Επιδημίες

COVID-19: Πόσο επικίνδυνη είναι η φλεγμονή που προκαλεί στο θυρεοειδή;

Ορισμένοι ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή COVID-19, παρουσιάζουν φλεγμονή στο θυρεοειδή αδένα η οποία διαφέρει από την αντίστοιχη φλεγμονή που προκαλούν άλλοι ιοί, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που παρουσιάστηκε στο ENDO 2021, το ετήσιο συνέδριο του Endocrine Society.

Το 1/3 περίπου των ασθενών με COVID-19 είχε ακόμα ενδείξεις φλεγμονής του θυρεοειδούς μετά από 3 μήνες, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία του αδένα είχε επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες της παραπάνω έρευνας παρακολουθούν ακόμα την πορεία των εθελοντών αυτών με σκοπό να διαπιστώσουν αν η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο θυρεοειδή.

Την άνοιξη του 2020, το 15% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στην Ιταλία είχαν διαταραχές στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες αποδόθηκαν σε διάφορα αίτια, μεταξύ των οποίων και η φλεγμονή του θυρεοειδούς.

Συγκριτικά, το ίδιο διάστημα του 2019, δηλαδή πριν την πανδημία της COVID-19, μόλις το 1% των νοσηλευομένων ασθενών είχε παθολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας:

Στους ασθενείς με φλεγμονή του θυρεοειδούς ή θυρεοειδίτιδα από άλλους ιούς, η λειτουργικότητα του αδένα επανέρχεται πλήρως άμεσα.

Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν χρόνιες βλάβες στο θυρεοειδή αδένα από τις επιπλοκές της λοίμωξης ή από τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος”.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν η θυρεοειδίτιδα που προκαλεί ο SARS-CoV-2 έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της φλεγμονής του θυρεοειδούς που αποδίδεται σε άλλους ιούς.

Για την έρευνά τους, παρακολούθησαν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σε ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για μέτρια ή σοβαρή COVID-19.

Οι ασθενείς αυτοί προσήλθαν στο νοσοκομείο και έκαναν εξετάσεις αίματος και υπέρηχο του θυρεοειδούς κάθε 3 μήνες.

Όπως διαπίστωσε η έρευνα, η θυρεοειδίτιδα στους ασθενείς με COVID-19 διαφέρει από την τυπική θυρεοειδίτιδα που προκαλούν άλλοι ιοί.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς δεν είχαν άλγος στην περιοχή του λαιμού, καθώς και ήπια έκπτωση της λειτουργίας του αδένα.

Επιπλέον, η επιπλοκή εμφανίστηκε συχνότερα στους άνδρες και στους ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα από COVID-19.

Μέχρι σήμερα, 53 ασθενείς ολοκλήρωσαν την 1η εκτίμηση του θυρεοειδούς στους 3 μήνες μετά το εξιτήριό τους και σε όλους η λειτουργία του αδένα είχε επανέλθει πλήρως.

Ωστόσο, παρά τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, περίπου το 1/3 είχε ενδείξεις φλεγμονής.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, σκοπεύουν να παρακολουθήσουν την πορεία των ασθενών με σκοπό να διαπιστώσουν αν η φλεγμονή στον αδένα μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες βλάβες”, τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Καταλήγοντας, τόνισαν ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εγκαίρως αν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, έτσι ώστε να μπορούμε να χορηγήσουμε τις κατάλληλες θεραπείες πρόληψης το ταχύτερο δυνατό.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε