Επιδημίες

Μπορεί η Covid-19 να προκαλέσει διαβήτη; Τα τελευταία δεδομένα

Το 14% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 παρουσίασαν διαβήτη μετά το πέρας της νοσηλείας τους, όπως παρατήρησε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism.

Προς το παρόν, ωστόσο, ο μηχανισμός της παραπάνω σύνδεσης δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που δεν έχουν διαβήτη, ή άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις.

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορες θεωρίες σχετικά με τα αυξημένα ποσοστά νεοεμφανιζόμενου διαβήτη σε ασθενείς με ιστορικό COVID-19, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια που έχει ξεχωρίσει“, αναφέρει ο Αντώνιος Δημητρακόπουλος, MD, PHD Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Ειδικός Σύμβουλος Παθολόγος Αιγινήτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προσθέτοντας:

Μία θεωρία, για παράδειγμα, επικεντρώνεται περισσότερο στους υποδοχείς του ACE2. Γνωρίζουμε ότι ο SARS-CoV-2 εισέρχεται στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος μέσω αυτών των υποδοχέων

Ωστόσο, τα β κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη φέρουν επίσης ACE2 υποδοχείς.

Η είσοδος του ιού στα κύτταρα αυτά μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία τους ή ακόμα και να τα καταστρέψει“.

-Η COVID-19 Μπορεί να Επιδεινώσει το Διαβήτη

Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν διαταράσσονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Η ινσουλίνη βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης.

Στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, ο οργανισμός παράγει πολύ χαμηλές ποσότητες ή καθόλου ινσουλίνη.

Μία θεωρία υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Η φλεγμονή είναι ένας παράγοντας που επίσης παίζει ρόλο στην παραπάνω σύνδεση.

Οι ασθενείς με γενετική προδιάθεση για διαβήτη τύπου 1 μπορεί να παρουσιάσουν την παραπάνω νόσο εξ’ αιτίας των επιδράσεων της φλεγμονής στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον ιό, στα πλαίσια της ανοσιακής απόκρισης μπορεί να καταστραφούν ορισμένα β κύτταρα του παγκρέατος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση διαβήτη τύπου 1.

Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και σε λοιμώξεις από άλλους κορονοϊούς. ή ιούς της ηπατίτιδας.

Υπάρχει επίσης πιθανότητα η επιβάρυνση του οργανισμού κατά τη νοσηλεία να επιδεινώνει προϋπάρχοντα περιστατικά ήπιου διαβήτη που δεν είχαν διαγνωστεί.

Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία, η σοβαρή COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1 μέσω της αυτοανοσίας.

Στην τελευταία, ο οργανισμός παράγει αντισώματα τα οποία στοχεύουν υγιείς ιστούς.

Στο διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα τα οποία καταστρέφουν τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Η φλεγμονή της COVID-19 μπορεί να αυξήσει επίσης την αντίσταση στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Αν και σήμερα τα δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση διαβήτη στους ασθενείς με COVID-19 είναι περιορισμένα, γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές σε μία λοίμωξη με COVID-19.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με COVID-19 και διαβήτη παρουσιάζουν συχνά ανεξέλεγκτη υπεργλυκαιμία η οποία απαιτεί υψηλές δόσεις ινσουλίνης.

Αμφίδρομη η σχέση ανάμεσα στον Covid-19 και τον διαβήτη

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι η σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 και το διαβήτη είναι αμφίδρομη. Δηλαδή, οι ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο COVID-19, αλλά και οι ασθενείς με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας:

Αυτή τη στιγμή εξετάζεται επίσης αν το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη επηρεάζει την παραπάνω σύνδεση. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί σήμερα αρκετά περιστατικά ασθενών χωρίς οικογενειακό ιστορικό διαβήτη οι οποίοι νόσησαν από COVID-19 και ακολούθως εμφάνισαν διαβήτη”.

Θεραπευτικές Επιλογές για το Διαβήτη και την COVID-19

Η αντιμετώπιση της COVID-19 στους διαβητικούς ασθενείς έχει ιδιαίτερη σημασία στους ασθενείς με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο μεταβολισμό, όπως για παράδειγμα η διαβητική κετοξέωση και το υπεργλυκαιμικό σοκ, δηλαδή οι 2 σοβαρότερες επιπλοκές του διαβήτη, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Οι επιπλοκές αυτές εμφανίζονται τόσο στο διαβήτη τύπου 1 όσο και στο διαβήτη τύπου 2.

Καθώς η διαβητική κετοξέωση συχνά συνοδεύεται από αφυδάτωση, είναι απαραίτητο να γίνεται ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών, καθώς και ινσουλίνης, στους διαβητικούς ασθενείς με COVID-19.

Τα στεροειδή αποτελούν επίσης επιλογή, ωστόσο θα πρέπει να χορηγούνται με προσοχή.

Η χορήγηση των παραπάνω θεραπειών σε συνδυασμό με στεροειδή μπορεί να περιορίσει περισσότερο τα αναπνευστικά συμπτώματα της COVID-19, ωστόσο αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.

Η Ανάρρωση μετά την COVID-19

Οι ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19, θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την εμφάνιση χρονίων συμπτωμάτων από τη λοίμωξη.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών παρουσιάζει χρόνια συμπτώματα σε ένα φαινόμενο που περιγράφεται πλέον με τον όρο long COVID.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα υπάρχουν ακόμα αρκετά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κατά την ανάρρωση από COVID-19.

Δεν αποκλείεται η παραγωγή ινσουλίνης να είναι περιορισμένη τις πρώτες εβδομάδες μετά το εξιτήριο, επομένως ορισμένοι ασθενείς θα πρέπει ίσως να περιορίσουν την κατανάλωση υδατανθράκων.

Οι χρόνιες επιδράσεις της COVID-19 λοίμωξης είναι ακόμα άγνωστες και τα δεδομένα ερευνών είναι πολύ περιορισμένα.

Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος .

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε