναφερθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 θρομβώσεων με θρομβοπενία.

Στην Ευρώπη σε 9,2 εκατ δόσεις της AstraZeneca έχουν αναφερθεί 44 περιπτώσεις.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε