Επιδημίες

Lockdown: Ποιό είναι το κρίσιμο δεκαήμερο; – Πότε προβλέπεται το άνοιγμα;

Lockdown: Ποιό είναι το κρίσιμο δεκαήμερο; – Πότε προβλέπεται το άνοιγμα;

Η χθεσινή Κυριακή (28/12) σίγουρα θα μείνει στην ιστορία καθώς το ξεκίνημα των εμβολιασμών τόσο στην Ελλάδα, με τον εμβολιασμό του πρωθυπουργού, όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες σήμανε την αρχή του τέλους της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό όμως δεν μας αφήνει να επαναπαυθούμε ούτε να χαρούμε όπως θα έπρεπε αφού όπως επισημαίνεται συνεχώς από τους ειδικούς η κατάσταση αυτή έχει μέλλον ακόμα. Δυστυχώς.

Παρά το μήνυμα αισιοδοξίας που στάλθηκε χθες από τα νοσοκομεία, «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», όπου σε ζωντανή σύνδεση τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και η στρατιωτική ηγεσία, αλλά και υγειονομικοί και απλοί πολίτες, έδειξαν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, η μάχη με τον κορονοϊό θα συνεχιστεί προκειμένου να κερδηθεί η ανοσία, που θα επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Ο Σωτήρης Τσίοδρας έκανε βέβαια σαφές ότι κάναμε την αρχή του τέλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τέλειωσε τίποτα, «δεν ήρθε το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά. Πρέπει να μείνουμε προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το συνεχές ερώτημα που αναμένουμε απάντηση, για την άρση του lockdown, όπως φαίνεται δεν θα απαντηθεί σύντομα. Γι’αυτό το λόγο αποφεύγεται και η νίξη του ζητήματος από τους ειδικούς, διότι ο φόβος για περεταίρω μεταδοτικότητα είναι ακόμα στο επίκεντρο.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω περί χαλάρωσης των μέτρων θα εξεταστούν μετά τις 7 Ιανουαρίου που ισχύουν τα γενικά μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε και τα λόγια της προέδρου των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνας Παγώνη, η οποία ανέφερε ότι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, γιατί θα δείξει το δεκαήμερο αν οι δείκτες, που είναι μειωμένοι, θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν σχολεία κλπ.

«Θα πρέπει να εμβολιαστεί 60% για να υπάρξει μια σχετική ανόσια, μέχρι τα μέσα – τέλη Ιουνίου, για να υπάρχει ασφάλεια. Είναι δύο οι δόσεις, οι ίδιοι άνθρωποι σε 21 μέρες πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση» συμπλήρωσε η κυρία Παγώνη.

«Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες μέχρι να φανεί πόσο μεγάλη ήταν -και αν προκλήθηκε- ζημιά από την κινητικότητα των εορτών. Με βάση αυτά τα στοιχεία άλλωστε η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στο lockdown και υπό ποια μορφή.

«Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να κάνουμε το τείχος ανοσίας, για να είναι ασφαλείς και όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σύψας, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες: «ο πρώτος, το κατά πόσο οι Έλληνες θα προσέλθουν να εμβολιαστούν και δεύτερον, ποιος θα είναι ο εφοδιασμός της χώρας μας με εμβόλια».

«Εάν όλα πάνε καλά, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες μέχρι το καλοκαίρι και στη συνέχεια να φτάσουμε στο 70% μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να κάνουμε καλά Χριστούγεννα του 2021» συμπλήρωσε το μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό.

Πάντως, ρόλο σε όλα τα παραπάνω για τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αναμένεται να παίξει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ο εθνικός εμβολιασμός σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης θα αρχίσει τον Φεβρουάριο με πρώτους τους ηλικιωμένους, άνω των 70 ετών. Αυτό σημαίνει ότι το χτίσιμο της ανοσίας στην πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο ακόμη.

Αυστηρή τήρηση των μέτρων

Υπενθυμίζεται ότι η 7η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως η ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει το lockdown ωστόσο η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου έχει ήδη ξεκινήσει. Έτσι όπως τα Χριστούγεννα η φετινή Πρωτοχρονιά θα είναι διαφορετική καθώς βρίσκεται σε ισχύ το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων που αφορά μετακινήσεις, συγκεντρώσεις, καταστήματα αλλά και εκκλησίες.

Τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα του lockdown, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα, με εξαίρεση τους λόγους υγείας, εργασίας και κίνησης με κατοικίδιο, σε μικρή απόσταση από τον τόπο κατοικίας.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως ακριβώς συνέβη και τα Χριστούγεννα, δεν θα επιτραπεί να βγουν τα παιδιά για κάλαντα, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι συστάσεις για το ρεβεγιόν.

Όσοι πολίτες επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, θα πρέπει να στείλουν SMS τόσο κατά τη μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού «6», όσο και κατά την επιστροφή, η οποία θα πρέπει να έχει γίνει έως τις 22:00 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι για τις μετακινήσεις απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό και πως τα αστυνομικά μπλόκα θα είναι πυκνά στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο καθώς και στις εισόδους και εξόδους των πόλεων.

Παρά ταύτα, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού οι οποίες είναι:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας – Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Τι ισχύει για το αυτοκίνητο

Στα ισχύοντα μέτρα τονίζεται ρητά ότι στα ταξί μπορεί να βρίσκεται μόνο ένας επιβάτης.

Όσοι προτιμήσουν το ΙΧ τους για τις μετακινήσεις τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ισχύουν ειδικά όρια.

Το ρεβεγιόν

Όπως τα Χριστούγεννα έτσι και στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν επιτρέπονται έως 9 άτομα. Έλεγχοι για τυχόν συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα πραγματοποιούνται έπειτα από καταγγελίες πολιτών. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί θα υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν ελέγχους, ενώ όπου απαιτηθεί ο έλεγχος θα γίνεται παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.

Σε περίπτωση διαπίστωσης κάποιου υπεράριθμου… πάρτι, τότε το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν είναι υπότροπος -δηλαδή αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση για το ρεβεγιόν γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό μετακίνησης 6.

Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Οι χριστουγεννιάτικες θείες λειτουργίες έγιναν φέτος υπό ένα πολύ διαφορετικό καθεστώς, με τους πιστούς να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, καθώς σε πολλούς ναούς τελέστηκαν 3 ή και περισσότερες λειτουργίες.

Έτσι όπως τα Χριστούγεννα, έτσι και την Πρωτοχρονιά αλλά και τα Φώτα ισχύουν τα εξής μέτρα για τους ναούς: Συγκεκριμένα, για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Ενα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
  • Ανώτατο όριο 25 ατόμων για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών 50 άτομα. Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.
  • Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως 9 ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.

Τα καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Τα καταστήματα που «δουλεύουν» με click away μπορούν αυτό το διάστημα να μένουν ανοικτά από τις 7:00 έως τις 21:00. Η πληρωμή στο κατάστημα μπορεί να γίνει μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή μέσω κινητών συσκευών με την εφαρμογή NFC που επιτρέπει την επικοινωνία υπηρεσιών e-banking με το POS μιας επιχείρησης.

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με ωράριο 8:00 – 20:00, ωστόσο την 1η Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά, λόγω επίσημης αργίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε