Επιδημίες

EMA: Να συνεχιστεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca – Αύριο τα αποτελέσματα της

Μετά τα περιορισμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών συμβαμάτων που εμφανίστηκαν σε ορισμένους εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca για την COVID-19, η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Emer Cooke, υπογράμμισε ότι η χορήγηση του εμβολίου στην ΕΕ θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου υπερβαίνουν τους κινδύνους.

Όπως υποστήριξε η ίδια, ο ΕΜΑ έχει ήδη ξεκινήσει μία λεπτομερή ανάλυση προκειμένου να διαπιστώσει αν οι ανεπιθύμητες ενέργειες αποδίδονται πράγματι στο εμβόλιο.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο (18 Μαρτίου).

Στην ανάλυση συμμετέχουν ειδικοί από τις 27 χώρες της ΕΕ, επιστήμονες από το Pharmacovigilance and Epidemiology Department του EMA, καθώς και εξωτερικοί, ανεξάρτητοι ελεγκτικοί φορείς.

«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται είναι πολύ σοβαρές και επομένως δεν θα πρέπει να γίνουν εκπτώσεις κατά την ανάλυσή τους», τόνισε η Cooke.

«Η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα για τον ΕΜΑ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη ανησυχία η οποία ενδεχομένως θα επηρεάσει την πορεία του εμβολιασμού.

Είναι υποχρέωσή μας να επιβεβαιώσουμε όταν τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν υπάρχει κίνδυνος για τους Ευρωπαίους πολίτες».

Αν και η επιτροπή του ΕΜΑ εξετάζει αναφορές ανεπιθυμήτων ενεργειών για όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα στην ΕΕ, αυτή τη στιγμή έχει επικεντρωθεί περισσότερο στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Το εμβόλιο αυτό έχει αναπτυχθεί από την εταιρία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Περισσότερες από 10 χώρες ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα σταματήσουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι να εξερευνηθούν οι παραπάνω ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σήμερα, το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε περισσότερα από 17 εκατομμύρια κατοίκους της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε η εταιρία στις 14 Μαρτίου.

Συνολικά έχουν εμφανιστεί 15 περιστατικά εν των βάθει φλεβοθρόμβωσης και 22 περιστατικά πνευμονικής εμβολής.

Από τις 17 εκατομμύρια δόσεις, περίπου 5 εκατομμύρια έχουν διατεθεί στις χώρες τις ΕΕ και οι υπόλοιπες χορηγήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, όπως δήλωσε η Cooke.

Στα παραπάνω νούμερα αναφέρθηκε προσφάτως και ο Peter Arlett, MD, επικεφαλής της επιτροπής Pharmacovigilance and Epidemiology Department του EMA, σε μία συνέντευξη τύπου που έδωσε.

«Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών συμβαμάτων που έχει αναφερθεί είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν που θα εμφανιζόταν φυσιολογικά στον πληθυσμό που εμβολιάστηκε», δήλωσε.

Η Cooke τόνισε, με τη σειρά της, ότι θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της ανάλυσης του ΕΜΑ για να έχουμε μία πλήρη εικόνα.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην ανάλυση εξετάζουν επίσης τα υποκείμενα νοσήματα των ασθενών που παρουσίασαν τις ανεπιθύμητες ενέργειες, με σκοπό να διαπιστώσουν αν μπορεί να προκλήθηκαν από άλλα αίτια.

Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών, η θρομβοεμβολή εμφανίστηκε ταυτόχρονα με θρομβοκυτταροπενία.

Σύμφωνα με την Cooke, τα περιστατικά θρομβοεμβολής δεν φαίνεται να συνδέονται με κάποια συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου.

«Καθώς η ανεπιθύμητη ενέργεια έχει εμφανιστεί σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ, είναι απίθανο να αποδίδεται σε μία ελαττωματική παρτίδα», κατέληξε.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού