Επιδημίες

Η γύρη αυξάνει τον κίνδυνο COVID-19 ακόμα και σε ασθενείς χωρίς αλλεργίες

Η γύρη αυξάνει τον κίνδυνο COVID-19 ακόμα και σε ασθενείς χωρίς αλλεργίες

Η έκθεση στη γύρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης με COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Όπως υποστηρίζει η έρευνα, η σύνδεση αυτή παρατηρείται και στους ασθενείς που δεν έχουν αλλεργίες.

Πού αποδίδεται, όμως, η παραπάνω σύνδεση και ποιο ρόλο έχει παίξει η κλιματική αλλαγή στις εποχές της γύρης;

Πώς συνδέεται η γύρη με τον SARS-CoV-2

“Μία από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης είναι ότι η γύρη μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας:

Πριν μερικά χρόνια, μία έρευνα είχε δείξει ότι η γύρη μπορεί να καταστείλει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στους ιούς.

Παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των πρωτεϊνών που εκκινούν την ανοσιακή απόκριση στους αεραγωγούς, η γύρη μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του ξενιστή σε μία σειρά ιούς του αναπνευστικού συστήματος από τη γρίπη μέχρι τον SARS-CoV-2″.

Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην COVID-19.

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν πως μεταβάλλονται τα ποσοστά νέων λοιμώξεων ανάλογα με τα επίπεδα της γύρης σε 31 χώρες.

Όπως διαπίστωσαν, το 44% περίπου της διαφοροποίησης των περιστατικών COVID-19 συνδεόταν άμεσα με την έκθεση στη γύρη, καθώς και τις μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των λοιμώξεων παρουσίαζαν αύξηση 4 ημέρες μετά από μία ημέρα με υψηλά επίπεδα γύρης.

Αν δεν υπήρχε lockdown στη χώρα, τα ποσοστά νέων λοιμώξεων παρουσίαζαν αύξηση της τάξεως του 4% ανά 100 κόκκους γύρης σε ένα κυβικό μέτρο αέρα.

Στις χώρες με αυστηρό lockdown, η αύξηση αυτή ήταν 50% χαμηλότερη.

Ο αυξημένος κίνδυνος από την έκθεση στη γύρη δεν παρατηρήθηκε μόνο στους ασθενείς με αλλεργίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, σχετίζεται με την αντίδραση του οργανισμού στη γύρη ανεξαρτήτως αλλεργιών.

Μάλιστα, ακόμα και η γύρη που δεν σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις φάνηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο COVID-19“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ποια μέτρα προφύλαξης μπορούμε να λάβουμε;

-Τις ημέρες με αυξημένα επίπεδα γύρης, προσπαθήσετε να παραμείνετε στο σπίτι έτσι ώστε να περιορίσετε την έκθεσή σας στη γύρη στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.

Όταν βγείτε από το σπίτι, φοράτε πάντοτε μάσκα, καθώς τα σωματίδια της γύρης είναι πολύ μεγάλα και δεν μπορούν να τη διαπεράσουν.

-Αν φτερνίζεστε ή βήχετε προτιμήστε τη χειρουργική μάσκα.

Αν είστε ασυμπτωματικός φορέας της COVID-19, το φτέρνισμα που προκαλεί η γύρη αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλα άτομα.

Επιπλέον, τα ήπια περιστατικά της COVID-19 μπορεί να αποδοθούν λανθασμένα σε αλλεργίες.

Γιατί η εποχή της γύρης έχει πλέον μεγαλύτερη διάρκεια;

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τη γύρη με 3 τρόπους, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

Πρώτον, η εποχή της γύρης αρχίζει νωρίτερα.

Γνωρίζουμε πλέον ότι οι αλλαγές της άνοιξης ξεκινούν νωρίτερα με αποτέλεσμα να ανιχνεύονται σωματίδια της γύρης ακόμα και από τα τέλη του χειμώνα.

-Δεύτερον, η εποχή της γύρης έχει συνολικά μεγαλύτερη διάρκεια.

Την άνοιξη, η μεγαλύτερη ποσότητα της γύρης προέρχεται από τα δέντρα, το καλοκαίρι από το γρασίδι και το φθινόπωρο από το φυτό της αμβροσίας.

Και τις 3 παραπάνω εποχές, η διάρκεια έκλυσης γύρης είναι 20 ημέρες μεγαλύτερη σε σχέση με το 1990.

Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τον Ισημερινό, τόσο ταχύτερα αυξάνεται η μέση θερμοκρασία με αποτέλεσμα η εποχή της γύρης να παρατείνεται ακόμα περισσότερο“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Τρίτον, έχει αυξηθεί και η ποσότητα της γύρης.

Τα 3 παραπάνω φαινόμενα περιγράφηκαν από μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο.

Καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της γύρης, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την ευαισθησία των ανθρώπων στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι αλλαγές στην εποχή της γύρης συμβαίνουν εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Όταν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν τα δεδομένα σχετικά με τις διακυμάνσεις των επιπέδων της γύρης τα προηγούμενα χρόνια, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αυτά αυξάνονται σταδιακά εδώ και περισσότερα από 30-40 χρόνια“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε