Επιδημίες

COVID-19: Πάνω από το 50% των νέων μολύνσεων προέρχεται από ασυμπτωματικούς φορείς

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο που εξέτασε δεδομένα για την εξάπλωση του SARS-CoV-2 στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσε ότι στο 1ο κύμα της πανδημίας, μόλις 1 στα 5, έως 1 στα 7 θετικά περιστατικά, παρουσίασαν συμπτώματα.

Η ίδια έρευνα παρατήρησε ότι πάνω από το 50% των νέων μολύνσεων έγινε από ασυμπτωματικούς φορείς.

Όταν η επιδημία της COVID-19 έφτασε στις ΗΠΑ, ήταν πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ποιο ποσοστό των ασθενών που μολύνθηκαν εμφανίζει συμπτώματα, κυρίως λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας των διαγνωστικών εξετάσεων.

«Χωρίς έναν ικανοποιητικό αριθμό εξετάσεων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιο ποσοστό ασθενών δεν διαγνώστηκε ποτέ και ποιο ποσοστό ήταν πράγματι ασυμπτωματικό», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Rahul Subramanian, PhD, προσθέτοντας:

«Θέλαμε να ξεχωρίσουμε τις 2 παραπάνω κατηγορίες ασθενών και, καθώς η Νέα Υόρκη ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που ανέφερε ημερήσιο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, χρησιμοποιήσαμε τα παραπάνω δεδομένα για να εκτιμήσουμε το ποσοστό των συμπτωματικών περιστατικών».

Αν και σήμερα υπάρχουν αρκετά μοντέλα και επιδημιολογικά δεδομένα για την εκτίμηση των αδιάγνωστων περιστατικών COVID-19, αυτή είναι η πρώτη peer-reviewed έρευνα που χρησιμοποιεί δεδομένα ημερησίων διαγνωστικών εξετάσεων με σκοπό να προσφέρει μία πιο ακριβή εικόνα για το ποσοστό των συμπτωματικών λοιμώξεων σε μία μεγάλη πόλη.

«Η εισαγωγή των δεδομένων στο υπολογιστικό μοντέλο έδειξε ότι το ποσοστό των συμπτωματικών ασθενών με COVID-19 βρίσκεται ανάμεσα στο 13% και το 18%», ανέφερε  η Mercedes Pascual, PhD, μία επιστήμονας που έλαβε μέρος στην έρευνα.

«Ανεξαρτήτως των υπολοίπων παραμέτρων, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι πάνω από το 50% της μετάδοσης που συμβαίνει στην κοινότητα αποδίδεται σε ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς».

Αν και η ανάλυση των δεδομένων δεν μπορεί να δείξει πόσο μολυσματικοί είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς, ούτε μπορεί να εξετάσει την επίδραση των νέων μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού, προσφέρει σημαντικά δεδομένα που υποστηρίζουν την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης ανεξαρτήτως αν είμαστε συμπτωματικοί ή όχι.

«Ακόμα κι αν οι ασυμπτωματικοί φορείς δεν μεταδίδουν τον ιό εξίσου εύκολα με τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα, αποτελούν το 80% περίπου του συνόλου των περιστατικών», είπε η Qixin He από το Perdue University.

«Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο απ’ όσο θα περιμέναμε. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να αυξηθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις και να εφαρμόζονται αυστηρά από όλους τα μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών», τόνισε.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι περισσότερες κυβερνήσεις θα πρέπει να δημοσιεύουν τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων προκειμένου να έχουμε πιο ακριβή εικόνα στα υπολογιστικά μοντέλα μετάδοσης.

«Η δημοσιοποίηση του αριθμού των εξετάσεων είναι εξίσου σημαντική με τον αριθμό των νέων περιστατικών», είπε η Pascual.

«Χωρίς τον αριθμό αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στο είδος και τον αριθμό των περιστατικών και τις επιδράσεις στη μετάδοση του ιού. Τα δεδομένα αυτά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη επιδημιολογικών μοντέλων υψηλής ακρίβειας».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε