Επιδημίες

Με την ανάπτυξη των mRNA εμβολίων η έρευνα και η ανάπτυξη νέων εμβολίων ενδέχεται ποτέ να μην είναι όπως παλιά

Η επανάσταση στην ανάπτυξη εμβολίων

Αρχίζει η αντικατάσταση των παλαιών τεχνολογιών με την καινούρια μεθοδολογία mRNA για ανάπτυξη εμβολίων, αλλά και θεραπεία ασθενειών.

΄Ενας εύλογος προβληματισμός (μάλλον ανησυχία) αρκετών συμπολιτών μας είναι ότι οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων τεχνολογίας mRNA έχουν ολοκληρωθεί αρκετά γρήγορα, και ίσως δεν τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα στάδια ελέγχου της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους.

Ας δούμε όμως το ιστορικό ανάπτυξης των εμβολίων mRNA.

1) Το 2012 ερευνητές της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis είχαν συσκευάσει νουκλεοτίδια RNA μέσα σε μικρά σταγονίδια λίπους, γνωστά ως νανοσωματίδια λιπιδίων, και τα χρησιμοποίησαν με επιτυχία σε εμβολιασμό αρουραίων που είχαν μολυνθεί από κάποιον ιό του αναπνευστικού συστήματος.

Η εταιρεία πούλησε αυτή τη δραστηριότητά της, ενώ μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν συμμετείχαν στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

Μόνο δύο μικρές εταιρείες συνέχισαν (από το 2014-2015) τα ερευνητικά τους προγράμματα.

Η μία ήταν η εταιρεία CureVac στη Γερμανία που πειραματίστηκε στην ανάπτυξη εμβολίων χρησιμοποιώντας ως πειραματόζωα τα κουνέλια και η άλλη ήταν η Αμερικανική Moderna.

2) Εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της γενετικής τεχνολογίας, η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των 30.000 γραμμάτων του RNA του ιού SARS-CoV-2 είχε ολοκληρωθεί μέσα σε 10 μέρες!!

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, οπότε επιστημονικές ομάδες μπόρεσαν τον Φεβρουάριο του  2020 να αρχίσουν τη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου mRNA έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

3) Η εταιρεία Moderna, για παράδειγμα, κατάφερε εντός μηνός από τη λήψη του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 να αναπτύξει εμβόλιο χρησιμοποιώντας το mRNA που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού μαζί με τις ρυθμιστικές περιοχές και να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητά του σε κυτταροκαλλιέργειες και ποντίκια!!!

4) Η εταιρεία Moderna, καθώς και η κοινοπραξία Pfizer/BioΝΤech από τότε άρχισαν τις κλινικές δοκιμές αρχικά σε πειραματόζωα/κυτταροκαλλιέργειες και ύστερα σε ανθρώπους.

Ολοκλήρωσαν τις δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας ΙΙΙ φάσης σε 70.000 εθελοντές και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ.

5) Λόγω της διαπίστωσης αλλεργικών αντιδράσεων, οι εταιρείες σχεδίασαν να δέχεται ο εμβολιαζόμενος τις μικρότερες δόσεις για να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες.

Επιπρόσθετα, αρκετές εταιρείες σχεδιάζουν την ανάπτυξη εμβολίων RNA δεύτερης γενιάς.

Προς τούτο δημιούργησαν το αυτό-πολλαπλασιαζόμενο RNA για τα υπό ανάπτυξη εμβόλιά τους εναντίον του κορωνοϊού (βλέπε εικόνα).

6)  Ήδη η τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, όπως:

-η μυϊκή δυστροφία τύπου Duchenne,

-η κυστική ίνωση,

αλλά και η ανάπτυξη εμβολίων εναντίον του ιού της γρίπης, του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, τον καρκίνο, τη φυματίωση και την ελονοσία.

7) Οι δοκιμές των εμβολίων τεχνολογίας mRNA έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και αρχίζει η αντικατάσταση των παλαιών τεχνολογιών με την καινούρια.

*Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας Α. Π Θ.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε