Επιδημίες

Πρόεδρος του ΙΣΘ σε Χαρδαλιά: «Οι γιατροί φυλούν Θερμοπύλες εδώ και μήνες»

«Να εμβολιαστούν και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα» ζήτησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

«Να αποσαφηνιστεί ότι στους υγειονομικούς συμπεριλαμβάνονται και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι μήνες τώρα έχουν βάλει πλάτη ώστε να μην καταλήγουν όλα τα περιστατικά «καθαρά» ή covid-19, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ ενημέρωσε τον υφυπουργό για τα προβλήματα των συναδέλφων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι βρίσκονται στη γραμμή πυρός επί μεγάλο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να πάρουν ανάσα ώστε να συνεχίσουν την αναχαίτιση του άγνωστου εχθρού και την άσκηση του καθήκοντος τους, ενόψει και του τρίτου κύματος ή νέας έξαρσης την οποία αναμένουν οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι».

Ο κ. Νίτσας επεσήμανε ότι “ο ΙΣΘ ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του δημάρχου Κ. Ζέρβα στη σύσκεψη και σε κοινές προσπάθειες, ώστε η Θεσσαλονίκη να μην ξαναμπεί βαθιά στο τούνελ, όπως έγινε πριν από τις 26 και 28 Οκτωβρίου, κάτι που δυστυχώς το είχε προβλέψει.

Το όποιο φως στην άκρη του τούνελ ήταν και είναι αχνό ακόμη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα νούμερα των θανάτων και των διασωληνωμένων”

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ πρόσθεσε ότι «η σταθεροποίηση σε… υψηλά νούμερα -όπως δείχνουν στοιχεία ερευνών του ΑΠΘ, του ΕΣΥ και του ΕΟΔΥ- δεν πρέπει να εφησυχάζουν κανέναν αλλά αντιθέτως να μας θέτουν σε συναγερμό και σε μόνιμη επιφυλακή και εγρήγορση.

Η βελτίωση στα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ελάχιστη σε σχέση με τόσες εβδομάδες lockdown και θα πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα στους πολίτες για όσα μπορούν να συμβούν μέσα σε λίγες ώρες από περαιτέρω χαλάρωση. 

Θα πρέπει να διασφαλιστεί από την πολιτεία, από εδώ και πέρα, ότι οι έλεγχοι θα γίνουν περισσότεροι και για περισσότερους.

Το οφείλουμε στους συναδέλφους που “έχουν γονατίσει”, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, το οφείλουμε στην κοινωνία που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται. Πρέπει να βγούμε ζωντανοί από αυτή τη δοκιμασία.

Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας».

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Νίτσας σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε επίσης ότι “δεν είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να παραμείνουν για πολύ “νοσοκομεία μιας νόσου” καθώς υπάρχει κίνδυνος για χρόνια νοσήματα τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν θα γίνουν… επείγοντα με κίνδυνο την υγεία των ασθενών“.

Να θυμίσουμε ότι ο ΙΣΘ με συνεχείς εκκλήσεις, στις αρχές Οκτωβρίου, με την πρώτη αύξηση των κρουσμάτων, είχε ζητήσει εφαρμογή άμεσων μέτρων.

Δηλώσεις (video) του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα:

https://www.youtube.com/watch?v=ilhUmiEkw44&fbclid=IwAR1xCwnAU_DvUm5qqRHo6hqb_jdWnsTIkYKAjCSZNX1GHA_psTlzUBvptwg

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε