Επιδημίες

Νέα “υγρή βιοψία” εξετάζεται ως προς τη χρησιμότητά της στην COVID-19

Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Cornell αναπτύσσει σήμερα μία «υγρή βιοψία» η οποία μπορεί να ανιχνεύσει και να ποσοτικοποιήσει τις βλάβες που προκαλεί η COVID-19 στα εσωτερικά όργανα.

Η εξέταση ουσιαστικά εντοπίζει τις επιγενετικές αλλαγές στο cfDNA (cell-free DNA) που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος.

“Το cfDNA προέρχεται από κύτταρα που έχουν καταστραφεί από παθογόνα ή από τη δράση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας:

Οι τροποποιήσεις στο παραπάνω DNA είναι ειδικές για κάθε κύτταρο, ιστό ή είδος οργάνου, κάτι που ουσιαστικά μάς δείχνει την προέλευση της βλάβης“.

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Med, οι ερευνητές ανέλυσαν το cfDNA από 104 δείγματα πλάσματος που είχαν ληφθεί από 33 ασθενείς με COVID-19 σε 2 νοσοκομεία της Βόρειας Αμερικής.

Ακολούθως έλαβαν αντίστοιχα δείγματα cfDNA από ασθενείς που έπασχαν από άλλες λοιμώξεις, καθώς και υγιείς εθελοντές που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα ανάμεσα στις 3 ομάδες, οι επιστήμονες κατέληξαν σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Στην ομάδα των ασθενών με COVID-19, το cfDNA που προερχόταν από το ήπαρ, τους πνεύμονες, τους νεφρούς και τους ερυθροβλάστες (προγονικά κύτταρα των ερυθρών αιμοσφαιρίων) ήταν σημαντικά αυξημένο.

Επιπλέον, τα συνολικά επίπεδα του cfDNA στο πλάσμα των ασθενών με COVID-19 ήταν αντίστοιχα της σοβαρότητας της νόσου των ασθενών, σύμφωνα με το σκορ κλινικής εξέλιξης της νόσου που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι ασθενείς με σκορ 7 ή μεγαλύτερο, το οποίο αντιστοιχεί σε ανάγκη διασωλήνωσης ή εισαγωγής στη ΜΕΘ, συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη αύξηση του cfDNA.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, η εξέταση του cfDNA είναι εξαιρετικά απλή και μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις.

Αρχικά, μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση των βλαβών που έχει προκαλέσει ο ιός σε διάφορα όργανα.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Iwijn De Vlaminck, PhD, επικεφαλής της έρευνας, η εξέταση μπορεί να έχει και προγνωστική ισχύ για τους ασθενείς που θα νοσήσουν σοβαρά.

Η επιστημονική ομάδα εξετάζει ήδη τη χρησιμότητα της εξέτασης στην παρακολούθηση της πορείας της COVID-19, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά που πάσχουν από το σύνδρομο MIS-C“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε