Επιδημίες

Eξαδάκτυλος: Κατηγορηματικός για την παράταση του lockdown – «Ούτε να το σκέφτεστε το άνοιγμα»

Eξαδάκτυλος: Κατηγορηματικός για την παράταση του lockdown – «Ούτε να το σκέφτεστε το άνοιγμα»

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 373 νέα στελέχη που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, στα 368 ταυτοποιήθηκε ο νέος βρετανικός ιός

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε χαρακτηριστικά:

“Έχουμε πλέον να κάνουμε με έναν νέο εχθρό, πιο γρήγορο και πιο μεταδοτικό, που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ξέραμε ότι είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει η μετάλλαξη. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία φάση αναμονής. Να υπάρξει μια σταθεροποίηση και στη συνέχεια πτώση. Το ότι δεν το είδαμε αυτό μέχρι τώρα, οφείλεται στις μεταδοτικότερες μεταλλάξεις. Κάθε σκέψη να σταματήσουμε τους περιορισμούς θα πρέπει να την απωθήσουμε, γιατί αυτό θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη διασπορά, με ό, τι αυτό σημαίνει. Πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή και πίστη. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο… Όσο χρειαστεί”, λέει ο γιατρός.

Η πίεση στο σύστημα υγείας οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα μήνα. Αυτή η κατάσταση δεν αφήνει περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες, λένε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σχολιάζει ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις αυτή τη στιγμή:

“Οι μέχρι σήμερα προβλέψεις , οι οποίες είχαν βασιστεί στη συμπεριφορά της προηγούμενης κατάστασης του ιού, δηλαδή πριν από τις μεταλλάξεις, δεν έχουν επαληθευτεί. Αυτό που έχει επαληθευτεί είναι, ότι χάρη στα μέτρα δεν ζούμε την κατάσταση που έζησε η Πορτογαλία. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πότε θα είμαστε σε μία ασφαλή επιδημιολογικά στιγμή”, σημειώνει.

Επιπλέον ιδιωτικές κλινικές και προσωπικό ζητούν οι γιατροί στα νοσοκομεία

Καταστάσεις πολέμου εν καιρώ ειρήνης ζουν γιατροί και νοσηλευτές στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής. Οι ασθενείς συρρέουν κατά δεκάδες. Μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι καταλαμβάνεται αμέσως από τον επόμενο ασθενή.

Σε κορεσμό βρέθηκε χθες το απόγευμα το Λαϊκό Νοσοκομείο που ξεκίνησε την εφημερία του με μόλις 26 κλίνες. Μετά από “βίαια εξιτήρια” ασθενών που βρίσκονταν σε αποθεραπεία, οι γιατροί κατάφεραν με πολλές δυσκολίες να “στριμώξουν” 45 νέους ασθενείς. Αυτή τη δραματική εφημερία οι γιατροί, δήλωναν ότι δεν την είχαν ξαναζήσει.

Γιατροί και νοσηλευτές ζητούν επίταξη κι άλλων μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, ώστε να απορροφήσουν μέρος των ασθενών και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Οι δύο ιδιωτικές κλινικές που εντάχθηκαν χθες στη δυναμικότητα του ΕΣΥ, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ, διαθέτουν συνολικά μόνο 135 κλίνες Covid, οι οποίες θα καταληφθούν μέσα σε λίγες μέρες.

Ακόμη πιο δραματική είναι η έλλειψη γιατρών. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες να ενταχθούν στο ΕΣΥ, με παροχή αυξημένων κινήτρων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Εξαδάκτυλος, δηλώνει ότι οι ιδιώτες γιατροί είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και να βοηθήσουν, κι ήταν έτοιμοι, όπως λέει, να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ από το περασμένο φθινόπωρο, όμως, το σύστημα Υγείας δεν ήταν έτοιμο τότε να τους ενσωματώσει:

“Η πρόσκληση προς τους γιατρούς για την Αθήνα, ουσιαστικά υλοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (9/3). Έχουμε δηλαδή λίγα 24ωρα από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε. Εγώ είμαι βέβαιος ότι οι γιατροί έχουν διάθεση να βοηθήσουν. Αυτό το είδαμε και στην προηγούμενη φάση της πανδημίας τον Νοέμβριο. Οι γιατροί ανταποκρίθηκαν, το σύστημα, όμως, δεν ήταν έτοιμο να τους ενσωματώσει. Οι αντιδράσεις είναι γνωστές δεν με ενδιαφέρει να τις σχολιάσω. Τότε υπήρχαν τα προβλήματα αυτά, τώρα έχουν λυθεί”,τονίζει.

Το ΕΣΥ στην Αττική δεν πάσχει από κλίνες και μηχανήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημά είναι η στελέχωση με έμψυχο δυναμικό. Ακόμη και η εμπλοκή των ιδιωτικών νοσοκομείων -για τα οποία οι εργαζόμενοι ζητούν να υπάρξει επίταξη- “πάσχει” από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ικανό αριθμητικά και εκπαιδευμένο προσωπικό να στελεχώσει τις κλίνες νοσηλείας.

“Τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν τάχιστα με κάθε τρόπο. Έχουμε κάνει προτάσεις σ’ αυτόν τον χρόνο για όλα αυτά τα θέματα τα οποία εάν είχαν υλοποιηθεί θα ήμασταν αρκετά ενισχυμένοι», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ και συμπληρώνει:

“Και τώρα, όμως, μπορούν πολλές από αυτές τις προτάσεις να υλοποιηθούν παράλληλα με το κάλεσμα του Υπουργείου στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο ενισχύουμε κι εμείς με όση δύναμη έχουμε, διότι είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και την πατρίδα μας”, αναφέρει.

Ο κ. Εξαδάκτυλος σημειώνει ότι όλη η χώρα πλέον είναι περίπου στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο:

“Ο κανόνας -με ελάχιστες εξαιρέσεις- είναι ότι όλη η χώρα είναι στο ίδιο επίπεδο. Με μικρές σχετικά διαφορές και με μία τάση να εξομοιωθεί η κατάσταση παντού. Κρατιόμαστε σ’ αυτό το επίπεδο εξαιτίας της επίδρασης των μέτρων”.

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών σήμερα Παρασκευή 12/3, δεν θα πρέπει να περιμένουμε καμία άρση μέτρου, σημειώνει ο ίδιος.

Αργεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, και πολύ περισσότερο η επαναλειτουργία των σχολείων. Όσο για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την Καθαρή Δευτέρα; Συντεταγμένα και με αυστηρή τήρηση των μέτρων θα μπορέσουμε παραμένοντας εντός  δήμου και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, να πετάξουμε αετό, λέει ο κ. Εξαδακτυλος:

“Ας μην περιμένουμε σήμερα αποφάσεις για άρση μέτρων. Εκείνο που πρέπει να έχουμε στη σκέψη μας διαρκώς, είναι ότι οι δραστηριότητες υπαίθρου, εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν επιβαρύνουν την πανδημία. Αλλά μόνο όταν δεν υπάρχει συνωστισμός. Βοηθούν τους ανθρώπους να αντέξουν τη διάρκεια των μέτρων μέσω της ψυχικής ανάτασης που προσφέρουν”, σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη τοποθέτηση σε ημερίδα, της επικεφαλής ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ του Υπουργείου Υγείας, Αναστασίας Κοτανίδου, για την κόπωση των επιδημιολόγων που έχει οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις, ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά ότι δεν συμφωνεί:

“Αν συμφωνούσα με αυτά που είπε η κα. Κοτανίδου, εγώ θα είχα αποχωρήσει”, καταλήγει.

Κλείνοντας ωστόσο σε μία «κωλοτούμπα» του ο γιατρό σχετικά με τον χαρταετό, είπε πως «είναι θέμα» το οποίο ωστόσο, δεν έχει συζητηθεί ακόμα. «Όλοι ξέρουμε ότι στο χαρταετό κρατούν αποστάσεις, ότι δεν μεταδίδεται από την καλούμπα και ότι όλοι το χρειάζονται», παραδέχτηκε, επισημαίνοντας πως «αν όμως έχουμε συγκεντρώσεις ατόμων σε μεγάλες ομάδες, θα υπάρχει πρόβλημα».

«Επιβάλουν οι συνθήκες να μην αλλάξουν τα μέτρα» ανέφερε για τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι «οι μεταλλάξεις έχουν αλλάξει το τοπίο».

«Εκτιμώ ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει, απλώς δεν έχουν φέρει ακόμα το αποτέλεσμα», είπε για τα μέτρα που ισχύουν.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού