Επιδημίες

Έως 8 μήνες ή περισσότερο από ένα χρόνο η φυσική ανοσία μετά από ανάρρωση Covid-19

Η κατανόηση της ανοσοποιητικής μνήμης στον ιό SARS-CoV-2 είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των διαγνωστικών και των εμβολίων και για την αξιολόγηση της πιθανής μελλοντικής πορείας της πανδημίας Covid-19.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο LA JOLLA των ΗΠΑ ,μελέτησαν την ανοσοποιητική μνήμη στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε 188 ασθενείς με Covid-19.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν όλοι οι επιζώντες με Covid-19, ανέπτυξαν τα απαραίτητα ανοσοκύτταρα για την καταπολέμηση της επαναμόλυνσης με τον κορωνοϊό.

Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, που έμαθε να καταπολεμά το συγκεκριμένο παθογόνο, μπορεί να διαρκεί τουλάχιστον οκτώ μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων από την αρχική λοίμωξη και ίσως και περισσότερο από ένα χρόνο!!

Διαπιστώθηκε ότι οι αναρρώσαντες ανάπτυξαν αντισώματα Β, Τ-κύτταρα μνήμης (για να καταπολεμήσουν επαναμόλυνση), και φονικά Τ κύτταρα (έτοιμα για να καταστρέψουν μολυσμένα κύτταρα για να παρεμποδίσουν νέα μόλυνση) στο αίμα των ιαθέντων ατόμων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του κορυφαίου περιοδικού Science της 6ης Ιανουαρίου 2021, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι επιζώντες της νόσου Covid-19 έχουν προστατευτική ανοσία έναντι σοβαρών συμπτωμάτων Covid-19 από τον ιό SARS-CoV-2 για τουλάχιστον 8 μήνες, ίσως και περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη μόλυνση”, αναφέρει ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Α. Π. Θ. κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας το εξής:

Η εργασία αυτή απορρίπτει το συμπέρασμα άλλων δημοσιευμάτων, δηλαδή τη σημαντική μείωση των αντισωμάτων που καταπολεμούν τον νέο κορωνοϊό μέσα σε λίγους μήνες μετά τη μόλυνση“.

Κάποιοι φοβόντουσαν, ότι αυτή η μείωση των αντισωμάτων σήμαινε ότι το σώμα του ανθρώπου δεν θα ήταν εξοπλισμένο για να αμυνθεί έναντι της επαναλοίμωξης από τον κορωνοϊό.

THE NEW YORK TIMES στις 19/11/2020, έγραφαν, μεταξύ άλλων, για την συγκεκριμένη μελέτη:

“Παρότι η μελέτη έχει δημοσιευθεί μέχρι στιγμής μόνο στο Διαδίκτυο και όχι σε ιατρικές επιθεωρήσεις, όπου θα υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο, παραμένει η πληρέστερη μέχρι στιγμής έρευνα για την ανοσοποιητική μνήμη του κορωνοϊού.

«Τέτοια επίπεδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ικανά να εξασφαλίσουν ότι οι πρώην ασθενείς δεν θα νοσήσουν σοβαρά για τα επόμενα χρόνια», είχε αναφέρει ο ιολόγος Σέιν Κρότι, του Ανοσολογικού Ινστιτούτου της Λα Χόγια της Καλιφόρνιας, μέλος της επιστημονικής ομάδας, ενώ είχε επισημάνει:

“Το πόρισμα της μελέτης θα προκαλέσει την ανακούφιση των ειδικών, οι οποίοι εξέφραζαν φόβους για ανοσία μικρής χρονικής διάρκειας σε όσους αποθεραπεύονται από Covid-19, πράγμα που θα καθιστούσε αναγκαίο τον επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Το πόρισμα δημοσιεύθηκε σήμερα όπου τα αποτελέσματα της μελέτης, είναι θετικά και δίνουν αισιόδοξα μηνύματα.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)