Επιδημίες

Γιατί η αδυναμία των εμβολίων της COVID-19 να αντιμετωπίσουν ένα στέλεχος δεν τα καθιστά άχρηστα;

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί αρκετά νέα στελέχη του SARS-CoV-2 τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Τα νέα αυτά στελέχη, τα οποία έχουν ανιχνευθεί προς το παρόν στη Μεγάλη Βρετανία (B117), τη Νότια Αφρική (B1351) και τη Βραζιλία (Ρ1 και Ρ2), φέρουν αρκετές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, δηλαδή τις μικρές προεκβολές που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού και του επιτρέπουν να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η πρωτεΐνη αυτή αποτελεί το στόχο όλων των εμβολίων της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα.

Κατά συνέπεια δημιουργείται το ερώτημα αν τα εμβόλια θα έχουν την ικανότητα να μας προστατεύουν από τα νέα στελέχη.

Οι ιοί, κατά τον πολλαπλασιασμό τους, δεν καταφέρνουν πάντα να δημιουργήσουν ακριβή αντίγραφα του αρχικού ιού.

Αυτό σημαίνει ότι με κάθε κύκλο πολλαπλασιασμού, μπορεί να εμφανιστούν μεταλλάξεις, ή «αλλαγές» στη γενετική τους αλληλουχία.

Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι ακίνδυνες και δεν επηρεάζουν τον ιό. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό μεταλλάξεων επιτρέπουν στον ιό να διαφύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εδώ και αρκετούς μήνες, οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 οι οποίες θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων.

Μέχρι προσφάτως, το φαινόμενο αυτό είχε εξεταστεί μόνο για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Τα τελευταία είναι τεχνητά αντισώματα τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορες θεραπείες για την COVID-19, όπως αυτή της Regeneron.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να αναγνωρίσουν ένα συγκεκριμένο κομμάτι της πρωτεΐνης ακίδας.

Αυτό σημαίνει ότι μία μετάλλαξη μπορεί, θεωρητικά, να επηρεάσει την πρόσδεση των αντισωμάτων, καθιστώντας αδύνατη την εξουδετέρωση του ιού.

Μία Πολύπλευρη Απόκριση

Ωστόσο, η απόκριση αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος στην πρωτεΐνη ακίδα είναι «πολυκλωνική».

Αυτό σημαίνει ότι τόσο η φυσική λοίμωξη όσο και ο εμβολιασμός ενεργοποιούν αρκετά διαφορετικά Β κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια που παράγουν αντισώματα) με αποτέλεσμα να παραχθούν αρκετά διαφορετικά είδη αντισωμάτων.

Επομένως, είναι μάλλον απίθανο να εμφανιστεί μία μετάλλαξη η οποία θα επηρεάζει όλα τα παραπάνω αντισώματα.

-Τι θα συμβεί όμως αν υπάρχει μερική μείωση της αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων ενάντια στα νέα στελέχη;

Αρκετές επιστημονικές ομάδες προσπαθούν σήμερα να διαπιστώσουν αν τα αντισώματα στους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να αναγνωρίσουν τα νέα στελέχη του ιού.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge εξέτασαν μία μικρή ομάδα εμβολιασμένων ατόμων και διαπίστωσαν ότι υπάρχει κάποιου βαθμού έκπτωση στην ικανότητα των αντισωμάτων να αναγνωρίζουν το στέλεχος από τη Μεγάλη Βρετανία (Β117).

Ομοίως, μία έρευνα από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το εμβόλιο έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα για το στέλεχος της Νότιας Αφρικής.

-Τι σημαίνουν όμως τα παραπάνω αποτελέσματα για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί;

Καθώς οι παραπάνω έρευνες έχουν βασιστεί κυρίως σε εργαστηριακά δεδομένα, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πως θα επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ανθρώπους.

Αρχικά, δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ελάχιστος «τίτλος» αντισωμάτων που χρειάζεται για να προσφέρει προστασία από τον ιό.

Αν η απόκριση αντισωμάτων που προκαλεί το εμβόλιο είναι «τέλεια» για τον αρχικό ιό και απλά «καλή» ενάντια στα στελέχη, αυτό είναι αρκετό για να προστατεύσει από τη νόσηση;

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, ωστόσο τα πρώιμα δεδομένα είναι θετικά, σύμφωνα με τη Moderna.

Δεύτερον, οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν εξετάσει αποκλειστικά τα επίπεδα των αντισωμάτων.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι τα Τ λεμφοκύτταρα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανοσιακή απόκριση για τον SARS-CoV-2.

Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο αν οι μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 επηρεάζουν τη δράση των Τ λεμφοκυττάρων.

Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου αναγνωρίζεται ο ιός από τα αντισώματα διαφέρει σε σχέση με τα Τ λεμφοκύτταρα, επομένως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ακόμα κι αν η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων περιοριστεί, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και με τα Τ λεμφοκύτταρα“, αναφέρει ο Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PHD- Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center -Ειδικός Σύμβουλος Παθολόγος Αιγινήτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προσθέτοντας:

Σήμερα, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να αποκτήσει ανθεκτικότητα στα εμβόλια με λίγες μόνο μεταλλάξεις.

Ωστόσο, οι μεταλλάξεις μπορεί να επηρεάσουν ελαφρώς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων”.

Ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, αναφέρει “δύο λύσεις”, σε ότι αφορά το θέμα των εμβολίων:

Μία λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι να περιλαμβάνονται περισσότερες πρωτεΐνες του ιού στα εμβόλια, έτσι ώστε να προκαλείται ευρύτερη ανοσιακή απόκριση.

Μία άλλη λύση είναι να ενημερώνεται συνεχώς η γενετική αλληλουχία της πρωτεΐνης ακίδας που περιέχουν τα εμβόλια, μία στρατηγική που εξερευνάται σήμερα από τη Moderna.

Σε κάθε περίπτωση, τα μελλοντικά εμβόλια θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά ενάντια σε έναν ιό που μεταλλάσσεται συνεχώς, ενώ παράλληλα ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε