Επιδημίες

Κορωνοϊός: Ποιό είναι το σύμπτωμα που ίσως να μην φύγει ποτέ;

Κορωνοϊός: Ποιό είναι το σύμπτωμα που ίσως να μην φύγει ποτέ;
Τα πολλαπλά συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν ένα ανησυχητικά ευρύ φάσμα επιπλοκών, που μπορεί να προκύψουν στην πορεία της νόσου.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός, ειδικά μεταξύ των ασθενών με ήπια COVID-19, είναι η απώλεια μυρωδιάς (ανοσμία) και γεύσης (αγευσία). Για μερικούς, αυτές οι αισθήσεις επιστρέφουν σε μερικές εβδομάδες. Σε άλλους, περνούν μήνες προτού επανέλθουν αυτές οι αισθήσεις τους. Αλλά υπάρχει περίπτωση, λένε οι ειδικοί, ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 να χάσουν για πάντα την όσφρηση και τη γεύση τους!

Η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης σας μπορεί να μην επανέλθει ποτέ

Η ανοσμία και η αγευσία είναι κοινά συμπτώματα COVID-19. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Internal Medicine (JIM) διαπίστωσε ότι το 86% των ασθενών με ήπιες περιπτώσεις COVID-19 παρουσίασαν αγευσία και ανοσμία ως συμπτώματα. Και ενώ ένα σημαντικό μέρος των αισθήσεων αυτών επανέρχεται κανονικά, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, γιατροί υποστηρίζουν ότι η γεύση και η όσφρηση κάποιων ασθενών ενδέχεται να μην επανέλθουν ποτέ.

Στην ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο ειδικός νευρολόγος δρ. Leo Newhouse, γράφει: «Μερικοί από εμάς δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανακτήσουν την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης μας».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό European Archives of Oto-Rhino-Laryngology έδειξε ότι στην πλειονότητα των ασθενών COVID-19 η απώλεια γεύσης και όσφρησης παρέμεινε πολύ μετά την εξάλειψη όλων των άλλων συμπτωμάτων. Σύμφωνα με την μελέτη, τουλάχιστον το ένα τέταρτο της ικανότητας γεύσης και όσφρησης των συμμετεχόντων επέστρεψε εντός δύο εβδομάδων από την εξαφάνιση των άλλων συμπτωμάτων τους.

Η μελέτη όμως στο περιοδικό JIM κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μετά από δύο μήνες το 15,3% των ασθενών COVID-19 δεν είχαν ακόμη ανακτήσει τις δύο αυτές αισθήσεις. Το ποσοστό αυτό ήταν 4,7% για μετά από έξι μήνες.

Ακόμα κι αν γεύση και όσφρηση επιστρέψουν μερικώς, μπορεί να μην επανέλθουν ποτέ πλήρως

«Τα καλά νέα είναι ότι οι οσφρητικοί νευρώνες είναι ικανοί για αναγέννηση«, γράφει ο δρ. Newhouse. «Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα επιστρέψουν όλοι στο επίπεδο λειτουργίας τους πριν από την COVID-19«, προσθέτει.

Εάν έχετε ανοσμία ή/και αγευσία, δεν σημαίνει ότι χάνετε κάθε ελπίδα. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι αισθήσεις σας να ανακάμψουν εντός του πρώτου έτους της απώλειας. Η επίκουρη καθηγήτρια δρ. Jessica Grayson, είπε στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ ότι “οι ασθενείς με μετα-ιική ανοσμία έχουν περίπου 60-80% πιθανότητες να επανέλθει η όσφρησή τους σε έναν χρόνο”.

Η ανοσμία και αγευσία μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη

Αυτό το κοινό σύμπτωμα COVID-19 μπορεί να έχει ακόμη πιο επιβλαβές αποτέλεσμα από ό,τι νομίζαμε. Οι ειδικοί λένε ότι η αγευσία και η ανοσμία μπορεί να πιέσουν σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα του ασθενούς. Μια μελέτη του 2016, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Chemical Senses, έδειξε ότι «οι ασθενείς με δυσλειτουργία στην οσμή έχουν συμπτώματα κατάθλιψης που επιδεινώνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της απώλειας όσφρησης».

Η δρ. Pamela Dalton, που ειδικεύεται στην χημική λειτουργία των αισθητηρίων του ανθρώπου, δήλωσε στη The Wall Street Journal, ότι όταν χάνουμε την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης“χάνουμε και ένα ολόκληρο κομμάτι της συνείδησής μας που δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι χρησιμοποιούμε κάθε μέρα”. Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να απολαύσουν τις γεύσεις και τις μυρωδιές που τους κάνουν να αισθάνονται όμορφα, αυτομάτως μειώνεται και η παραγωγή σεροτονίνης (η ορμόνη της ευεξίας) από τον οργανισμό, εξηγεί η δρ. Dalton.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού