Επιδημίες

Ένας στους 30 πολίτες του Λονδίνου έχουν μολυνθεί από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2, δηλαδή η παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία, που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (και ήδη έχει καταγραφεί σε αρκετές περιπτώσεις και στη χώρα μας) είναι πιο μεταδοτικό από άλλα στελέχη του ιού, αλλά όχι πιο παθογόνο.

Ένας στους 30 πολίτες του Λονδίνου έχουν μολυνθεί!

Το στέλεχος μολύνει περισσότερο άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών σε σχέση με τα άλλα στελέχη του ιού.

Απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της μετάδοσης/εξάπλωσης του νέου στελέχους SARS-CoV-2 B.1.1.7

Η γενεαλογική γραμμή SARS-CoV-2 B.1.1.7, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο του 2020, και ίσως δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, χαρακτηρίστηκε ως παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία [(Variant of Concern 202012/01 (VOC)] από το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δύο ερευνητές ομάδες στο Η.Β. πραγματοποίησαν επιδημιολογική ανάλυση της νέας παραλλαγής SARS-CoV-2 B.1.1.7 (φέρει 17 νέες μεταλλάξεις, 8 από τις οποίες αφορούν την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού), διερεύνησαν τη μεταδοτικότητά της στην Αγγλία και παρουσίασαν σε προδημοσιεύσεις στοιχεία συσχέτισης επιδημιολογικών και γενετικών δεδομένων.

Τρεις από τις 8 μεταλλάξεις προκάλεσαν ανησυχία στους επιστήμονες, π.χ. η μετάλλαξη N501Y ήταν γνωστό ότι αυξάνει τη στενή δέσμευση της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού στον υποδοχέα ACE2 των ανθρώπινων κυττάρων.

Η μετάλλαξη αυτή πιθανώς προσφέρει κάποιο ευεργετικό/εξελικτικό πλεονέκτημα στον ιό.

Το στέλεχος αυτό περιέχει έλλειμμα δύο αμινοξέων στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού. Ίσως λόγω του ελλείμματος, το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτερα από τις υπάρχουσες παραλλαγές του ιού.

Μία τρίτη μετάλλαξη, η P681H, εξετάζεται προσεκτικά, διότι τροποποιεί τη θέση που η πρωτεΐνη της ακίδας του ιού κόβεται, προτού εισέλθει στα κύτταρά μας.

Επιπλέον, κλασικές μέθοδοι ανίχνευσής της αποτυγχάνουν να την εντοπίσουν.

Η πρώτη ερευνητική ομάδα -Eric Volz και συν. στο Imperial College του Λονδίνου- εξέτασε 1904 γονιδιώματα του στελέχους και άλλων 48.128 δειγμάτων άλλων στελεχών. Τα δείγματα συλλέχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Οκτωβρίου και αρχές Δεκεμβρίου 2020.

Η ανάλυση εντόπισε αυξημένη συχνότητα στην νέα παραλλαγή που είναι συνεπής με ένα πλεονέκτημα μετάδοσής της έναντι άλλων παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μελετώντας τη διακύμανση των συχνοτήτων των διάφορων παραλλαγών του ιού με την πάροδο του χρόνου, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η συχνότητα του νέου στελέχους παρουσίαζε εκθετική αύξηση, επειδή το στέλεχος ήταν τουλάχιστον 50% πιο μεταδοτικό από άλλα στελέχη του ιού.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης, ότι η επιβολή καραντίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο του 2020 μειώθηκαν οι διαπιστωμένες περιπτώσεις COVID-19 που προκλήθηκαν από τις περισσότερες ιογενείς παραλλαγές, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν οι περιπτώσεις που συνδέονται με το νέο στέλεχος.

Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης μια μετατόπιση της ηλικιακής σύνθεσης των περιπτώσεων, με μεγαλύτερο μερίδιο σε άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών μεταξύ των περιπτώσεων μολύνσεων με το νέο στέλεχος, σε σχέσεις με τις μολύνσεις από άλλα στελέχη του ιού.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκαν σημαντικά περισσότερες περιπτώσεις με το νέο στέλεχος, τον στέλεχος βιοδείκτη S- των περιπτώσεων VOC, μεταξύ ατόμων ηλικίας 0-19 σε σύγκριση με περιπτώσεις S+, και σημαντικά λιγότερες περιπτώσεις S- μεταξύ ατόμων ηλικίας 60-79 ετών.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής του στελέχους κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7, ήταν δηλαδή πολύ υψηλότερος από τα άλλα στελέχη του ιού, κι ο λόγος μεταξύ τους κυμαίνεται από 1,4 έως 1,8.

Η άλλη επιστημονική ομάδα (Nicholas Davies και οι συνεργάτες του στο London School of Hygiene and Tropical Medicine) χρησιμοποίησε επίσης γονιδιωματικά και άλλα δεδομένα για να αναλύσει την εξάπλωση του στελέχους τους τελευταίους μήνες του 2020.

Ειδικότερα, εκτίμησε ότι η νέα παραλλαγή είναι 56% πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το νέο στέλεχος VOC 202012/01 έχει ως αποτέλεσμα σοβαρότερα συμπτώματα της νόσου από τις προϋπάρχουσες παραλλαγές.

Ωστόσο, η αύξηση της μεταδοτικότητας είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης κρουσμάτων σε πληθυσμούς, περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο ασθενών με COVID-19 καθώς και πιθανή αύξηση των θανάτων σε σχέση με αυτά που σημειώθηκαν το 2020.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα μετάδοσης του στελέχους θα θέσει σημαντικές προκλήσεις για τον συνεχή έλεγχο του COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο (αλλά και στη χώρα μας) τους επόμενους μήνες.

Ήδη 1 στους 30 πολίτες του Λονδίνου έχει μολυνθεί (Coronavirus Infection Survey, UK: 8 January 2021) και τα νοσοκομεία του Λονδίνου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη νοσηλεία όλων των ασθενών με COVID-19 (https://news.sky.com/…/covid-19-the-devastating-impact…).

Προειδοποιούν μάλιστα οι επιστήμονες ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να είναι πιο αυστηρά και ότι οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να ενημερώνονται με επείγουσες επιδημιολογικές έρευνες για τη νέα παραλλαγή.

Τέλος, μπορεί να είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό η διάθεση εμβολίων για να έχει σημαντική επίδραση στην καταστολή της εξάπλωσης του νέου στελέχους του ιού.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης , Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε