Σε καταγραφή της σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης, και σε συστάσεις προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για τήρηση των μέτρων που ισχύουν ήδη, περιορίστηκε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και 15 εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και φορέων της πόλης.

Οι δύο υπουργοί εκτιμούν πως παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τα προειδοποιητικά σήματα που στέλνει το ιικό φορτίο στα λύματα – ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, έκανε τη σχετική ενημέρωση -, η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη δεν είναι σήμερα στο “κόκκινο”, όπως η Αττική και η Αχαϊα, και δεν απαιτεί τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, αλλά την πιστή τήρηση όσων ισχύουν, προκειμένου να μην επαναληφθεί η τραγωδία του περασμένου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Για τον ίδιο λόγο, ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, ζητώντας το κλείσιμο των σχολείων, τα οποία συνεισφέρουν όσο καμία άλλη δραστηριότητα στην αύξηση της κινητικότητας, αλλά δεν εισακούστηκε. Όπως είπε, η επιδημιολογική εικόνα της πόλης παραπέμπει στα μεγέθη της 15ης Οκτωβρίου και χρειάζονται μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η τάση αύξησης των κρουσμάτων. “Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, με εξαίρεση την εστίαση, όλα τα άλλα λειτουργούν”, τόνισε με έμφαση, μην κρύβοντας τον προβληματισμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζέρβας ανέφερε στη σύσκεψη πως η λειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης δημιουργεί κινητικότητα 2 εκατομμυρίων ανθρώπων πανελλαδικά, έναντι μόλις 500.000 της αγοράς.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, υποστηρίζοντας πως τα σχολεία συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην κινητικότητα, και κατά συνέπεια στη διασπορά. Οι υπουργοί τους ζήτησαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν όσα υποστηρίζουν, αναφέροντας πως οι αναλύσεις που έχουν στη διάθεσή τους δεν δείχνουν τέτοια εικόνα.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου ζήτησαν να μην κλείσει η αγορά και να μην επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί, τώρα που άρχισε και πάλι να ανασαίνει. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, πρότεινε μάλιστα να κλείσουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, στα οποία υπάρχουν ουρές και συνωστισμός, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί για τα φαινόμενα αυτά να πληρώνουν οι μικροί επαγγελματίες. Και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, ως μη εφαρμόσιμη.

Χρυσοχοϊδης: Έχουμε αύξηση, όχι έκρηξη

“Είμαστε εδώ με εντολή του πρωθυπουργού, ώστε να μην ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη όσα έζησε το Νοέμβριο”, είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος στις δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων.

“Η Θεσσαλονίκη με κόπο κατάφερε, εκείνον τον φοβερό Νοέμβριο του 2020 να ξεπεράσει το πρόβλημα. Και είμαστε εδώ σήμερα για να μην ξαναέχουμε τα ίδια. Ο ιός έχει έναν φίλο, έναν σύμμαχο, που είναι ο συνωστισμός. Σας παρακαλούμε πάρα πολύ, τηρήστε τους κανόνες.

Ξέρουμε ότι έχετε κουραστεί. Ξέρουμε ότι υπάρχει κόπωση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλοί από σας θέλουν να εργαστούν σε επαγγέλματα που αυτή τη στιγμή είναι σε αναστολή. Ωστόσο είμαστε μαζί σας, με τις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση, τη στήριξη των επιχειρήσεων, την ενίσχυση των ανέργων, τη στήριξη όλων εκείνων που υφίστανται ζημιά λόγω του κορωνοϊού”, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Όπως ανέφερε “έχουμε αύξηση κρουσμάτων, δεν έχουμε έκρηξη αυτή  τη στιγμή. Ωστόσο είμαστε εδώ για να προλάβουμε πιθανή νέα διασπορά και πιθανούς νέους κινδύνους”. Ο κ. Χρυσοχοϊδης, που στη συνέχεια επισκέφθηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, είπε πως το φως του τούνελ φαίνεται και είναι οι εμβολιασμοί, και πρόσθεσε πως “κάθε ένα κρούσμα, κάθε μια εισαγωγή στη ΜΕΘ, κάθε μια εισαγωγή σε απλή κλίνη στο νοσοκομείο εμποδίζει και αναστέλλει τους εμβολιασμούς. Διότι, νοσηλευτικό, υγειονομικό προσωπικό ασχολείται με τη νοσηλεία και όχι με τον εμβολιασμό”.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος στη συνέχεια επιθεώρησε τις εργασίες διαμόρφωσης του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα πανικού, αλλά υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. “Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής και αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων. Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου σε κάποιες περιοχές και δη και στη Θεσσαλονίκη. Με συνεργασία, με συνεννόηση, θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και σε αυτή την κρίσιμη καμπή”, είπε.

Σήμα κινδύνου από τον Κ. Ζέρβα

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν έκρυβε τον προβληματισμό του από το αποτέλεσμα της σύσκεψης. “Το ότι είμαστε εδώ σημαίνει ότι έχουμε μια αναζωπύρωση. Το ότι έχουμε αναζωπύρωση σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά”, είπε και ζήτησε να υπάρχουν πολύ καλά ανακλαστικά, ώστε να γίνεται παρέμβαση στον σωστό χρόνο, όταν πρέπει.

“Θα πρέπει άμεσα να έχουμε αντιδράσεις για να ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξουμε και πού πρέπει να επέμβουμε, ούτως ώστε να μην ξαναζήσουμε το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά να το κάνουμε αυτό με άμεσο και έξυπνο τρόπο.

Αν θα φταίνε τα σχολεία, δημοτικά γυμνάσια ή λύκεια, αν θα πρέπει να εφαρμόσουμε διαφορετικούς κανόνες στην αγορά, αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται με ταχύτητα, και αν θέλετε και εξειδικευμένα για κάθε περιοχή της χώρας μας και πόσω μάλλον για τη Θεσσαλονίκη”, τόνισε.

Ο κ. Ζέρβας διατύπωσε την αγωνία του για πιθανή επιστροφή του χρόνου στον Οκτώβριο. “Βρισκόμαστε στις 15 Οκτωβρίου του 2020 όσον αφορά το ιικό φορτίο, όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν την επιδημία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε, να γυρίσουμε το χρόνο πίσω από τις 15 Οκτωβρίου και όχι μετά από τις 15 Οκτωβρίου όταν ζήσαμε τις στιγμές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου”, επεσήμανε.

Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων και απηύθυνε έκκληση στους Θεσσαλονικείς για τήρηση των μέτρων ώστε να μην υπάρξουν άλλα, πιο επώδυνα: “να τηρήσουμε όλοι μαζί πιστά τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, έτσι ώστε να αποφύγουμε τη λήψη νέων, επώδυνων περιοριστικών μέτρων, που αυτή τη φορά θα λειτουργήσουν καταστροφικά για την οικονομία”, είπε.