Επιδημίες

Aσπιρίνη και κορωνοϊός: Tι διαπίστωσαν έρευνες για την προστασία από τον ιό

Aσπιρίνη και κορωνοϊός: Tι διαπίστωσαν έρευνες για την προστασία από τον ιό
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο George Washington διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα στους πνεύμονες και να μειώσει την ανάγκη για μηχανικό αναπνευστήρα, εισαγωγή σε ΜΕΘ και τη θνητότητα της COVID-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Τα τελικά αποτελέσματα της έρευνάς τους για την ασπιρίνη και την COVID-19, που αποδεικνύουν προστατευτική δράση της ασπιρίνης στους πνεύμονες, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Anesthesia & Analgesia.

«Καθώς μάθαμε για τη σύνδεση μεταξύ θρόμβων αίματος και COVID-19, γνωρίζαμε ότι η ασπιρίνη -που χρησιμοποιείται για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής- θα μπορούσε να είναι σημαντική για τους ασθενείς με COVID-19», δήλωσε ο δρ. Jonathan Chow, επίκουρος καθηγητής αναισθησιολογίας και διευθυντής του τμήματος Αναισθησιολογίας Κρίσιμης Φροντίδας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου George Washington. «Η έρευνά μας διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ χαμηλής δόσης ασπιρίνης και μειωμένης σοβαρότητας της COVID-19 και θανάτου εξαιτίας της», πρόσθεσε.

 Τι πετυχαίνει η ασπιρίνη

Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 400 ασθενείς που εισήχθησαν από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020 σε νοσοκομεία των ΗΠΑ. Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων ώστε να ληφθούν υπόψη δημογραφικά στοιχεία και συννοσηρότητες, η χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με:

  • μειωμένο κίνδυνο μηχανικού αερισμού (μείωση 44%)
  • μειωμένη ανάγκη εισαγωγής σε ΜΕΘ (μείωση 43%) και
  • μειωμένη θνησιμότητα στο νοσοκομείο (μείωση 47%)

Δεν υπήρχαν διαφορές στην μείζονα αιμορραγία ή την εμφανή θρόμβωση μεταξύ των συμμετεχόντων που πήραν ασπιρίνη και εκείνων που δεν πήραν.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά ως προδημοσίευση το φθινόπωρο του 2020. Έκτοτε, και άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ασπιρίνη τόσο στην πρόληψη της λοίμωξης όσο και στην μείωση του κινδύνου σοβαρής COVID-19 και θανάτου εξαιτίας της.

Ο δρ. Chow ελπίζει ότι αυτή η μελέτη θα οδηγήσει σε περισσότερη έρευνα σχετικά με το εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της χρήσης ασπιρίνης και του μειωμένου πνευμονικού τραυματισμού σε ασθενείς με COVID-19.

“Η ασπιρίνη είναι φάρμακο χαμηλού κόστους, ευρέως διαθέσιμο και εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούν ήδη για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων”, δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Η εύρεση αυτής της συσχέτισης είναι μια τεράστια νίκη για όσους θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο από μερικά από τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα της COVID-19.

Πηγές: https://scitechdaily.comhttps://www.eurekalert.orghttps://www.webmd.comhttps://www.sciencedaily.com

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε