Επιδημίες

«Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια μας θωρακίζουν από τον κορωνοϊό» ήταν το κεντρικό μήνυμα των επιστημόνων σε εκδήλωση της Ε. Α. Ε.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υποδέχθηκε τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον Ομότιμο Καθηγητή Δημόσιας Υγείας Τάκη Παναγιωτόπουλο, τον Καθηγητή Φαρμακολογίας Αχιλλέα Γραβάνη και τον Γ’ Αντιπρόεδρο της  Ένωσης Γιώργο Καλαμίτση, σε ενημερωτική εκδήλωση με  θέμα:

«Ο οδικός χάρτης για τον εμβολιασμό COVID-19», την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021.

Τη δημόσια συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος τόνισε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε και τον καταλυτικό ρόλο της Ευρώπης στην έγκαιρη προμήθεια εμβολίων.

Εκτίμησε πως η παραγωγή τους σύντομα θα είναι επαρκής, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο η ζήτηση να περιοριστεί όσο θα πλησιάζουμε στο καλοκαίρι.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης συμφώνησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε τη διαπραγματευτική δύναμή της με τις κοινές συμφωνίες με τις εταιρείες και αυτό ευνόησε κυρίως, τις μικρές χώρες.

Μάλιστα, προανήγγειλε τη δημοσίευση Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού και την ταξινόμηση των ομάδων σε υψηλού και αυξημένου κινδύνου.

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης έκανε μια χαρτογράφηση των εμβολίων που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Ανέφερε πως όσα έχουν ήδη πάρει άδεια κυκλοφορίας παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στις μέχρι σήμερα γνωστές μεταλλάξεις του ιού, παρόλα αυτά όλες σχεδόν οι εταιρίες βρίσκονται σε διαδικασία κλινικής επαναξιολόγησής τους.

Επισήμανε δε, πως ακόμη και τα εμβόλια με 60% αποτελεσματικότητα παρέχουν επαρκή προστασία, καθώς οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα παρουσιάσουν ηπιότερη κλινική συμπτωματολογία. 

Παράλληλα τόνισε την αξία της επικοινωνίας μεταξύ ασθενούς και ιατρού, καθώς ο τελευταίος είναι αρμόδιος να ενημερώνει για τον εμβολιασμό και τις προφυλάξεις, ακολουθώντας πάντοτε τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στα κριτήρια της προτεραιοποίησης των ευπαθών ομάδων, καθώς ο περιορισμένος αριθμός εμβολίων υπαγορεύει αναπόφευκτα σε αυτή τη φάση την ιεράρχηση.

Στη βάση αυτή, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ασθενών με:

-μεταμόσχευση,

-νεφρική ανεπάρκεια,

-καρκίνο υπό αγωγή,

-σοβαρά νοσήματα του αναπνευστικού,

-σοβαρή ηπατική νόσο,

-ανοσοκαταστολή και,

-άλλα νοσήματα.

Τέλος, επεσήμανε πως ο εμβολιασμός σε άτομα άνω των 60 ετών θα αποτρέψει το 91% των θανάτων και το 73% των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ στη χώρα μας.

Ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Γιώργος Καλαμίτσης μίλησε για την επιρροή που ασκούν τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τη δημόσια υγεία και τον εμβολιασμό.

Τόνισε πως μια τόσο μεγάλης έκτασης παρέμβαση δημόσιας υγείας, όπως ο μαζικός εμβολιασμός, οφείλει να γίνεται με σωστή ενημέρωση, με ενσυναίσθηση στις ανησυχίες και τα ερωτήματα των πολιτών, και πάντως όχι με επιβολή.

Η πρωτοβουλία της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η Ένωση επιχείρησε να συμβάλει στο δημόσιο και επιστημονικό διάλογο και στην υπεύθυνη πληροφόρηση των πολιτών για:

-το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού,

-τις εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,

-την πορεία των κλινικής έρευνας για την έγκριση νέων εμβολίων,

-τις προκλήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή και την ψυχρή αλυσίδα,

-καθώς και τα εμπόδια που ορθώνει η παραπληροφόρηση στην αποτελεσματικότητα της εθνικής στρατηγικής για την εμβολιαστική κάλυψη.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε