Επιδημίες

Στρατηγική εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ

Ο σχεδιασμός της εμβολιαστικής στρατηγικής έναντι του SARS-CoV-2 αποτελεί πραγματική πρόκληση.

Η επιλογή της αποθήκευσης εμβολίων ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη χορήγηση της δεύτερης δόσης έναντι της χορήγησης της πρώτης δόσης του εμβολίου σε όσο το δυνατό περισσότερα άτομα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι υποστηρίζει την προσέγγιση να ελευθερωθούν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2, ώστε να εμβολιαστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, παρά να κρατηθούν ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Με αυτό τον τρόπο ο Joe Biden παρέχει το πρώτο δείγμα γραφής σχετικά με το πώς πρόκειται να τροποποιήσει το σχεδιασμό της απερχόμενης κυβέρνησης του Donald Trump και να προχωρήσει σε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή σχεδιασμό της κυβέρνησης του Joe Biden θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες όταν αναλάβει την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Σημειώνεται ότι το πρώτο εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 που έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές και αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech απαιτεί τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση ώστε να επιτύχει την επιδιωκόμενη αποτελεσματικότητα με βάση τα δεδομένα των κλινικών μελετών.

Το εμβόλιο της εταιρείας Moderna απαιτεί και αυτό τη χορήγηση δύο δόσεων, αλλά με απόσταση 28 ημερών μεταξύ τους.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Trump, με βάση εισηγήσεις των αξιωματούχων σε θέματα υγείας, υποστηρίζει ότι το 50% των διαθέσιμων δόσεων θα πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να εμβολιαστούν έγκαιρα με τη δεύτερη δόση όσοι έχουν λάβει την 1η δόση του εμβολίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η  παρασκευή των εγκριθέντων εμβολίων αποτελεί μια νέα διαδικασία.

Σε διαφορετική περίπτωση, υποστηρίζεται ότι μερικοί εμβολιασμένοι θα ήταν σε κίνδυνο να καθυστερήσει η δεύτερη δόση τους, ή κάποιες δόσεις εμβολίων που είχε προγραμματιστεί να χορηγηθούν ως αρχικές δόσεις σε κάποια άτομα, θα μετατρέπονταν σε αναμνηστικές δόσεις για τους ήδη εμβολιασθέντες και έτσι θα καθυστερούσε ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ωστόσο, 8 Δημοκρατικοί Κυβερνήτες συνυπογράφουν έγγραφο σύμφωνα με το οποίο υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός για την παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων της απερχόμενης κυβέρνησης έγινε με βιασύνη, σύμφωνα με τη Washington Post.

Σημειώνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός χρειάζονται περισσότερα εμβόλια ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία COVID-19, και ειδικά μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 που θεωρείται πιο μεταδοτικό και δυνητικά πιο θανατηφόρο.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε