Επιδημίες

COVID-19: Με 4 χρόνια νοσήματα συνδέονται τα 2/3 των νοσηλειών

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο Journal of the American Heart Association (JAHA) υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των νοσηλειών για COVID-19 συνδέεται με τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋπάρχουσες παθήσεις:

-την παχυσαρκία,

-την υπέρταση,

-το διαβήτη, και,

-την καρδιακή ανεπάρκεια,

με αυτή τη σειρά.

Η έρευνα διεξήχθη από το Tufts University και χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο για να εκτιμήσει ποιος είναι ο αριθμός των νοσηλειών που θα είχε προληφθεί αν ο πληθυσμός δεν έπασχε από τα παραπάνω 4 μείζονα καρδιομεταβολικά νοσήματα.

Καθένα από αυτά έχει συνδεθεί ισχυρά στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

«Αν και ο μαζικός εμβολιασμός θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε μείωση των νέων μολύνσεων, αυτή τη στιγμή απέχουμε αρκετά από την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Μέχρι το σημείο αυτό, η έρευνά μας δείχνει ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις με σκοπό τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτό θα περιορίσουμε άμεσα τις νοσηλείες, τους θανάτους και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας από την COVID-19», υποστήριξαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης.

Αλλαγές στην διατροφή και απώλεια βάρους θα βελτιώσουν σημαντικά την μεταβολική υγεία

«Γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές στη διατροφή, ακόμα και χωρίς να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη μεταβολική υγεία μέσα σε 6-8 εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να προωθήσουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής προκειμένου να προστατευτούν οι ασθενείς τόσο από την COVID-19 όσο και από μελλοντικές λοιμώξεις».

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από τις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι από το σύνολο των 906.849 νοσηλειών που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ μέχρι τις 18 Νοεμβρίου:

  • Το 30% (274.322) αποδίδεται στην παχυσαρκία
  • Το 26% (237.738) αποδίδεται στην υπέρταση
  • Το 21% (185.678) αποδίδεται στο διαβήτη
  • Το 12% (106.139) αποδίδεται στην καρδιακή ανεπάρκεια

Σε επιδημιολογικούς όρους, τα παραπάνω ποσοστά αντιπροσωπεύουν το ποσοστό των νοσηλειών για COVID-19 που θα είχε αποφευχθεί αν δεν υπήρχαν οι παραπάνω 4 νόσοι.

Με άλλα λόγια, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες θα είχαν μεν μολυνθεί με τον ιό, αλλά δεν θα είχαν νοσήσει σοβαρά από αυτόν“, επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας:

Εξετάζοντας συνδυαστικά τα παραπάνω δεδομένα, το μοντέλο έδειξε ότι μέχρι και το 64% (575.419) των νοσηλειών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Έδειξε επίσης ότι μία μείωση της τάξης του 10% στον πληθυσμό των ασθενών που πάσχουν από τις παραπάνω νόσους μπορεί να οδηγήσει σε 11% μείωση των συνολικών νοσηλειών για COVID-19

Η επιλογή των παραπάνω νόσων βασίστηκε στα επιστημονικά δεδομένα που έχουν δείξει ότι καθεμία από αυτές αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Το ποσοστό του αυξημένου κινδύνου που χρησιμοποιήθηκε για την κάθε νόσο είχε προέλθει από δεδομένα για περισσότερους από 5.000 ασθενείς που διαγνώστηκαν με COVID-19 στην αρχή της πανδημίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα για την κατανομή των νοσηλειών ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη φυλή.

Υγιεινή διατροφή και άσκηση σώζουν και από την COVID-19

«Οι γιατροί θα πρέπει να συνιστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως υγιεινή διατροφή και φυσική άσκηση, στους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο COVID-19 που διατρέχουν οι ασθενείς με τα παραπάνω καρδιομεταβολικά νοσήματα», υποστήριξε η Meghan O’Hearn, επικεφαλής της έρευνας.

Ο παράγοντας ηλικία στην έρευνα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ποσοστά του αυξημένου κινδύνου COVID-19 για ορισμένες από τις καρδιομεταβολικές παθήσεις που εξετάστηκαν παρουσίαζαν διαφοροποίηση ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία.

Για παράδειγμα, το 8% των συνολικών νοσηλειών σε ενήλικες κάτω των 50 ετών αποδόθηκε στο διαβήτη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29% για τους ενήλικες άνω των 65.

Αντιθέτως, η παχυσαρκία είχε παρόμοια επίδραση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Όταν οι 4 παθήσεις εξετάστηκαν συνολικά, διαπιστώθηκε ότι:

-τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν οι Αφροαμερικανοί όλων των ηλικιών,

-με τους Ισπανόφωνους να βρίσκονται στη 2η θέση.

Για παράδειγμα, ακόμα και στους νεαρούς ενήλικες 18-49 ετών, οι 4 παθήσεις προκάλεσαν το 39% περίπου των νοσηλειών από COVID-19 στους καυκάσιους, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 50% στους Αφροαμερικάνους.

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας, ιδιαίτερα στους ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για την COVID-19“, καταλήγει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε