Επιδημίες

Γιατί είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε από τώρα για την επόμενη πανδημία

Στην εποχή της πανδημίας της COVID-19, η οποία έχει ήδη προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι μία άλλη επιδημία στο μέλλον μπορεί να προκαλέσει χειρότερες συνέπειες.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Πολύ πριν τα πρώτα περιστατικά της COVID-19, αρκετοί επιστήμονες γνώριζαν ότι η πιθανότητα μίας πανδημίας στο μέλλον είναι υπαρκτή και, αν δεν προετοιμαστούμε κατάλληλα, μπορεί να προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους.

Αν και η πρόβλεψη αυτή ήταν αρκετά δυσοίωνη, δυστυχώς επαληθεύτηκε.

Μετά τις απρόσεκτες παρεμβάσεις μας στη φύση, οι οποίες εξέθεσαν την ανθρωπότητα σε περισσότερα παθογόνα που βρίσκονται στα ζώα, κάτι τέτοιο ήταν μάλλον αναπόφευκτο να συμβεί, αν και σήμερα η ακριβής προέλευση του SARS-CoV-2 δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

-Αυτό που έχει προκαλέσει έκπληξη, ωστόσο, είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει μετά την εμφάνιση της COVID-19.

Σήμερα, κινδυνεύουμε ακόμα από νέες μεταλλάξεις που μπορεί να εμφανιστούν στον SARS-CoV-2, αλλά και από άλλα παθογόνα που μπορεί να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο από τα ζώα.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ξεκινήσουν άμεσα έρευνες που θα αναπτύξουν νέα εμβόλια, ή θεραπείες που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την παραπάνω απειλή.

Το άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Nature παροτρύνει τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν έρευνες για ανάπτυξη αντισωμάτων

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature προέρχεται από το Scripps Research του San Diego και υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν άμεσα έρευνες για την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων ευρέος φάσματος, τα οποία θα μπορούν να εξουδετερώσουν αρκετά διαφορετικά στελέχη.

«Τα αντισώματα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση ιών μίας συγκεκριμένης οικογενείας, στην οποία θα περιλαμβάνονται και στελέχη που δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί», υποστήριξαν οι συγγραφείς Dennis Burton και Eric Topol.

«Σημαντικότερα, θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη εμβολίων ενάντια σε αρκετά μέλη μίας οικογενείας ιών».

Αναφερόμενοι ειδικά στον SARS-CoV-2, οι επιστήμονες τόνισαν ότι σταθήκαμε τυχεροί.

Ο λόγος είναι ότι η πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 αποτελεί ένα προφανή στόχο για τα εμβόλια που καθιστά την ανάπτυξη των τελευταίων ευκολότερη.

Ωστόσο, την επόμενη φορά μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί.

«Το επόμενο παθογόνο που θα εμφανιστεί μπορεί να μην έχει έναν αντίστοιχο προφανή στόχο για τα εμβόλια», έγραψαν οι επιστήμονες.

«Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη των εμβολίων μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο”, τόνισαν οι επιστήμονες, και πρόσθεσαν:

Ακόμα και ο SARS-CoV-2 αρχίζει σιγά σιγά να εξελίσσεται έτσι ώστε να αποφεύγει την εξουδετέρωση από τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα, λόγω της εμφάνισης των νέων στελεχών».

Ένας τρόπος να ξεπεραστεί το παραπάνω πρόβλημα είναι να αναπτυχθούν εμβόλια που θα παράγουν αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν αρκετούς από τους πλέον επικίνδυνους ιούς, όπως για παράδειγμα ο SARS-CoV-2, ο HIV, ο ιός της γρίπης, ο Ebola, ο MERS-CoV και άλλοι.

Αν και η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα έχει αυτή την ικανότητα δεν είναι κάτι απλό και θα χρειαστεί σημαντική χρηματοδότηση, τα οφέλη υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους από την αδράνεια, η οποία μας έχει φέρει ήδη σε δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συγγραφέων, η ανάπτυξη ενός εμβολίου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα χρειαστεί περίπου 100-200 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης και αρκετά χρόνια έρευνας.

Συγκριτικά, η πανδημία της COVID-19 έχει κοστίσει ήδη τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόληψη για την επόμενη πανδημία τονίζουν οι επιστήμονες

«Αντί να επενδύσουμε σε προγράμματα αντιμετώπισης που θα ενεργοποιηθούν μετά την εμφάνιση ενός παθογόνου, μπορούμε να επενδύσουμε στην πρόληψη, με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη τα εργαλεία που χρειάζονται για την αντιμετώπισή του», εξήγησαν.

«Είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με ένα αντίστοιχο παθογόνο. Ο στόχος είναι να το σταματήσουμε πριν προλάβει να εξελιχθεί σε πανδημία», καταλήγει το άρθρο.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε