Επιδημίες

COVID-19: Προκαλεί βλάβες και γήρανση του εγκεφάλου

Ο κορωνοιός sars-cov-2 μπορεί να εισβάλει στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες έως και νευρολογικές διαταραχές.

O νέος κορωνοϊός διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και προσβάλει εγκεφαλικά κύτταρα με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται ποικίλα κλινικά συμπτώματα, όπως παραλήρημα, «ομιχλώδης εγκέφαλος», έκπτωση νοητικών λειτουργιών μέχρι και νευρολογικές διαταραχές στους επιζώντες τα νόσου COVID-19.

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 έχει προκαλέσει παγκόσμια πανδημία της νόσου του COVID-19.

Ο ιός εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα μέσω του υποδοχέα ACE2 (το γονίδιο ACE2 καθορίζει τον πρωτεϊνικό υποδοχέα στα κύτταρά μας στον οποίο δεσμεύεται η πρωτεΐνη S της ακίδας του ιού), στοχεύοντας κυρίως στην ανθρώπινη αναπνευστική οδό.

 Ωστόσο, πολλές αναφορές υποδεικνύουν ότι ο ιός προσβάλει πολλά και διαφορετικά κύτταρα (οισοφάγου, καρδιάς, μύτης, εντέρου, κλπ.), καθώς και κύτταρα του εγκεφάλου.

Αλλά ποιες είναι οι πιθανές διαδρομές με τις οποίες ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να εισβάλει στο κεντρικό νευρικό σύστημά μας.

Α) Στα επιθηλιακά κύτταρα της μύτης υπάρχει έκφραση τόσο του γονίδιου ACE2, όσο και του TMPRSS2 (καθορίζει μια πρωτεάση που συμβάλει να εισβάλει ο ιός στα κύτταρά μας).

Λόγω της λοίμωξης και της εισβολής του ιού στα ρινικά κύτταρα, το 50% τουλάχιστον των ασθενών με COVID-19 έχουν διαταραχές της όσφρησης.

Στα οσφρητικά επιθηλιακά κύτταρα, εκτός από το γονίδιο ACE2 εκφράζεται επίσης και ένα άλλο γονίδιο που καθορίζουν την φουρίνη, που μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ο ιός SARS-CoV2 ως υπόστρωμα για να εισβάλει στα κύτταρα.

Χρησιμοποιώντας ο ιός τις οσφρητικές οδούς φθάνει μέχρι τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Ο κορωνοϊός έχει την ικανότητα να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για άμεση πρόσβαση στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Β) Εναλλακτική διαδρομή. Ο ιός SARS-CoV-2 μετά τη μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος βρίσκεται και στο κυκλοφορικό σύστημα μέσω του οποίου διαπερνά τον εγκεφαλικό φραγμό και μολύνει εγκεφαλικά κύτταρα.

Τότε, ο κορωνοϊός επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου με δύο τουλάχιστον τρόπους.

 α) Λόγω υποξίας (δηλ. ανεπάρκεια οξυγόνου στους νευρώνες) και

β) φλεγμονής του εγκεφαλικού ιστού λόγω της καταιγίδας των κυτταροκινών.

Ειδικότερα, αμέσως μετά τη λοίμωξη, κινητοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα μας και ενεργοποιεί τα Τ-λεμφοκύτταρα και τα Β-κύτταρα, τα οποία παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα.

Αν τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα μνήμης δεν μπορέσουν να περιορίσουν τον κορωνοϊό, τότε ο οργανισμός εκλύει πληθώρα από προφλεγμονώδεις κυτοκίνες από τα μακροφάγα και τα μαστοκύτταρα, κυρίως στους πνεύμονες, και από τα μικρογλοιακά κύτταρα στον εγκέφαλο και δημιουργείται μια αλυσιδωτή φλεγμονώδης κατάσταση, η οποία είναι αυτοκαταστροφική.

Οποιοσδήποτε από αυτούς τους μηχανισμούς μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες διαταραχές του εγκέφαλο, π.χ.

Α) Ορισμένοι ασθενείς μαζί με την απώλεια της αίσθησης της οσμής και των πονοκεφάλων αναπτύσσουν επίσης ένα παραληρηματικό σύνδρομο.

Πρόκειται για ανατρέψιμη σύγχυση διαταραγμένης σύγχυσης, που χαρακτηρίζεται από ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, δυσκολία στην επικέντρωση προσοχής, κλπ.

Β) Περίπου 30% ανθρώπων που νόσησαν από COVID-19 και ανάρρωσαν νοιώθουν μετά ακόμη και από αρκετές εβδομάδες/μήνες ατονία, κόπωση, πονοκέφαλο, σύγχυση, νευροπάθεια, δυσκολία επικοινωνίας, δυσκολία αυτοσυγκέντρωσης και προσήλωσης, δυσκολία εύρεσης σωστών λέξεων, μειωμένη πνευματική διαύγεια και προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμης.

Αυτά τα συμπτώματα είναι γνωστά ως «ομίχλη εγκεφάλου λόγω κορωνοϊού».

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Μολυσματικών Νόσων των ΗΠΑ ονόμασε αυτήν την κατάσταση ως σύνδρομο πολυσυστηματικής φλεγμονής.

Γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα της «ομίχλης εγκεφάλου».

Γ) Από τα προηγούμενα προκύπτει όταν ο κορωνοϊός μολύνει τον εγκέφαλο των ανθρώπων οι αναρρώσαντες παρουσιάζουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Η φθορά αυτή είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα της λοίμωξης COVID-19 που είχαν περάσει.

Όσοι είχαν αρρωστήσει σοβαρά και είχαν νοσηλευθεί στην εντατική με ή χωρίς διασωλήνωση, είχαν τη σημαντικότερη έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες τους.

Η έκπτωση αυτή ισοδυναμούσε με μείωση του δείκτη νοημοσύνης κατά 8,5 μονάδες ή γήρανση του εγκεφάλου κατά 10 χρόνια.

Αξίζει να τονισθεί ότι νοητικά προβλήματα παρουσίασαν και ασθενείς χωρίς αναπνευστική δυσχέρεια.

Αυτοί είχαν κατά μέσο όρο έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες που ισοδυναμούσε με τέσσερις μονάδες δείκτη νοημοσύνης ή 5 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου.

Τα στοιχεία στις παραγράφους Α, Β και Γ εξηγούν, επίσης, γιατί δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη δουλειά και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διεκπεραίωση νοητικών εργασιών.

Δ) Εργασία ανασκόπησης παρέχει πληροφορίες για περιπτώσεις που σχετίζονται με COVID-19 νευρολογικών διαταραχών, δηλαδή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλίτιδα, εγκεφαλοπάθεια, επιληψία, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, και νευρολογικές διαταραχές που προκαλούνται από φλεγμονή.

Υποθέτουμε ότι η δυνατότητα του ιού SARS-CoV-για νευροεισαγωγή, νευροφλεγμονή και η δυσλειτουργία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού μπορεί να εμπλέκονται στην ανάπτυξη αυτών των διαταραχών.

Ωστόσο, η περαιτέρω έρευνα είναι κρίσιμη για την κατανόηση των λεπτομερών μηχανισμών και το μονοπάτι της μολυσματικότητας πίσω από την παθογένεση του ΚΝΣ.

Επιστήμονες αναζητούν φυσικές ουσίες που περιέχουν χημικές ουσίες με ισχυρή αντιική ή/και αντιφλεγμονώδη δράση και κυτταροπροστατευτική δράση τις οποίες θα λαμβάνουν άτομα που παρουσιάζουν «ομίχλη εγκεφάλου» ή άλλα νευροψυχολογικά προβλήματα, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να διατηρήσουν καθαρό το μυαλό τους.

Τέτοιες ουσίες έχουν εντοπιστεί στο τσάι, π.χ. λουτεολίνη, στο κακάο και στη μαύρη σοκολάτα, αλλά είναι γνωστές και από την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική.

Τέλος, άλλοι εργάζονται να εντοπίσουν χημικές ουσίες που βελτιώνουν την μνήμη.

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη Ομότιμου Καθηγητή Α. Π. Θ.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Μια 29χρονη influencer «καίει» με ανάρτησή της το εμβόλιο του Covid-19 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς όπως λέει οι γιατροί της είπαν ότι αυτό οφείλεται για το πρόβλημα που έχει στην καρδιά. Σε μια ανάρτηση στο Facebook την περασμένη εβδομάδα, το μοντέλο και επιχειρηματίας Florencia Tarque είπε: «Οι καρδιολόγοι λένε τώρα ότι το πρόβλημα της […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)